VIDEO F-35A, certificat pentru atac nuclear. Harta cu țările din Europa care vor răspunde Rusiei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.03.2024 - 11:58
F-35A, certificat oficial pentru atac nuclear - Foto: The War Zone
VIDEO F-35A, certificat oficiaHarta cu țările din Europa care vor răspunde Rusiei - Foto: The War Zone

F-35A a primt certificat oficial pentru atac nuclear. Harta cu țările din Europa care vor răspunde Rusiei în cazul unui război nuclear.

SHARE

 F-35A a primit certificat pentru atac nuclear. Harta cu țările din Europa care au bombe nucleare și vor răspunde Rusiei în caz de război nuclear.

Confirmarea că F-35A este autorizat să transporte bombe nucleare B61-12 este o revelație care va complica planificarea defensivă a Rusiei.

F-35A, certificat pentru atac nuclear. Harta cu țările din Europa care vor răspunde Rusiei

Ca parte a partajării nucleare NATO, cinci țări – Italia, Germania, Olanda, Belgia, Turcia – stochează bombe termonucleare B-61 pe pământul lor, al căror control (codul lor de arme) revine exclusiv Statelor Unite.

Statele membre numite trebuie să furnizeze avioanele care pot transporta aceste bombe, iar avioanele vor fi F-35A, modernizate pentru acest scop.

Doar Turcia nu le poate furniza, fiind exclusă din programul de pregătire și furnizare a avioanelor F-35 când a achiziționat sistemele rusești antiaeriene S-300.

La momentul plasării comenzilor, avioanele F-35  nu erau încă certificate pentru a transporta B61-12, adică cea mai recentă versiune a B61.

Cu o putere cuprinsă între 0,3 și 50 kilotone, bomb poate fi folosită în modul „ghidat” folosind un kit montat pe spate sau în modul „neghidat”, caz în care trebuie eliberat prin gravitație deasupra țintei.

Citește și: Nu este exclus un atac nuclear rusesc în Ucraina. America este pregătită

De aici și interesul pentru F-35A, care este un avion cu sistem ce scapă de radar. Și România achiziţionează 32 de avioane F-35 cu suport logistic inițial, servicii de instruire, simulatoare de zbor şi muniţii aer-aer și aer-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde de dolari.

Însă nu a fost specificat tipul de F-35 achiziționat.

În 2021, Pentagonul a anunțat că au fost efectuate teste de compatibilitate ale B61-12 cu două F-35A în timpul unei campanii organizate la locul de testare Tonopah, Nevada.

Datele colectate au fost analizate pentru a se asigura că totul funcționează corect, în vederea certificării, dar nu a fost specificată nicio dată pentru certificarea nucleară completă a F-35A.

Russ Goemaere, purtătorul de cuvânt al Oficiului Programului Comun [JPO] „F-35”, a confirmat pe 8 martie că avionul a primit certificarea de atac nuclear.

„F-35A este prima aeronavă cu capacitate nucleară de a 5-a generație care a obținut acest statut de la începutul anilor 1990. Acest proces de certificare nucleară a F-35 este rezultatul a peste zece ani de efort intens a 16 structuri guvernamentale și industriale diferite”, a declarat Goemaere.

Citește și: Șeful spionajului rus amenință Occidentul: „Ne duc în pragul războiului nuclear”

„F-35A și-a obținut certificarea nucleară înainte de termen, oferind Statelor Unite și NATO o capacitate esențială”, a precizat acesta.

Anunțul este unul oficial, după ce generalul Johan van Deventer, șeful Comandamentului de luptă aerian [ACC] al Forțelor Aeriene Regale Olandeze, a declarat anul trecut în noiembrie că „tocmai a fost eliberată o prima certificare pentru misiunea nucleară a F-35A olandeze”, în urma unei „inspecții” efectuate de o „echipă” americană.

Pentagonul nu a confirmat atunci că F-35A era autorizat să transporte B-61-12. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te