VIDEO Olanda transferă F-16 în România pentru antrenament. Ucrainenii vor putea lovi în Crimeea

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.08.2023 - 16:10
Olanda transferă avioane F-16 în România pentru antrenarea piloților ucraineni - Foto: skynews.com (imagine cu caracter ilustrativ)
Olanda transferă avioane F-16 în România pentru antrenarea piloților ucraineni - Foto: skynews.com (imagine cu caracter ilustrativ)

Olanda transferă F-16 în România pentru antrenament. Ucrainenii vor putea lovi în Crimeea, ceea ce Rusia a spus că este o „linie roșie”. SUA nu consideră Crimeea teritoriu rusesc.

SHARE

Olanda transferă F-16 în România pentru antrenament. Ucrainenii vor putea lovi în Crimeea, singura condiție pentru transfer în țara aflată în război cu Rusia  fiind un antrenament corect și o logistică adecvată.

Olanda își vor preda toate avioanele de luptă F-16 Forțelor Armate ucrainene, dar va păstra câteva pentru antrenarea piloților ucraineni, a declarat ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, într-un interviu acordat European Pravda.

Olanda transferă F-16 în România pentru antrenament. Ucrainenii vor putea lovi în Crimeea

„Avem 42 F-16, dar unele dintre vor fi folosite pentru a pregăti piloți ucraineni. Pe celelalte le vom transfera în Ucraina", a spus Ollongren, potrivit pravda.com.ua.

Ministrul a subliniat că pregătirea piloților de F-16 nu se termină niciodată.

Avioanele americane au o tehnologie diferită, design diferit decât cele pe care piloții ucraineni știu să le manevreze, necesită limba engleză pentru a opera corect avionica, după care urmează un antrenament îndelung de simulare de zbor.

„Antrenamentul nu va fi neapărat în Olanda. Ne uităm la centrul de pregătire din România. Necesită un antrenamet continuu. Cât timp folosești F-16, vei antrena noi piloți și vei avea nevoie, de asemenea, de acest centru de antrenament”, a spus Ollongren.

Ministrul a menționat că Olanda face acest lucru de 40 de ani.

 „Nu poate fi antrenat doar un lot și apoi să se oprească. Trebuie să fie un proces continuu", a precizat Ollongren.

Anterior, președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina poate conta pe toate cele 42 de avioane F-16 pe care Olanda le are la dispoziție, dar nu le va primi imediat.

Kajsa Ollongren consideră că un interval de timp realist pentru livrarea de F-16 în Ucraina este de șase până la opt luni, deoarece trebuie îndeplinite mai multe condiții înainte ca acest lucru să se întâmple.

Condițiile includ în general selectarea, testarea și instruirea cu succes a personalului F-16 ucrainean și autorizațiile, infrastructura și logistica necesare.

Ministrul a subliniat că Ucraina este cea care duce războiul și, prin urmare, depinde de Ucraina să decidă cum și pentru cât timp va lupta.

„Când trimitem arme în Ucraina, știm că le folosiți pentru autoapărare. Atâta timp cât este vorba de autoapărare, atunci le folosiți în cel mai bun mod posibil", a spus Ollongren.

„Nu ne-am hotărât încă asupra condițiilor. Cu toate acestea, atâta timp cât se referă la acțiunile armatei voastre în autoapărare și pentru restabilirea integrității teritoriale în interiorul granițelor pe care le aveați anterior, nu este locul meu să vă stabilesc strategia de război”, a spus.Ollongren. 

Rusia, îngrijorată că pierde Crimeea, amenință NATO

Rusia și-a folosit avioanele mai avansate și mai numeroase pentru a bombarda în mod repetat orașele ucrainene, pentru a încetini contraofensiva ucraineană și pentru a amenința navele ce exportă cereale esențiale pentru supraviețuirea economică a Ucrainei.

De aceea, achiziționarea de către Kiev a avioanelor moderne americane constituie un element-cheie pentru apărarea țării de atacurile Rusiei în primul rând, dar și pentru eliberarea teritoriilor ocupate de invadatori.

Avioanele F-16 mai avansate le-ar permite piloților ucraineni să lovească adânc în zonele controlate de Rusia și, cu mare precizie, să intercepteze rachetele cu care Rusia atacă ținte civile, dar și să se angajeze în luptă cu avioane rusești ce amenință căile maritime.

Royal United Services Institute (RUSI), un think tank al apărării și securității din Marea Britanie, a arătat într-un raport că și numai un număr mic de avioane de luptă occidentale ar putea avea un efect de descurajare major asupra piloților ruși, care acum consideră că dețin controlul aerian.

Citește și: Ce condiție ciudată a pus Danemarca pentru a transfera avioanele F-16 în Ucraina. Kievul, de acord

Avioanele de luptă F-16 pot schimba cursul evenimentelor în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, oferind trupelor ucrainene superioritatea aeriană atât de necesară în teritoriile ocupate, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iuri Ignat.

„Superioritatea aeriană este cheia succesului pe teren, ar trebui să înțelegem cu toții asta”, a spus Ignat.

Citește și: Avioane F-16 au aterizat deja în Ucraina. Rusia se consideră sub „amenințare nucleară” a NATO

Potrivit oficialului militar, „8-9 avioane de luptă rusești zboară în acest moment în teritoriile ocupate, lansând bombe ghidate, rachete”.

„Nu vor mai putea face asta dacă Ucraina are F-16”.

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a avertizat asupra Crimeii, în special în ceea ce privește unda verde pentru regimul de la Kiev pentru atacuri aeriene din peninsula.

„Aș dori să vă reamintesc că atacurile pe acest teritoriu sunt considerate de noi ca un atac asupra Federației Ruse. Este important ca Statele Unite să fie pe deplin conștiente de răspunsul Rusiei.”

Dacă ucrainenii vor folosi F-16 în Crimeea, Kremlinul va considera că este o intrare a NATO și SUA în conflict.

Viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a subliniat că „Crimeea face parte din Rusia”.

„Crimeea este o parte integrantă a Rusiei și încercările de a prezenta problema diferit, de a amenința, reprezintă o altă confirmare a cursului iresponsabil de escaladare a Washingtonului”, a spus Riabkov.

„Moscova va găsi o modalitate de a preveni implementarea ameninţărilor cu posibile lovituri împotriva Crimeii.” 

Consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că Washingtonul nu permite Kievului să folosească arme occidentale pentru a lovi teritoriul Rusiei, menționând că nu consideră Crimeea ca parte a acestuia.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te