VIDEO HIMARS, arma revoluționară care a schimbat polii de putere în războiul din Ucraina

DE Daniel Toșa | 12.10.2022 - 10:38

O revoluție globală în domeniul războiului înclină dramatic balanța conflictului dintre Ucraina și Rusia, punând în mâinile trupelor din prima linie genul de letalitate care până de curând necesita avioane, nave sau vehicule cu șenile greoaie.

SHARE

Piesa centrală a noului ordin de luptă este sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142, sau Himars. Furnizate de SUA și operate de soldații ucraineni începând din iunie. Acestea sporesc armamentul ușor și precis care include drone, rachete antitanc Javelin și rachete antiaeriene Stinger, activate prin ghidare GPS și microelectronică avansată.

Capabile să distrugă baze militare rusești, depozite de muniții și infrastructuri aflate mult în spatele liniilor de front, cele 20 HIMARS-uri ucrainene au ajutat trupele în această vară să oprească un sângeros avans rusesc. Începând de luna trecută, ucrainenii au recucerit porțiuni de teritoriu în estul țării lor și au doborât trupele rusești în sud.

Washingtonul s-a angajat să livreze încă 18 Himars

În cadrul arsenalului Kievului, Himars oferă o combinație unică de rază de acțiune, precizie și mobilitate care le permite să facă treaba de care se ocupă în mod tradițional zeci de lansatoare care trag mii de obuze.

Citește și: VIDEO Sondaj secret al Kremlinului: Rușii sunt întrebați dacă sunt pregătiți „să piardă Crimeea”

Prin micșorarea numărului de lansatoare și prin faptul că aproape garantează atingerea țintelor, Himars și celelalte echipamente dau peste cap ipoteze vechi de un secol despre cum trebuie purtate războaiele - și în special despre aprovizionarea militară. Precizia mult îmbunătățită a lui Himars prăbușește, de asemenea, traseul logistic masiv pe care infanteria modernă l-a cerut.

Povestea soldaților ucraineni despre operațiunea HIMARS

Într-o seară, la lăsarea întunericului, bărbații dintr-o unitate de artilerie pregăteau cina când au sosit ordinele pentru cea de-a cincea misiune a zilei: să țintească depozitele rusești și o barjă fluvială care transporta muniții și tancuri la 60 de km distanță.

Șase oameni s-au îngrămădit în cele două HIMARS: un șofer, un țintaș și un comandant, fiecare însoțiți de comandantul bateriei și de un detașament de securitate într-un transportor blindat de personal. Comandantul a introdus datele de coordonate într-un computer de tip tabletă pentru a determina cea mai sigură locație pentru tragere.

Citește și: VIDEO Forțele ucrainene au distrus o coloană de sisteme Grad MLRS și Uragan MLRS cu ajutorul HIMARS

În câteva minute, cele două HIMARS-uri au ieșit zgomotos de la adăpostul de sub o livadă de caise spre locul de lansare într-un câmp de floarea-soarelui din apropiere. La treizeci de secunde de la sosire, au tras șapte rachete în succesiune rapidă. Înainte ca proiectilele să-și atingă țintele, camioanele se întorceau la tabăra de bază.

Zece minute mai târziu a venit o altă pereche de ținte: lansatoare de rachete din epoca sovietică aflate la aproximativ 65 de km distanță. HIMARS a tras un alt baraj de rachete.

La scurt timp după aceea, soldații s-au întors în tabără și își terminau cina. Unii au scos pe Telegram videoclipuri care arătau rodul muncii lor: arderea barăcilor rusești.

70% din contraofensiva ucrainenilor, datorată HIMARS

Rachetele Himars ale Ucrainei, care pot zbura 80 de kilometri, au lovit sute de ținte rusești, inclusiv centre de comandă, depozite de muniție, stații de realimentare și poduri, sufocând aprovizionarea unităților din linia întâi. De la oprirea avansului de primăvară al Rusiei în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, acestea vizează acum forțele rusești în retragere.

Comandanții ucraineni estimează că HIMARS-urile sunt responsabili pentru 70% din avansurile militare de pe frontul din Kherson, a declarat comandantul unității, locotenentul Valentyn Koval. Cele patru vehicule din unitatea sa au ucis sute de ruși și au distrus aproximativ 20 de baterii antiaeriene, a spus el.

Artileria rusă - la fel ca majoritatea sistemelor de acest tip de la Primul Război Mondial încoace - nu are precizie. Pentru a distruge o țintă, trupele, în general, nivelează totul în jurul ei. Artileriștii care urmăresc hărți fac să plouă cu obuze într-un model de grilă care urmărește să nu lase niciun teren dintr-un cadran neatins. Forțele rusești din Ucraina lansează zeci de obuze pe hectar pentru a atinge un obiectiv, spun analiștii.

Himars poate face treaba cu o singură rachetă care transportă un focos exploziv de 200 de kilograme. Fiecare Himars ucrainean transportă câte o capsulă cu șase rachete care pot ateriza efectiv peste 100.000 de livre de artilerie tradițională.

"Nu doar precizia lui Himars este revoluționară", a declarat generalul Scales. "Este vorba de capacitatea de a reduce cerințele de tonaj cu un ordin de mărime sau mai bine", potrivit wsj.com

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te