Tomas Tomilinas a studiat științele politice, a avut o activitate civică pentru protecția mediului dar este și autor al unei cărți în care demontează preconcepțiile asupra politicii.
A fost ales în parlament în 2016, fiind la al doilea mandat de deputat și având o agendă ecologistă și progresistă.
Opinia lui este relevantă în contextul în care Uniunea Europeană va decide în curând dacă va acorda sau nu Ucrainei statutul de țară candidată la aderare.
Newsweek: Ați fost în Ucraina și sunteți foarte implicat în această temă! Cum priviți această tragedie uriașă în conexiune cu viitorul Europei?
Tomas Tomilinas: Da, am vizitat Ucraina, iar Lituania a inițiat un grup al parlamentarilor din toate țările europene pentru a susține Ucraina! Încercăm să mobilizăm politicieni din întreaga Europă pentru a sprijini Ucraina și deja am invitat parlamentari din 7 țări pentru a veni la Bucea, Kiev și în alte locuri (unde au fost produse distrugeri și crime de către ruși).
Am vorbit cu oficiali din conducerea statului ucrainean, inclusiv cu președintele parlamentului și alți înalți demnitari iar ei ne-au spus: „avem nevoie să fim în familia europeană! Avem nevoie nu doar de arme, nu doar de sancțiuni împotriva Rusiei! (Primirea în familia europeană) este de aceeași importanță! Nu înțelegem de ce nu ne oferiți statutul de candidați la Uniunea Europeană!”
Și, de fapt, nici eu nu înțeleg! Nu înțeleg argumentele lui Macron! Parțial nu înțeleg nici politicile Germaniei! Desigur, pe unele le înțeleg! Ucrainenii sunt cu adevărat recunoscători pentru sprijinul uriaș primit, dar Macron a irosit toate oportunitățile de a inspira și de a reforma Europa! Nu a făcut deloc acest lucru! Nu a reușit să inspire și să stabilească o viziune romantică a Europei (îmi place acest cuvânt, „romantic”)! Iar acum Ucraina este unica șansă pentru noi pentru a ne reaminti despre ce este democrația, ce este pacea, ce sunt drepturile omului, ce este viața omului! Și cât de puternic trebuie să ne implicăm în a apăra aceste valori!
Newsweek: Iar toate aceste teme nu sunt chestiuni tehnice!
Tomas Tomilinas: Absolut!
Newsweek: Avem nevoie să inspirăm oamenii!
Tomas Tomilinas: Da! Acest lucru ține de registrul însuflețirii oamenilor! Asta este istoria! Atunci când oamenii participă la generarea unor momente istorice importante, ei construiesc instituții în care e nevoie să aibă încredere. Instituțiile nu sunt despre a te deplasa de la Amsterdam la Bruxelles sau Nisa și de aschimba anumite tratate de care nimeni nu este interesat! Dar ei vor păstra amintirea momentului în care Ucraina va fi invitată să se alăture familiei europene! Numele orașului în care va fi luată această decizie va fi inclus în cărțile de istorie! Trebuie să facem acest lucru! De aceea nu înțeleg de ce unii spun că ar trebui să așteptăm mai întâi anumite state balcanice sau poate că ar trebui să fim politicoși cu Turcia. Cum adică?
Așadar, trebuie să acordăm Ucrainei statutul de candidat la Uniunea Europeană! Lituania lucrează foarte mult pentru atingerea acestui obiectiv, alături de România și cu alte țări, dar trebuie să convingem câteva țări cu o atitudine foarte stranie precum Danemarca! Sau Olanda! Aceste țări vorbesc foarte mult despre drepturile omului în permanență! Acum e momentul să arate cum apără drepturile omului! Sunt încrezător că vom reuși! Și adaug că nu doar latura romantică, istorică și inspirațională e importantă, dar și ceea ce Ucraina poate aduce! Pentru că pacea vine doar după ce câștigi războiul! Iar contribuția Ucrainei și a cetățenilor din această țară poate fi importantă! Ei chiar încearcă să gândească și să aducă idei noi! Echipa politică a lui Zelenki a mobilizat gânditori, artiști și politicieni care sunt foarte inventivi. Activitatea lor nu se limitează doar la confruntarea cu Rusia! Nu acesta este principalul lor scop!
