„Cu privire la informațiile vehiculate în spațiul public privind noua uniformă a polițiștilor, Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:
În urma semnalărilor realizate de unele sindicate și a informațiilor apărute în spațiul public, pe parcursul săptămânii trecute, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române au solicitat celor 42 de unități teritoriale de poliție (DGPMB și IPJ-uri) să transmită dacă au semnalări din partea polițiștilor, cu privire la noua uniformă.
După primirea informărilor, reprezentanții I.G.P.R. au convocat reprezentanții operatorilor economici, pentru prezentarea aspectelor semnalate, solicitându-le schimbarea elementelor de uniformă, având în vedere că acestea sunt în perioada de garanție.
Citește și: VIDEO Balonul spion al Chinei, doborât de un F22 Raptor, a survolat silozuri nucleare în SUA
De asemenea, echipamentele vor fi evaluate într-un laborator de specialitate.
Facem precizarea că echipamentul se află în perioada de garanție, iar, în cazul unor semnalări, echipamentele vor fi schimbate pe cheltuiala furnizorului.
Totodată, au fost transmise în teritoriu recomandări cu privire la portul corect al uniformei, în special cu privire la poziționarea corectă a centurii”, potrivit unui comunicat al IGPR.
Citește și: Rușii jefuiesc muzeele ucrainene, de la icoane, la tezaurele de aur scitice. „Ordin de la Kremlin”
Echipamente „de calitate” îndoielnică pentru polițiști
Sindicatul Europol a publicat pe Facebook „calitatea” îndoielnică a noilor echipamente achiziționate pentru polițiști.
„Așa arată bluza/tricoul din noua uniformă de poliție. Este o copie a design-ului folosit de poliția din Olanda/Belgia. Problema este că degeaba vrei sa imiți ceva în condițiile în care folosești materiale de cea mai proastă calitate. Din păcate, ce nu au înțeles cei responsabili este faptul că nu poți prosti polițiștii, să le iei ochii cu un design modern dar cu aceleași materiale de proastă calitate la prețuri exorbitante.
În realitate, nu e nimic „nou” la materialul folosit pentru acest element de uniformă. Bumbacul este în continuare de cea mai proastă calitate, s-au tras doar două benzi galbene și gata, prețul nou este de peste două ori mai mare ca cel al „vechii” uniforme.
Și pentru a înțelege amploarea celor relatate, pozele sunt trimise de colegi care au absolvit școlile de agenți de poliție în noiembrie 2022, adică vorbim despre o „uzură” de 2 luni. Nu mai vorbim despre faptul că pentru niciuna dintre cele 3000 de uniforme distribuite până acum, niciunui polițist nu i s-au schimbat elementele de uniformă rupte, deteriorate sau care au prezentat defecte. Nu vom tolera asemenea practici și nici nu vom accepta să fie date „tunuri” de zeci de milioane de euro pe spatele polițiștilor”.
529 lei este prețul plătit de Poliția Română pentru fiecare dintre cele peste 60.000 de perechi care vor ajunge la polițiști cu sub denumirea de „ghete intervenție”. În imagini puteți vedea cum arată încălțămintea după 2 luni de purtare. Rezistența la uzură este extrem de scăzută. Statura ghetei dispare după primele utilizări. Iar cu privire la materialele folosite avem mari dubii că acestea corespund cu cele din caietul de sarcini.
La o primă socoteală, numai pentru acest element de încălțăminte „ghete intervenție iarnă”, producătorul va primi aproximativ 6,4 mil euro, și asta în condițiile care mai avem și „ghete intervenție vară”, „pantofi intervenție iarnă”, „pantofi intervenție vară”, „pantofi piele vară”, „pantofi piele iarnă”, „ghete piele”, „cizme piele”. Doar dacă adunăm prețurile pentru fiecare pereche de încălțăminte dintre cele enumerate mai sus, valoarea este de 3012 lei/polițist. Și asta pentru că, este mai „profitabil” pentru unii să înfunde polițistul cu 8 perechi de încălțăminte decât să cumpărăm 2 perechi de calitate care sunt versatile și permit utilizarea pe toată durata anului.
Încheiem prin a spune că sunt numeroși polițiști care și-au achiziționat cu mulți ani înainte de apariția „noii uniforme” bocanci/ghete tactice la prețuri ce nu depășeau 100 euro/buc și care nu prezintă uzură și nici degradări. Nu mai vorbim despre faptul că prețul de 100 euro la 60.000 de bucăți ar fi ajuns probabil la jumătate din această valoare dacă exista un interes și o analiză de piață temeinică înainte de realizarea caietelor de sarcini.