VIDEO Gruparea Hezbollah, susținută de Iran, spune că a distrus sistemul Iron Dome al Israelului

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.06.2024 - 14:22

Gruparea Hezbollah, susținută de Iran, spune că a distrus sistemul Iron Dome al Israelului. Gruparea teroristă Hezbollah din Liban, înarmată de Iran a afirmat că a distrus veneratul sistem de apărare antiaeriană 'Iron Dome' al Israelului.

SHARE

Distrugerea anunțată a avut loc într-un moment în care premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis un avertisment că țara sa ar putea începe operațiuni "foarte intense" în apropierea Libanului.

Gruparea Hezbollah, susținută de Iran, spune că a distrus sistemul Iron Dome al Israelului

Hezbollah a afirmat pe 5 iunie că a lovit un lansator al sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome în apropiere de Ramot Naftali, sau ceea ce Hezbollah numește "nordul Palestinei ocupate".

Afirmațiile au fost susținute de o înregistrare video a grupului care arată cum o rachetă ghidată lovește lansatorul.

La câteva ore după apariția afirmațiilor, au fost publicate alte câteva imagini care au circulat pe rețelele de socializare.

Videoclipul arată cum o baterie Iron Dome, staționată într-o baracă a Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), este lovită într-un atac de precizie cu o rachetă, însă nu există nicio dovadă concludentă că sistemul Iron Dome ar fi fost distrus.

Citește și: Cine e românul care apără Israelul de atacurile cu drone? E „părintele” sistemului antirachetă Arrow

Pe 2 iunie, Hezbollah a afirmat că a distrus radarul sistemului Iron Dome din Platoul Golan cu ajutorul unor drone de atac. Conform afirmațiilor, dronele au intrat în radar, provocând o explozie, ucigând și rănind trupele din jurul acestuia.

Forțele israeliene nu au confirmat până acum să unul dintre sistemele sale Iron Dome ar fi fost atacat. Unii observatori au remarcat că, deși Hamas, cu care Israelul se află în război după atacul terorist din 7 octombrie 2023, a încercat să distrugă Cupola de Fier, nu există dovezi credibile care să sugereze că a reușit. 

Citește și: VIDEO Momentul în care o navă israeliană distruge o dronă iraniană. Sistemul Iron Dome, în acțiune!

Israelul a folosit pe scară largă sistemul Iron Dome împotriva țintelor primite de la Hezbollah. Sistemul a fost creditat că a doborât 99% din țintele aeriene lansate de Iran într-un atac de amploare în aprilie 2024.

„Cupola de Fier” (Iron Dome n.red.) este o parte strategică a sistemului israelian de apărare aeriană pe mai multe niveluri.

Dezvoltat de Israel cu sprijinul Statelor Unite, acesta este conceput pentru a doborî rachete cu rază scurtă de acțiune. Israelul susține că, de când a intrat în serviciu, sistemul a interceptat mii de rachete, multe dintre ele provenind din conflictul în curs cu Hamas și Hezbollah. Potrivit IDF, sistemul are o rată de succes de peste 90%.

Israelul și-a intensificat atacurile împotriva membrilor Hezbollah și a luptătorilor palestinieni și libanezi care se deplasează cu mașini și motociclete prin Liban. Ca răspuns la acestea, Hezbollah a lansat un atac cu drone pe 5 iunie, rănind cel puțin zece persoane, dintre care una grav.

Din 7 octombrie, aproximativ 300 de membri Hezbollah și 80 de civili au fost uciși de loviturile israeliene. Armata israeliană a raportat că 18 soldați israelieni și 10 civili au murit în atacuri efectuate din Liban.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te