VIDEO Noua rachetă nucleară a SUA va costa 163.000.000$ bucata. Armata americană nu și-o mai permite

DE Alin Crișan | Actualizat: 26.01.2024 - 20:22
VIDEO Noua rachetă nucleară a SUA va costa 163.000.000$ bucata. Armata americană nu și-o mai permite - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ
VIDEO Noua rachetă nucleară a SUA va costa 163.000.000$ bucata. Armata americană nu și-o mai permite - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Noua rachetă nucleară a SUA va costa 163.000.000$ bucata. Armata americană nu și-o mai permite. Forțele Aeriene au notificat joi Congresul cu privire la această încălcare.

SHARE

Următorul program de rachete nucleare al Forțelor Aeriene a depășit costurile planificate suficient de mult pentru a declanșa un raport către Congres, ceea ce ar putea pune în pericol supraviețuirea programului.

Noua rachetă nucleară a SUA va costa 163.000.000$ bucata. Armata americană nu și-o mai permite

Racheta balistică intercontinentală LGM-35A Sentinel, fabricată de Northrop Grumman, a depășit previziunile inițiale privind costurile și a suferit o breșă critică Nunn-McCurdy, a confirmat un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene pentru Defense News.

Forțele Aeriene au notificat joi Congresul cu privire la această încălcare.

Biroul Secretarului Apărării va revizui acum programul Sentinel, a declarat Forțele Aeriene, și va decide dacă va restructura programul sau îl va anula în întregime. 

Citește și: Cel mai bine păzit secret de război. De unde vor decola avioanele F-16 ale Ucrainei contra Rusiei?

"Lucrările în cadrul contractului actual vor continua până când OSD își va finaliza revizuirea programului Sentinel", a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene. "Menținerea unei descurajări nucleare puternice este esențială pentru a ne proteja națiunea și pentru a ne proteja aliații de un atac nuclear". 

Programul Sentinel este planificat să înlocuiască ICBM-ul Minuteman III LGM-30G Minuteman III al Forțelor Aeriene din epoca Războiului Rece, ca parte a triadei nucleare americane.

Northrop Grumman a primit în 2020 un contract în valoare de 13,3 miliarde de dolari pentru a construi Sentinel, iar programul ar fi trebuit să coste inițial aproximativ 96 de miliarde de dolari.

Costul total per unitate pentru Sentinel a fost de 118 milioane de dolari, atunci când s-au atins obiectivele de cost, calendar și performanță ale programului în 2020, a precizat Forțele Aeriene. De atunci, acesta a crescut cu cel puțin 37%, ajungând la aproximativ 162 de milioane de dolari, declanșând acest proces de depășire a costurilor. 

O încălcare critică Nunn-McCurdy este declarată atunci când costul unui program major de achiziție a apărării crește cu 25% peste obiectivele de cost actuale sau cu cel puțin 50% peste costul inițial. 

Departamentul Apărării trebuie să notifice Congresul atunci când are loc o astfel de depășire majoră a costurilor și să certifice că programul este esențial pentru securitatea națională și trebuie să continue. 

De asemenea, Pentagonul va trebui să certifice Congresului că nu există alternative mai ieftine la programul Sentinel, că noile estimări de costuri sunt rezonabile, că este o prioritate mai mare decât alte programe a căror finanțare ar putea fi redusă pentru a acoperi creșterea costurilor și că structura de management a programului poate controla creșterea ulterioară a costurilor. 

În cazul în care această certificare nu are loc, programul va fi încheiat. William LaPlante, subsecretarul apărării pentru achiziții și susținere, a declarat într-o declarație că "Sentinel este unul dintre cele mai mari și mai complexe programe ale departamentului" și că Pentagonul a luat mai multe măsuri pentru a-l ajuta.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat în decembrie 2022 că programul Sentinel este unul dintre cele mai importante programe ale Pentagonului și i-a acordat prioritate în lanțul de aprovizionare, a spus LaPlante.

Citește și: General SUA:Rachetele Rusiei lovesc Ucraina trecând prin spațiul aerian românesc. Ridicați avioanele

El a mai spus că în 2023 a aprobat modificări ale strategiei sale de achiziție menite să îl mențină în grafic.

Data la care Sentinel ar putea ajunge la capacitatea operațională inițială este, de asemenea, susceptibilă acum să se amâne cu doi ani, a declarat Forțele Aeriene. Sentinel trebuia inițial să ajungă la IOC în 2029.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te