VIDEO Momentul în care Rusia distruge barajul Nova Kahovka. „Afectează ecosistemul Mării Negre”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 06.06.2023 - 11:35
Momentul în care Rusia distruge barajul Nova Kahovka - Foto: Twitter/ @avaza1972

Momentul în care barajul Nova Kahovka din Herson a fost aruncat în aer de armata lui Putin a fost surprins pe camerele de supraveghere din apropiere.

SHARE

Forțele rusești au aruncat în aer barajul Nova Kakhovka "în panică", potrivit unei declarații de marți a departamentului de informații al Ministerului ucrainean al Apărării.

Momentul în care Rusia distruge barajul Nova Kahovka

Se pare că 11 din cele 28 de travee ale hidrocentralei Kakhovka sunt distruse, 80 de localități ar putea ajunge în zona inundabilă.

"Pe lângă baraj, au fost aruncate în aer și turbinele și generatoarele hidrocentralei Kakhovka. Este vorba de pagube în valoare de cel puțin un miliard de dolari, fără a include costul refacerii barajului", a declarat Anton Gerashchenko, consilier al Ministerului ucrainean de Interne.

"Acest act terorist este un semn al panicii regimului Putin", a continuat declarația.

Citește și: VIDEO Centrala Zaporojie în pericol. Ruşii au aruncat în aer Barajul Nova Kahovka, de pe Nipru

Distrugerea barajului a creat un "pericol mortal" pentru cetățenii ucraineni din așezările de pe ambele maluri ale râului Dnipro. De asemenea, "afectează ecosistemul întregii regiuni a Mării Negre" și crește amenințarea unei "catastrofe nucleare", a precizat Defense Intelligence.

Un oficial militar ucrainean de rang înalt a declarat că localitățile de pe malurile râului Dnipro din regiunea Herson încep să se confrunte cu inundații în urma distrugerii barajului Nova Kahovka marți dimineață.

Citește și: Ucraina ar fi într-o situaţie similară cu cea care exista în 1944, în al doilea război

În timp ce apa din rezervorul Kakhovka continuă să țâșnească rapid, oficialii ucraineni au avertizat că nivelurile vor fi "critic de ridicate" în câteva ore. Rezervorul conține în mod obișnuit aproximativ 18 kilometri cubi de apă, aproximativ cât Marele Lac Sărat din statul american Utah, potrivit Reuters.

Inundațiile au început să lovească localitățile de pe râul Nipru

Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale din Herson, a declarat marți, într-o declarație pe Telegram, că aproximativ 16.000 de persoane de pe malul vestic al râului se află într-o "zonă critică".

Începând cu ora locală 7:30 (12:30, ora Europei Centrale), următoarele așezări sunt complet sau parțial inundate, potrivit lui Prokudin:

Tiahynka
Lvove
Odradokamyanka
Ivanivka
Mikilske Tokarivka
Poniativka
Bilozerka
Microdistrictul Ostriv din orașul Herson

Aproximativ 80 de așezări, dintre care majoritatea sunt ocupate de forțele rusești, se află în zona de potențiale inundații, a declarat anterior Ministerul ucrainean de Interne.

"Înțelegem că și alte așezări vor fi inundate și suntem pregătiți pentru acest lucru", a adăugat Prokudin.

Mai mult de 700 de locuitori din Herson au fost deja evacuați, potrivit oficialilor ucraineni. Prokudin a declarat că aceștia vor fi duși mai întâi în orașul Kherson, "apoi la Mykolaiv și de acolo la Khmelnitski, Odesa, Kropyvnytskyi, Kiev și alte orașe".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te