VIDEO Inundații ucigașe, în Coreea de Sud. Peste 30 de morți, acțiune de salvare într-un tunel

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.07.2023 - 09:38
Inundații ucigașe, în Coreea de Sud. Peste 30 de morți, acțiune de salvare într-un tunel - Foto: Profimedia Images

Coreea de Sud se află în mijlocul musonului de vară. Iar cel puţin 30 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma ploilor abundente, care au generat inundații și alunecări de teren. Într-un tunel din Cheongju, mai multe vehicule au rămas blocate, misiunea de salvare e în desfășurare.

SHARE

Cel puţin 30 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste zece sunt date dispărute după ploile puternice care au provocat inundaţii şi alunecări de teren în Coreea de Sud, au anunţat autorităţile duminică, 16 iulie, în timp ce salvatorii căutau persoane blocate într-un tunel subteran inundat, în care au rămas blocate mai multe vehicule, relatează Agerpres, citând AFP.

Coreea de Sud se află în mijlocul musonului de vară şi în ultimele patru zile au căzut ploi abundente, provocând inundaţii şi alunecări de teren de mare amploare, precum şi revărsarea unui baraj important.

Citește și: VIDEO Incendiu devastator, în Insulele Canare. 2.500 de persoane au fost evacuate

Ministerul de Interne a anunţat că 26 de persoane au murit şi alte zece sunt date dispărute din cauza ploilor torenţiale, majoritatea fiind îngropate de alunecări de teren sau căzute într-un rezervor inundat.

Salvatorii depun eforturi pentru a ajunge la aproximativ 15 maşini blocate într-un tunel subteran de 430 de metri lungime la Cheongju, provincia Chungcheong de Nord, a indicat ministerul.

Potrivit agenţiei de presă Yonhap, tunelul s-a umplut cu apă sâmbătă dimineaţă după o viitură rapidă care l-a inundat prea repede pentru ca oamenii să scape.

Duminică, cinci corpuri noi au fost găsite într-un autobuz scufundat, printre care cel al unei femei în vârstă de peste 70 de ani, a indicat agenţia Yonhap.

Majoritatea victimelor, printre care 17 morţi şi nouă dispăruţi, sunt din provincia Gyeongsang de Nord, o regiune muntoasă afectată în special de alunecările de teren care au înghiţit case blocând ocupanţii înăuntru.

Citește și: Cum au ajuns azilele de bătrâni o afacere bănoasă. De ce le măresc "decrețeii" profitul

Unele dintre persoanele dispărute au fost măturate de un râu care s-a revărsat în provincia Gyeongsang de Nord, a indicat ministerul.

Până miercuri sunt prognozate ploi continue, iar administraţia meteorologică din Coreea de Sud a avertizat că actualele condiţii meteo reprezintă un pericol "serios".

Coreea de Sud este afectată în mod regulat de inundaţii în timpul musonului de vară, dar ţara este în general bine pregătită şi numărul victimelor rămâne relativ scăzut.

Anul trecut, ţara s-a confruntat, de asemenea, cu ploi şi inundaţii importante, care au provocat moartea a 11 persoane.

Guvernul a declarat că precipitaţiile din 2022 au fost cele mai abundente de când au început înregistrările meteorologice din Seul, în urmă 115 ani, dând vina pe schimbările climatice pentru aceste condiţii extreme. 

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te