VIDEO Mărturia unui român. Cum a scăpat Vietnamul de COVID 19

DE Mihai Duță | Actualizat: 25.05.2020 - 12:28

Totul este normal, acum, în Vietnam. Astăzi sunt înregistrate 325 de cazuri, 267 de persoane recuperate și niciun deces. Purtatea măștilor nu mai este obligatorie.

SHARE

Ștefan Badea a plecat în Japonia în 2018 și, de atunci, trăiește în Asia. De ianuarie 2020 este în Vietnam, o țară despre care spune că este cu totul altfel decât cred europenii.

În țară avea o firmă mică de construcții, iar planul inițial prevedea să stea în Japonia timp de dou luni, apoi să plece în Canada pentru a se alătura unui prieten care are o afacere tot în domeniul construcțiilor. Însă Asia l-a fascinat și este și acum acolo.

„Am găsit oportunități noi. S-a ivit șansa să preiau o vilă în sistem share house, un sistem foarte răspândit și căutat în Japonia.  

Însă în acest timp îmi expira timpul de ședere legal în Japonia și a trebuit să ies din această țară”, povestește Ștefan.

Nu a plecat prea departe, a mers în Hong Kong unde a stat patru luni și a prins chiar perioada revoltelor: A fost o perioadă incertă pentru că, deseori, cursele aeriene erau blocate, populația revoltată ocupând aeroportul.  

Apoi am fost în China două luni, s-a întors în Japonia, în decembrie 2019, însă după mai puțin de o lună a plecat în Vietnam. Mai fusese acolo în perioadele în care trebuia să iasă din Japonia și văzuse cam toate obiectivele turistice.

„Mulți prieteni m-au îndemnat în această perioadă să încep să organizez excursii în Asia. Mi s-a părut o idee extraordinară deoarece deja aveam experiența acumulată. Cunoșteam o bună parte din Japonia, China și Vietnam. Toate sunt destinații superbe. Experiențele au fost extraordinare. Pot să spun că nimic nu este așa cum cunoașteam eu despre fiecare țară. Totul e cu mult diferit față de ce știm noi despre Japonia, Vietnam, China și Hong Kong. Repet, mi-a s-a părut o experiență ce trebuia să o împărtășesc și altora. Așa m-a prins, în ianuarie, această pandemie”, spune Ștefan.

Măsuri luate de la primele informații

După data de 15 ianuarie, în ziarele din Vietnam apăreau primele știri despre existența unui virus nou.

„O spătămână mai târziu, mai precis de pe data de 23 ianuarie, când este revelionul asiatic, în toate spațiile publice, angajații purtau măști și peste tot apăruseră substanțele dezinfectante. Tot atunci am început să primim SMS- uri de avertizare și prevenție, prin care ni se spunea despre virus, să avem grijă să ne spălăm pe mâini frecvent și să purtăm măști. Din 23 ianuarie și până la 5 februarie Asia a intrat în block down. Majoritatea țărilor vecine cu China au închis cursele aeriene, apoi școlile, pagodele și evenimentele sportive.

Autoritățile au făcut un calcul conform căruia opt milioane de elevi și studenți aveau minim alte două persoane acasă (părinți), deci erau deja 24 de milioane protejate prin închiderea școlilor. Era ceva logic deoarece ei au presupus că această categorie nu se poate încadra ușor în regulile de prevenție, deci erau un posibil focar de infecții.   

În rest, viața în februarie- martie a fost ok în Vietnam. totul se desfășura normal. În acea perioada am înțeles însă că situația era gravă în Asia. Văzând orașe de milioane de locuitori închise în China, curse aeriene blocate, importuri- exporturi între țări din Asia suspendate, turismul oprit, am înțeles că va urma o criză apocaliptică, așa cum am denumit-o încă din februarie, înainte ca Europa să devină focar.

Am început să alertez rând pe rând influencerii, prietenii de pe Facebook ce lucrau în media, persoane din politică din România despre ce urma să se întâmple. Vedeam cu stupoare cum, în țară, se explica faptul că nu este nimic grav, doar un virus de sezon, că populația nu trebuia să poarte mască, doar cei infectați. Eram pur și simplu uimit. Le explicam că nu ai cum să știi cine este infectat sau asimptomatic. Deci era logic că toți trebuiau să poarte măști. Dar toți mă contrau spunându-mi că specialiștii recomandau altceva. Acum, după 5 luni, la fel. Autoritățile n-au înțeles semnificația măștilor. Le-am explicat faptul că și dacă ești singur în mașină sau undeva în spațiul public trebuie să porți masca obligatoriu. Nu știi dacă ești infectat, asimptomatic. Strănuți, pui palmele la gură și devii apoi focar de infecție. Când ieși din mașină vei atinge lucruri și vei infecta tot...este atât de simplu și logic”, spune Ștefan Badea.

Informări corecte 

În Vietnam, pe lângă informările zilnice, pe toate bannerele publice și la tv se arăta cum să porți corect masca și cum să nu o atingi. Asta în condițiile în care ei poartă frecvent masca.

„În prima fază, Vietnam a avut doar 16 cazuri. Apoi, după 22 de zile de liniște a apărut valul doi care venea din Europa. Vietnamezii au anulat imediat cursele cu Italia și cu alte câteva țări din UE. Astfel, în valul doi, ei au avut doar 280 cazuri.

Informările zilnice, prin SMS, obligativitatea purtării măștilor, carantinele stricte, acestea au fost măsurile luate de la bun început și au funcționat foarte bine.

Orice persoană intra în Vietnam, stătea 14 zile în carantină de la oameni simpli, până la înalte oficialități.

După valul doi am stat și aici în case timp de 14 zile cu strictețe. Aveai voie să ieși  doar câteva sute de metri în jurul locuinței pentru a-ți cumpăra mâncare, iar purtarea măștii era obligatorie. Altfel primeai amendă. Apoi, după cele 14 zile au urmat încă 7.

Acestea au fost cerute doar de către autoritățile câtorva zone din Vietnam, acolo unde s-a considerat că pot fi încă persoane infectate. Oamenii au fost informați corect de la început despre gravitatea situației, au înțeles și s-au conformat. Vietnam acum este una dintre cele mai sigure țări. Mai au doar ceva cazuri dar sunt persoane care au venit în Vietnam și se află încă în carantină Copiii poartă mereu măști, aici. Si sunt 35 grade, dar nu este și nu a fost nici un impediment. Toată lumea poartă și acum măștile chiar dacă sunt doar recomandate”, explică Ștefan.

Anul trecut această țară a fost pe locul 7 ca număr de turiști, iar anul următor se preconizează că Vietnam va fi în top 20 și ca economie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te