VIDEO Momentul în care fina lui Putin trece pe jos în Lituania. Urma să fie arestată

DE Elena Andrei | 27.10.2022 - 18:22
Ksenia Sobciak, fina lui Putin/foto: Profimedia Images

Noi imagini arată momentul în care fiica fostului primar din St.Petersburg, Anatoli Sociak, botezată de Putin, a fugit în Occident pe jos pentru a evita arestarea, la câteva ore după ce poliția a făcut o razie la vila ei luxoasă de lângă Moscova.

SHARE

Vedeta de televiziune și politician de opoziție Ksenia Sobciak, în vârstă de 40 de ani, care l-a criticat pe Putin și nu a fost de acord cu „operașiunea specială” în Ucraina, este văzută trecând granița dintre Belarus și Lituania, țară membră a NATO, la punctul de frontieră Vidzy, la 170 de kilometri nord de Minsk, potrivit rapoartelor.

Camerele de supraveghere o arată pe Sobciak, însoțită de un bărbat necunoscut, acoperindu-și fața și purtând o șapcă în timp ce trece granița, relatează agenția de știri RIA Novosti.

Videoclipul reprezintă înregistrări de pe camerele de supraveghere de la frontiera Belarus.

Sobciak, care îl cunoaște pe Putin de când era copil, a fugit din Rusia în Belarus înainte de a intra în Lituania, la câteva ore după ce anchetatorii ruși au percheziționat casa ei de lux dintr-o suburbie prestigioasă a Moscovei.

Poliția a declarat că percheziția la locuința ei a făcut parte dintr-o anchetă privind presupusele abateri ale directorului ei media, Kirill Suhanov, care a fost arestat sub acuzația de extorcare de fonduri.

Sobciak a respins acuzațiile aduse lui Suhanov ca fiind "deliruri și prostii" și a descris arestarea acestuia ca făcând parte din eforturile autorităților de a înăbuși presa independentă.

În imaginile de pe camerele de supraveghere de la granița cu Belarus se vede un bărbat care poartă geanta lui Sobciak și, la un moment dat, acesta se uită înapoi pentru a vedea dacă sunt urmăriți.

Citește și

EXCLUSIV/VIDEO Lazkin Goran, liderul Kurzilor din Romania: „Regimul din Iran se clatină sub revolte”

Trezoreria SUA a sancționat un israelian rusofon pentru subminarea democrației în Moldova

Sobciak este apoi văzută însoțită de doi bărbați în uniformă, în timp ce își cară propria geantă până la granița propriu-zisă.

Videoclipul a fost difuzat, probabil cu aprobare oficială, pe un canal Telegram numit Three Sisters, cu mai puțin de 2.000 de abonați.

Acesta are legături cu aparatul de securitate al președintelui Alexandr Lukașenko.

Directorul Departamentului lituanian pentru Securitatea Statului (VSD), Darius Jauniškis, a confirmat că Sobciak a intrat în Lituania.

El a declarat pentru postul de radio Jinyu Radijas că aceasta avea cetățenie israeliană și că putea intra și rămâne 90 de zile fără viză.

Sobciak, potrivit unor surse rusești, risca o pedeapsă de 15 ani de închisoare, alături de asociatul său, învinuiri pe care ea le consideră motivate politic.

Politologul rus Serghei Markov a afirmat că un oficial de rang înalt a informat-o pe Sobciak că riscă să fie arestată, ceea ce a dus la fuga ei din Rusia. La 36 de minute de când a trecut granița, presa rusă a anunțat fuga ei, la numai cîteva ore de la percheziția de la domiciliu.

Sobciak ar fi cumpărat bilete atât pentru Turcia, cât și pentru Dubai pentru a-i "încurca" pe cei ce urmăreau să o aresteze. 

A călătorit în Belarus cu mașina și a plecat, cu destinația Occident, folosind pașaportul său israelian, în cadrul unui „plan operațional inteligent de evadare pentru a evita arestarea", potrivit presei din Rusia.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te