VIDEO Nave de război și submarine ale Rusiei, la doar 450 km de SUA. De ce apar în poziție de luptă?

DE Florentina Enache | Actualizat: 06.06.2024 - 16:55
VIDEO Nave de război și submarine ale Rusiei, la doar 450 km de SUA. De ce sunt în poziție de luptă? - Foto: Profimediaimages.ro (Imagine cu caracter ilustrativ)

Nave de război și submarine ale Rusiei se vor afla la doar 450 km de SUA. Rusia va particpa cu o flotă impresionantă, alături de Cuba, la exerciții de război în Caraibe.

SHARE

Tensiunile continuă să escaladeze între Moscova și Washington din cauza avansării Rusiei în Ucraina. Moscova ar fi găsit o altă modalitate de a agasa Washingtonul: trimiterea de trupe și echipamente în apropierea SUA, pentru exerciții militare.

VIDEO Nave de război și submarine ale Rusiei, la doar 450 km de SUA. De ce sunt în poziție de luptă?

Un oficial american de rang înalt a informat presa pe 5 iunie că Rusia intenționează să trimită nave de luptă în Caraibe în această vară, în cadrul unor operațiuni navale care ar implica probabil escale în Cuba și, eventual, și în Venezuela, conform unui articol al EurAsian Times.

Citește și: VIDEO Dronele ucrainene trec de barierele de apărare ale Rusiei din Crimeea și distrug o navă

Regiunea Caraibelor se află la 468 de kilometri distanță de cel mai sudic punct al Statelor Unite ale Americii, Key West, din statul Florida.

„Ca parte a exercițiilor militare regulate ale Rusiei, anticipăm că, în această vară, Rusia va desfășura o activitate navală și aeriană intensificată în apropierea Statelor Unite. Aceste acțiuni vor culmina cu un exercițiu naval rusesc global în această toamnă", a declarat oficialul.

Oficialul a declarat unui grup restrâns de reporteri că, deși Marina americană va monitoriza îndeaproape exercițiile, țara nu consideră manevrele, care implică câteva nave și avioane, ca fiind o amenințare.

Citește și: Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO

El a precizat că desfășurările vor face parte din activitatea navală de rutină.

Citește și: Putin a ordonat pregătirea „Apocalipsei” cu arme nucleare de 4 ori mai puternice decât la Hiroshima

„Nu suntem îngrijorați de desfășurările Rusiei, care nu reprezintă o amenințare directă la adresa Statelor Unite.

Ne așteptăm ca Rusia să trimită temporar nave militare de luptă în regiunea Caraibelor, iar aceste nave vor efectua probabil escale în Cuba și, posibil, în Venezuela. De asemenea, este posibil să existe unele desfășurări de avioane sau zboruri în regiune", a declarat el.

Activitatea militară a Rusiei la nivel global s-a intensificat

Cu toate acestea, oficialul a declarat că activitatea militară a Rusiei la nivel global s-a intensificat pe fondul creșterii tensiunilor dintre cele două părți de când Rusia a lansat invazia în Ucraina. 

Citește și: Rusia amenință Occidentul cu „dizolvarea civilizației”. Lavrov: Pericolul războiului nuclear, sporit

Oficialul a menționat că aceste desfășurări generează cheltuieli pentru Marina rusă, care se chinuie să efectueze exerciții din cauza unei flote îmbătrânite.

Potrivit autorităților, deși Rusia nu a informat în mod oficial SUA despre exerciții, pe fondul tensiunilor care s-au intensificat, Marina americană a monitorizat mișcările navelor rusești.

Citește și: VIDEO Putin amenință cu distrugerea civilizației umane: „Fără Rusia nu există pace solidă în lume”

Nu este neobișnuit ca Rusia, ca și alte țări, să efectueze exerciții militare în apele internaționale care nu se află sub suveranitatea niciunei țări.

