VIDEO India, gata de atac. A inaugurat drona care imită o „aripă zburătoare”. Ce o face unică ?

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.12.2023 - 15:43
India, gata de atac. A inaugurat drona care imită o „aripă zburătoare”.  - Foto: India Times
India, gata de atac. A inaugurat drona care imită o „aripă zburătoare”. - Foto: India Times

India a inaugurat drona a cărui design imită o „aripă zburătoare”. Ce o face unică este faptul că poate ateriza și decola fără ghidaj de la sol.

SHARE

India a inaugurat drona a cărui design imită o „aripă zburătoare”. Ce o face unică este faptul că poate ateriza și decola fără ghidaj de la sol.

Citește și: India ia în calcul o acțiune militară dacă Beijingul invadează Taiwanul. Marina, o forță uriașă

India a lansat o dronă autohtonă de mare viteză.

Organizația de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării (DRDO) a atins recent o etapă importantă prin efectuarea cu succes a unui test de zbor al Autonomous Flying Wing Technology Demonstrator, un vehicul aerian fără pilot la bord (UAV - dronă) autohton  de mare viteză. Această demonstrație reușită plasează India în grupul de elită al țărilor care au stăpânit comenzile tehnologiei dronelor cu design de aripă zburătoare.

Citește și: India, Rusia, în discuţii, acord de liber schimb. Relaţiile s-au dezvoltat după începerea războiului

Intrarea în clubul de elită

Ministerul Apărării a anunțat vineri că DRDO a efectuat cu succes un test de zbor al dronei autonome cu „aripi zburătoare” în Chitradurga, în Karnataka. Prin această realizare, India se alătură unui club de elită al țărilor care au stăpânit comenzile pentru tehnologia aripilor zburătoare, demonstrând un progres remarcabil în ceea ce privește nivelul de pregătire tehnologică a națiunii.

Dezvoltarea de către DRDO

UAV-ul, proiectat și dezvoltat de către DRDO's Aeronautical Development Establishment, marchează un salt semnificativ în ceea ce privește capacitățile aerospațiale ale Indiei. 

Zborul inaugural al aeronavei a avut loc în iulie 2022, urmat de șase încercări de zbor ulterioare în diferite configurații de dezvoltare, utilizând două prototipuri fabricate intern. Aceste încercări au condus la progrese în aerodinamică, sisteme de control, simulare în timp real, simulare hardware-in-loop și stații de control la sol.

Zborul final în configurația fără coadă a demonstrat că India stăpânește controlul tehnologiei aripilor zburătoare.

Vitrina tehnologiei aerospațiale

Prototipul UAV prezintă o platformă complexă de aripă în formă de vârf de săgeată, construită din material compozit preimpregnat din carbon ușor, dezvoltat la nivel local.

Una dintre caracteristicile remarcabile ale UAV-ului este capacitatea sa de aterizare autonomă, eliminând nevoia de ghidare prin radare la sol sau de un pilot.

Această capacitate unică permite decolarea și aterizarea de pe orice pistă cu coordonate monitorizate. Aterizarea autonomă a fost posibilă prin fuziunea datelor senzorilor de la bord, cuplată cu augmentarea bazată pe sateliți indigeni, folosind receptoare de navigație asistată de GPS și GEO Augmented Navigation.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te