VIDEO O universitate din Hong Kong a eliminat un simbol al masacrului din Tienanmen

DE Edi Neagu | 23.12.2021 - 08:43
Statuia a fost demolată de muncitorii angajați de universitate. FOTO: Captură video

Statuia comemora victimele represiunii comuniste din Piața Tienanmen, din iunie 1989.

SHARE

O universitate importantă din Hong Kong a dărâmat o statuie din campusul său care de mai bine de două decenii comemora protestatarii pro-democraţie ucişi în timpul represiunii din Piaţa Tiananmen în 1989, informează Reuters.

Miercuri noaptea târziu, paznicii de la universitatea din Hong Kong au plasat baricade galbene în jurul sculpturii de cupru de două tone, înaltă de opt metri şi intitulată "Stâlpul ruşinii", care comemora victimele autorităţilor chineze din urmă cu mai bine de trei decenii.

Opera de artă, un stâlp de trunchiuri umane şi feţe îndurerate, este unul din puţinele monumente comemorative publice rămase în fosta colonie britanică amintind de represiunea sângeroasă care este un subiect tabu în China continentală.

Citește și: Premierul Ciucă nu e de acord cu asumarea răspunderii pe certificatul Covid la locul de muncă

Doi jurnalişti Reuters au văzut zeci de muncitori în zona în care era amplasată statuia care fusese acoperită cu folii albe de plastic şi păzită de zeci de forţe de securitate. Zgomote puternice de scule electrice şi lanţuri s-au auzit din zona închisă timp de câteva ore, după care muncitori au fost văzuţi transportând jumătatea superioară a statuii, care a fost ridicată de o macara spre un container de transport.

În urmă cu câteva luni, universitatea a trimis o scrisoare legală custozilor statuii în care cerea îndepărtarea ei.

Citește și: Armata SUA spune că a creat vaccin eficient împotriva tuturor variantelor COVID, inclusiv Omicron

Sculptorul danez Jens Galschiot, autorul operei, a declarat că este "complet şocat" de această decizie referitoare la proprietatea sa privată şi că va "solicita despăgubiri pentru orice deteriorare a sculpturii".

Universitatea nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Universitatea dă dovadă de laşitate pentru că face asta în miezul nopţii, a reacţionat un student de 19 ani aflat la faţa locului."Mă simt foarte dezamăgit deoarece este un simbol al istoriei. Această universitate susţine că pledează pentru libertate academică, dar nu este capabilă nici măcar să păstreze un monument istoric". Un alt student a spus că i s-a "frânt inima" când a văzut cum este "tăiată în bucăţi" statuia.

Îndepărtarea statuii este cea mai recentă acţiune a autorităţilor vizând persoane sau organizaţii care au legătură cu data de 4 iunie 1989 şi cu evenimente care marcheză acest moment istoric.

Autorităţile întreprind astfel de acţiuni în Hong Kong în temeiul noii legi impuse de Beijing privind securitatea naţională, care este folosită pentru a suprima societatea civilă, a trimite în închisoare militanţi pentru democraţie şi a reduce libertăţile fundamentale.

China nu a oferit niciodată o explicaţie completă a represiunii din 1989.

Oficialii au furnizat un bilanţ de aproximativ 300 de morţi, dar organizaţiile pentru drepturile omului şi martorii estimează că au fost ucise mii de persoane, relatează Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te