De exemplu, SUA și alte aproape 20 de state NATO sunt așteptate să dea startul BALTOPS 24, un exercițiu naval și aviatic important, în Marea Baltică, care este foarte aproape de Rusia.

Citește și: Avertismentul lui Putin la adresa Occidentului: „Rusia este pregătită pentru un război nuclear”

Rusia a organizat exerciții în diferite regiuni din întreaga lume chiar înainte de invazia din Ucraina, în februarie 2022. Aceasta a inclus exercițiile sale de simulare a protecției Arcticii în 2022.

Rusia a efectuat, de asemenea, exerciții navale în Marea Mediterană în octombrie 2022 și exerciții militare în Venezuela în 2022. Și, toamna trecută, Flota rusă din Pacific a efectuat exerciții navale în apropiere de Alaska.

Citește și: Nu este exclus un atac nuclear rusesc în Ucraina. America este pregătită

Nu este prima dată când navele și trupele rusești ar fi prezente în Caraibe. Cu toate acestea, această desfășurare specială este semnificativă, având în vedere că președintele rus Vladimir Putin a promis recent că va răspunde cu „pași asimetrici” în alte părți ale lumii, ca răspuns la decizia lui Joe Biden de a permite Ucrainei să folosească arme furnizate de Statele Unite pentru a lovi în interiorul Rusiei pentru a apăra Harkovul.

Se poate remarca faptul că, în ultima vreme, Rusia a consolidat legăturile cu două țări din Caraibe - Cuba și Venezuela, ambele implicate în tensiuni cu Statele Unite de mai mulți ani.

54 de nave are Putin în Flota Mării Negre. 7 sunt submarine. Cu ce le poate distruge Ucraina?

Rusia dispune de o flotă uriașă de nave de diverse tipuri. Unele dintre ele sunt din perioada sovietică, altele au fost modernizate.

Citește și: VIDEO Momentul când drone ucrainene scufundă o navă militară rusă de 70.000.000$ în Marea Neagră

Cele mai importante informații pentru războiul din Ucraina, dar și pentru România, vin din perspectiva Flotei Rusiei aflate în Marea Neagră, care ar însuma 54 de nave, din care 7 sunt submarine.

A fost întocmită o listă a navelor actuale ale Marinei rusești din surse deschise. Există peste 290 de nave de război, submarine și ambarcațiuni de război despre care se crede că se află în serviciul activ al Marinei ruse, în rezervă sau în construcție, pe baza rapoartelor publice.

Citește și: Flota lui Putin, decimată în Marea Neagră. Câte nave au distrus ucrainenii?

În pofida numărului mare de nave din Flota Mării Negre, aceasta a fost atinsă, adeseori, de dronele Ucrainei. Marina ucraineană susține că a scufundat sau a avariat serios o treime din totalul navelor de război ale Rusiei din Marea Neagră, în puțin peste doi ani de război. De precizat că nu toate vasele din Flota Mării Negre se află ori s-au aflat în acțiune în Marea Neagră.

Citește și: Flota lui Putin, decimată în Marea Neagră. Câte nave au distrus ucrainenii?

În aprilie s-au împlinit doi ani de la probabil una din cele mai mari victorii ale Ucrainei la Marea Neagră: scufundarea navei Moscova.

În seara zilei de 13 aprilie 2022, mass-media de la Kiev, citând mai mulţi oficiali ucraineni, raporta că nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul rus Moskva a fost lovit de sistemul de rachete de coastă RK-360MT „Neptun”.

Citește și: AUDIO&VIDEO Momente de panică pe nava Moscova, scufundată de Ucraina: Am fost loviți. Salvați-ne

La 14 februarie 2024, Serviciul de informații al apărării din Ucraina, în cooperare cu toate componentele Forțelor de Securitate și Apărare ale Ucrainei, a distrus o mare navă de debarcare Caesar Kunikov a Flotei Mării Negre a statului agresor Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te