De fapt, acesta a fost obiectivul elitei politice din Lituania: să facă față unei confruntări cu Rusia! Și nimeni din vest nu ne-a crezut! Dar am avut dreptate! Eram acești est-europeni bizari care vorbesc mereu despre amenințarea reprezentată de Rusia! Nimeni nu ne-a luat prea în serios! Dar ucrainenii sunt inventivi în multe alte aspecte! Ei pot să ofere soluții, spre exemplu, în privința schimbărilor climatice, inegalităților sociale, dezvoltării regionale, suveranității alimentare, construcției democratice... Priviți lista de idei pe care partidul lui Zelenski a pregătit-o pentru Ucraina pentru următorii 10 ani! Sunt foarte multe idei acolo! Și le pot implementa pentru că au o largă majoritate în parlament. Haideți să realizăm asta împreună! De ce nu? Este un nou laborator de idei!
Newsweek: Cum îl percepeți pe Zelenski ca persoană? Ați urmărit serialul ''Servant of the People''? Mi s-a părut un film foarte bun!
Tomas Tomilinas: Da, sunt de acord și l-am văzut chiar înainte de a fi urmărit de către un public numeros și cu mult înainte ca el să fi devenit președinte! Am început să îl urmăresc pe Zelenski înainte! Îi cunosc producțiile culturale! Iar pentru mine a fost interesant să văd cum dintr-un vorbitor de limbă rusă, fără a cunoaște limba uncraineană, pentru că el a învățat limba abia după ce a devenit președinte, nu o vorbea înainte, chiar dacă avea o companie mare de producții artistice și de comedie, se transformă într-un politician ucrainean de top! Și un gânditor de top! Privind la echipa sa și la activitatea lui vezi cum această națiune se dezvoltă! Cum se detașează de influența rusească și cum își caută propriile căi! E foarte interesant! Iar el este foarte experimentat în ceea ce privește leadership-ul pentru că a gestionat o corporație foarte mare de producții culturale. Și a cooptat foarte mulți profesioniști la putere! Nu numai politicieni, dar de asemenea, experți din diferite domenii.
Newsweek: Cum l-ați privit pe candidatul la prezidențiale Zelenski?
Tomas Tomilinas: Am fost prima persoană din Lituania care a spus: „acest om va câștiga alegerile”! Am postat acest lucru pe Facebook! Nimeni nu îi cunoștea numele atunci! Iar apoi l-am întâlnit când el a vizitat Lituania, înainte de război, în 2020. Cred că ei au făcut, desigur, multe erori! Mi-a plăcut, într-adevăr, serialul, dar în acel serial au introdus și câteva stereotipuri eronate dar des întâlnite în societățile noastre pe care sunt de părere că ar trebui să le depășim, în special pe cele legate de politică. Oamenii nu au încredere în instituțiile politice în țările noastre iar acest lucru este greșit. Pentru că nu trebuie să tot repeți că toți politicienii sunt de proastă calitate sau corupți! Asta nu te duce nicăieri! În cele din urmă ai nevoie să folosești instrumente politice în societate. Doar divertismentul nu îți poate oferi instrumente politice!
Newsweek: V-a spus Zelenski că Rusia va ataca Ucraina?
Citește și: EXCLUSIV Comisarul european pentru mediu: România poate adopta un oraș ucrainean pe care să-l refacă
Tomas Tomilinas: Nu. Nu am avut oportunitatea unei discuții aprofundate cu el pe tema asta. A fost mai mult un eveniment informal. Dar desigur că după 2014 totul s-a schimbat și a fost luat în calcul orice scenariu! Dovadă că au reușit să facă față invaziei. Dar nu aveam sentimentul că un astfel de război va începe. Și cred că ucrainenii au avut cea mai bună strategie contra Rusiei. Ei au început să își reconstruiască țara în zonele care nu au fost luate de ruși după 2014 (Crimeea, Donbas) și a fost o diferență clară în cea ce sprivește standardul de viață, calitatea acesteia și veniturile.
Newsweek: Ați fost în Bucea și în alte locuri. Care au fost gândurile și emoțiile pe care le-ați încercat acolo?
Tomas Tomilinas: În Bucea, ceea ce m-a șocat a fost faptul că oamenii care mergeau pe bicicletă au fost uciși de către ruși! Iar când am fost acolo chiar am văzut cum foarte mulți localnici merg pe bicicletă. Am vorbit cu persoane care au fost sub ocupția rusă și care mi-au arătat filmări făcute de ei înșiși cu imagini greu de privit. Mi-au povestit cum s-au salvat, cum au pretins că sunt medici pentru a supraviețui. Sunt povești impresionante iar politicienii ar trebui să meargă acolo pentru a avea percepțiile reale asupra a ceea ce s-a întâmplat.
