VIDEO Pentru prima dată, F-22 Raptor vin în Europa, în cadrul „scutului aerian” împotriva Rusiei

DE Elena Andrei | Actualizat: 06.08.2022 - 06:44
F-22 Raptor, în Polonia în cadrul „scutului aerian”/foto: twitter-baltic security

Forțele aeriene americane din Europa au anunțat desfășurarea a 12 F-22 Raptor ale Forțelor Aeriene ale SUA alocate Escadrilei 90 de vânătoare la Baza aeriană tactică 32 din Lask, Polonia.

SHARE

Șase au sosit deja, în sprijinul misiunii NATO de „scut aerian", care se axează pe „descurajarea oricărei posibile agresiuni rusești" și pe protejarea spațiului aerian de-a lungul granițelor estice ale NATO.

Desfășurarea este fără precedent pentru forța Raptor. Este prima dată când F-22 a fost desfășurat în Europa de la începutul invaziei Rusiei. 

Avioanele de luptă invizibile de generația a cincea au fost alese pentru această misiune specială a NATO datorită „capacității lor letale ce asigură supraviețuire împotriva oricăror amenințări emergente de vârf", potrivit USAF.

Avioanele F-22 ale Escadrilei 90 de vânătoare, cu baza în Alaska, vor prelua misiunea Escadrilei 158 de vânătoare a Gărzii Naționale Aeriene din Vermont, care a folosit flota sa de F-35 Lightning II pentru a executa misiunea de poliție aeriană a coaliției de la sosirea lor în teatru de operații, la 2 mai.

Citește și

VIDEO România intră sub un „scut aerian NATO”. Avioane de luptă canadiene la baza Kogălniceanu

VIDEO China a lansat o misterioasă navă spațială reutilizabilă pe orbita Pământului

Desfășurarea rotativă de trei luni a F-35 Lightening II s-a încheiat la baza aeriană Spangdahlem din Germania și s-a întors în Vermont la 3 august.

În plus față de F-35, Forțele Aeriene au precizat că opt F-15E din cadrul Escadronului 336 de vânătoare, Escadrila a 4-a de vânătoare, au fost desfășurate la Lask, Polonia, iar șase KC-135 Stratotanker din cadrul Escadrilei 100 de realimentare aeriană au fost desfășurate la Baza Aeriană Ramstein, Germania.

Forțele Aeriene se așteaptă ca tranziția de la forța F-35 a Escadrilei 158th Fighter Wing la F-22 a Escadrilei 90th Fighter Squadron să se integreze fără probleme în misiunea de „scut aerian” a NATO.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.