VIDEO Momentul în care un tanc rusesc cu rachete termobarice TOS-1A explodează lovit de o dronă

DE Daniel Toșa | Actualizat: 23.10.2023 - 14:26
Momentul în care un tanc rusesc cu rachete termobarice TOS-1A explodează lovit de o dronă - Foto: Profimedia images
Momentul în care un tanc rusesc cu rachete termobarice TOS-1A explodează lovit de o dronă - Foto: Profimedia images

O dronă ucraineană confecționată artizanal s-a transformat într-o veritabilă bombă nimicitoare după ce a lovit un lansator rusesc de rachete termobarice TOS-1A în valoare de 6,5 milioane de dolari.

SHARE

Invazia Rusiei în Ucraina este deseori asemănată cu un "război al dronelor", după rolul predominant pe care în loacă vehiculele aeriene fără pilot în ultima vreme.

Momentul în care un sistem rusesc de rachete termobarice TOS-1A explodează lovit de o dronă

Din februarie 2022, Kievul s-a bazat pe o combinație de drone furnizate din străinătate și produse pe plan intern pentru a-și susține eforturile defensive. Aceste arme aeriene relativ ieftine și ușor de fabricat au ajuns să simbolizeze războiul modern.

Moscova și-a fabricat, de asemenea, propriile UAV-uri, deși forțele rusești depind în mare măsură de afluxurile continue de drone proiectate de Iran. 

Un videoclip postat de forțele ucrainene pe rețelele de socializare arată o dronă ucraineană confecționată manual care produce o explozie uriașă și care doboară un TOS-1A rusesc. Cel mai probabil, drona a lovit direct zona în care erau stocate munițiile termobarice.

Citește și: Rusia a confirmat că a folosit rachete termobarice în atacul asupra Ucrainei

De la începutul invaziei, inginerii ucraineni au lucrat din greu pentru a proiecta drone mai avansate și mai capabile, care pot fi fabricate chiar la Kiev. În timpul verii, New York Times a identificat două noi drone folosite de Ucraina în război - Bober și UJ-22 Airborne. 

Deși sunt disponibile puține informații despre aceste drone, ambele au fost folosite în mai multe atacuri care au vizat teritoriul rusesc. Drona „Bober”, asemănător unei cutii, a fost identificat în mai multe videoclipuri cu atacuri asupra Moscovei. Denumită după cuvântul ucrainean pentru „Castor”, această dronă este probabil desfășurată în cadrul eforturilor de contraofensivă ale Kievului. 

Citește și: VIDEO Momentul când o dronă a Ucrainei distruge un lansator rus de rachete termobarice de 7.000.000$

Potrivit unor surse de stat, UAV-ul ucrainean UJ-22 poate zbura timp de șase ore la o rază de acțiune de 800 de kilometri.

Cât de periculoasă este această muniție termobarică cunoscută și ca "bombă cu vid"?

Adesea denumită "bombă cu vid", această armă dispersează în aer nori gazoși de substanțe chimice, ceea ce creează un vid care poate declanșa un puternic efect de sfâșiere asupra materialelor moi atunci când este inversat. Acest sistem înfiorător datează din timpul Războiului Rece și a fost folosit pentru prima dată de armata rusă în Cecenia. De obicei, este montat pe un tanc de luptă principal T-72, care este capabil să țină până la 20 de rachete termobarice neghidate. 

"Odată ce ținta este lovită, prima încărcătură explozivă permite containerului de combustibil să se deschidă și să împrăștie un nor de combustibil, iar cea de-a doua încărcătură aprinde norul de combustibil incendiar, ceea ce duce la explozia incendiară și la un vid de aspirare a oxigenului ulterior.

Detonarea rachetelor provoacă o schimbare atât de rapidă și drastică a presiunii aerului încât adăpostirea într-un șanț sau într-o peșteră, în spatele unei bariere întărite sau, în unele cazuri, chiar în interiorul unui vehicul blindat nu ar reuși să protejeze un om."

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te