Noi avem privilegiul de a nu lupta efectiv într-un război! Acum trebuie doar să ajutăm! Și auzim acest argument că vom pierde 2% din Produsul Intern Brut dacă vom opri importurile de petrol și gaze din Rusia! Dar acesta nu este un argument! În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în Londra nu mai era o economie de piață liberă! Era o economie de război! Iar asta e ok pentru o perioadă limitată! Și trebuie să ne pregătim poate pentru anumite limitări în ce privește electricitatea sau circulația mașinilor, dar acesta este un război! Așa merg lucrurile într-un război! După aceea va fi bine, vom câștiga oricum acest război pentru că Rusia este atât de slabă! Economic nu poate rezista Uniunii Europene și Statelor Unite! Este imposibil! Nu trebuie să ne temem de aceste discuții legate de războiul nuclear! Desigur, trebuie să ne pregătim pentru anumite limitări, pentru un anumit disconfort! Dar acesta e singurul lucru pe care trebuie să îl facem, nu trebuie să luptăm efectiv în război!
Newsweek: Și este pentru o cauză bună!
Tomas Tomilinas: Desigur, este pentru o cauză nobilă! Să invoci argumente economice este atât de bizar! Este atât de imoral!
Newsweek: Ce le-ați spune acelor oameni care consideră că în Bucea totul a fost contrafăcut, că Rusia e bună, Putin e bun, Zelenski e rău, ucrainenii sunt naziști! Ce le-ați spune unor astfel de oameni care împărtășesc teorii ale conspirației sau opinii de acest fel?
Citește și: VIDEO Refugiat din Harkov: Am împachetat imediat ce au căzut primele bombe. Așteptam, dar nu credeam
Tomas Tomilinas: Da, unii oameni spun chiar că alegerile din Statele Unite au fost falsificate. Asta este realitatea: unii oameni au tendința de a crede în toriile conspirației! Din fericire, numărul acestora este foarte mic și putem face față acestui lucru. Este necesar să ne educăm pe noi înșine cum să folosim media, cum să verificăm sursele de informație, asta ar trebui să facă politicienii! O mare problemă apare atunci când politicieni reali cu o capacitate de influențare a opiniei publice încep să propage teorii ale conspirației.
În cazul Ucrainei, acest lucru nu s-a întâmplat pe scară largă în Europa. Doar Rusia încearcă să promoveze astfel de teorii ale conspirației, dar nu mai convinge pe nimeni! Însă în Statele Unite este o poveste destul de diferită! Iar Rusia propagă multe alte teorii ale conspirației. Inclusiv față de persoanele LGBT! Rusia este liderul în producția de teorii ale conspirației! Inclusiv în a spune că Europa e prea mult o Europă gay, spre exemplu! Iar Biserica Ortodoxă Rusă este ceva îngrozitor atunci când vorbește despre homosexualitate!
Newsweek: O ultimă întrebare: Ce ar trebui să facă Uniunea Europeană pentru Ucraina?
Tomas Tomilinas: Cred că este o singură reală decizie care trebuie luată în Bruxelles luna aceasta: acordarea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană pentru Ucraina! Acest lucru i-ar oferi Ucrainei un argument pentru întărirea moralului! Pentru că în război moralul este foarte important! Noi suntem pacifiști și nu ne pricepem prea mult la război. Dar când vedem generali la televizor, ei ne spun că (pentru a câștiga un război) este nevoie de avioane, tancuri și de moral! Așadar, este foarte important! Pentru ucraineni, statutul de țară candidată contează pentru moral! Este inspirațional! Dacă nu-i spijinim sub acest aspect, nici armele oferite Ucrainei nu vor mai ajuta!
Newsweek: Ați spuns că suntem pacifiști! Suntem pacifiști, dar trebuie să câștigăm acest război!
Tomas Tomilinas: Da, poți fi pacifist numai când câștigi războiul! Poți avea acest privilegiu de a fi pacifist doar după ce câștigi războiul! Iar acum noi nici nu trebuie să luptăm efectiv în acest război! Trebuie doar să îi mobilizăm (pe ucraineni)!
Remus Cernea este corespondentul Newsweek România în Ucraina.