VIDEO Navele de război ale Rusiei nu au mai intrat de 7 zile în Marea Neagră. De ce se teme Putin?

DE Alin Crișan | Actualizat: 11.03.2024 - 18:21
VIDEO Navele de război ale Rusiei nu au mai intrat de 7 zile în Marea Neagră. De ce se teme Putin? - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ
VIDEO Navele de război ale Rusiei nu au mai intrat de 7 zile în Marea Neagră. De ce se teme Putin? - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Navele de război ale Rusiei nu au mai intrat de 7 zile în Marea Neagră, după ce au fost „măcinate” constant de armata ucraineană. Ultima „victimă” a dronelor construite de ucraineni este o navă de patrulare Serghei Kotov.

SHARE

Trupele rusești nu și-au desfășurat navele de război în Marea Neagră de aproape o săptămână. Ocupanții au luat o "pauză" după pierderea navei de patrulare Serghei Kotov.

Navele de război ale Rusiei nu au mai intrat de 7 zile în Marea Neagră. De ce se teme Putin?

Acest lucru este evidențiat de rapoartele Marinei ucrainene, care sunt publicate zilnic pe rețelele de socializare. Potrivit Marinei ucrainene, ultima dată când navele de război ale ocupanților au ieșit pe mare a fost pe 3 martie. 

A doua zi, nava "Serghei Kotov" se afla pe mare, scufundându-se în urma unui atac nocturn al dronelor navale ucrainene. În zilele care au urmat, agenția a publicat informații potrivit cărora nicio navă de război rusă nu a fost reperată în Marea Neagră.

Nu se știe dacă această pauză se datorează pierderii navei de patrulare Serghei Kotov de către ocupanți sau din alte motive. După cum a relatat Ukrainian News, în noaptea de 4 spre 5 martie, o navă de patrulare din cadrul proiectului 22160, numită Serghei Kotov, a fost distrusă în strâmtoarea Kerch.

Citește și: VIDEO Coaliția Rusia, Iran și China, demonstrații de forță în Golful Oman și Marea Arabiei

Nava ocupantului a fost scufundată ca urmare a unui atac al vehiculelor maritime fără pilot la bord Magura V5 ucrainene. După ce a suferit trei răniți, Serghei Kotov s-a scufundat.

Reamintim că, la 14 februarie anul acesta, o mare navă de asalt amfibie Caesar Kunikov a fost scufundată în Marea Neagră, în apropiere de orașul Alupka.

Iar în noaptea de 1 februarie, armata ucraineană a scufundat nava de rachete Ivanivets, în valoare de aproximativ 60 de milioane de dolari.

Asediu asupra flotei ruse

Rusia a început războiul în Ucraina folosind din plin flota de submarine și nave de suprafață din Marea Neagră pentru a lansa unele dintre cele mai puternice rachete asupra orașelor ucrainene, terorizând populația.

Apoi, s-a pornit urgia asupra flotei rusești. Oryx, un site web olandez open-source, cunoscut pentru calculele verificate ale pierderilor de echipamente rusești și ucrainene, a stabilit că 21 de nave de război și un submarin au fost distruse de armata ucraineană.

Statul major al Armatei Ucrainei a raportat distrugerea a 24 de nave rusești și un submarin. Aceasta înseamnă aproximativ o treime din întreaga Flotă a Mării Negre, care numără 74 de nave și submarine.

Citește și: VIDEO Convoi rusesc din 18 blindate, spulberat în câteva ore de trupele ucrainene în Klishchiika

Aceste cifre nu includ ambarcațiuni mai mici, cum ar fi bărcile de patrulare de coastă cu pescaj redus sau navele auxiliare.

Analiștii militari admit că este un scor extraordinar pentru o țară care în prezent nu are o flotă.

"Succesul Ucrainei în Marea Neagră anul acesta a fost cu siguranță o surpriză pentru mulți dintre noi. Pe mare, ucrainenii s-au dovedit a fi mult mai inovatori din punct de vedere tehnologic și tactic decât rușii", a spus Michael Petersen, directorul Studiilor Maritime de la Colegiul Naval de Război al SUA, Newport. 

Arma „minune”

Obligați de situație, ucrainenii au inventat o armă navală puternică: drona maritimă fără pilot, în esență o barcă de mare viteză, fără pilot, plină de explozibili.

Autoritățile ucrainene au anunțat public eforturile de a dezvolta astfel de arme în noiembrie 2022.

Prima navă vizată de o dronă maritimă a fost Olenegorski Gorniak, împrumutată de la Flota de Nord. Gorniak a fost grav avariată la 4 august 2023, când se afla în Novorossiisk, un port de la Marea Neagră la 425 de kilometri est de Sevastopol.

Citește și: Care sunt cele 3 state care se pregătesc pentru un atac al Rusiei? Putin trimite rachete Kalibr

Trei luni mai târziu, serviciile de informații militare ale Ucrainei au susținut că alte două nave de debarcare au fost avariate și posibil scufundate în apropiere de Ciornomorske, pe coasta de vest a Crimeei.

Februarie 2024 a fost o lună capitală pentru flota rusă de la Marea Neagră. La 1 februarie, corveta cu rachete ghidate Ivanoveț a fost atacată și scufundată în timp ce era ancorată în vestul Crimeei. 

13 zile mai târziu, Ucrainenii au scufundat Cesar Kunikov, care, la fel ca Novocerkassk, a scăpat de atacul în martie 2022.

Kunikov ar fi a cincea navă de debarcare din clasa Ropucea, relativ noi.

O navă rusească de 60.000.000$ ajunge pe fundul Mării Negre

O navă rusească de 60.000.000$ a fost o nouă „victimă” a armatei ucrainene, fiind scufundată în Marea Neagră de arma „minune”.

Potrivit serviciilor secrete ucrainene GUR, o navă rusă din cadrul proiectului 22160 a fost atacată și scufundată în noaptea de 5 martie, în urma unui atac cu drone marine.

Corveta costă 60.000.000$ și a fost doborâtă de drone ucrainene care costă 250.000$.

Ucraina a dat publicității momentele în care corveta rusească simte că e încolțită și se retrage. Din păcate pentru Putin, corveta va fi lovită de drone și va sfârși pe fundul Mării Negre.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te