Care sunt cele 3 state care se pregătesc pentru un atac al Rusiei? Putin trimite rachete Kalibr

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.03.2024 - 14:18
Care sunt cele 3 state care se pregătesc pentru un atac al Rusiei? Putin trimite rachete Kalibr - Foto: Picryl
Care sunt cele 3 state care se pregătesc pentru un atac al Rusiei? Putin trimite rachete Kalibr - Foto: Wikimedia/Vitalykuzmin.net/CC BY-SA 4.0

Care sunt cele 3 state care se pregătesc pentru un atac al Rusiei? Putin trimite rachete Kalibr. Serviciul secret lituanian avertizează că Rusia se pregătește pentru un conflict la Marea Baltică.

SHARE

Care sunt cele 3 state care se pregătesc pentru un atac al Rusiei? Putin trimite rachete Kalibr. Serviciul secret lituanian avertizează că Rusia se pregătește pentru un conflict la Marea Baltică, împotriva NATO.

Șeful de la Kremlin, Vladimir Putin, crește capacitățile militare existente, în apropierea geografică a Occidentului, dinspre Estonia, Letonia şi Lituania.

Care sunt cele 3 state care se pregătesc pentru un atac al Rusiei? Putin trimite rachete Kalibr

Potrivit estimărilor serviciilor de informații lituaniene, Rusia se pregătește pentru un război la Marea Baltică împotriva NATO.

Moscova își extinde treptat capacitățile către Occident, potrivit raportului anual prezentat de departamentul de informații militare și securitate de stat al Lituaniei, membru NATO.

În plus, nu se vede un sfârșit al războiului din Ucraina. „Rusia alocă resurse enorme războiului din Ucraina și nu arată intenția de a detensiona situația, chiar dacă nu își atinge obiectivele operaționale.

Citeşte şi: Putin pregătește invazia unei țări NATO: Belarusul a primit ordinul să atace în Vilnius. Lecția Kiev

În același timp, Rusia se pregătește pentru o confruntare pe termen lung cu NATO, inclusiv în regiunea Mării Baltice”, subliniază raportul.

Rusia și-a redistribuit din ce în ce mai mult forțele din zonele sale de frontieră de vest către Ucraina, făcând-o să se bazeze din ce în ce mai mult pe capacitățile aeriene și maritime, pentru a oferi securitate și descurajare, pe flancul estic al NATO, au spus serviciile de informații, conform Exxpress.

Foto: Wikimedia/Vitalykuzmin.net/CC BY-SA 4.0

Drept urmare, în anul 2023, armata lui Putin a decis pentru prima dată să trimită nave de rachete Kalibr, în operațiuni de luptă, în Lacul Ladoga, lângă Sankt Petersburg.

Citeşte şi: Umbra războiului. Va avea Rusia îndrăzneala să atace Europa? De ce nu este imposibil

Acest lucru s-a întâmplat cel mai probabil ca răspuns la aderarea Finlandei la NATO. Cine se uită la harta Ţărilor Baltice şi vecinătatea rusă înţelege pericolul: La est, se află Raionul Moskovski, al Rusiei, iar în sud, lângă Lituania, e Belarus.

Lituania este despărţită de Polonia, prin Fâşia Suwalki, aflată între Belarus şi Enclava Kaliningrad, care este ca o pâlnie a Rusiei, pe malul Mării Baltice. Pe Fâşia Suwalki, prin acord cu NATO, Rusia face transferuri de tehnologie, ritmic.

Analiştii NATO prefigurează un posibil scenariu al Rusiei de a nu mai pleca de pe acest culoar. Astfel. Ţările Baltice ar fi sufocate logistic: singura legătură pe uscat între Lituania, Letonia şi Estonia şi Polonia este pe aici. Iar Kaliningrad, din punct de vedere al înzestrării militare, e o necunoscută: se cunoaşte doar ce vrea Rusia să se ştie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te