Situaţia Franţei s-a înrăutăţit în ultimele săptămâni, unităţile de terapie intensivă din spitalele din regiunea Parisului fiind
supraaglomerate. Numărul de noi infecţii cu coronavirus la 100.000 de locuitori în ultimele şapte zile se menţine la aproximativ 375, notează dpa.
"Voi reveni cu o agendă pentru redeschidere. De la mijlocul lunii mai vom începe să redeschidem unele spaţii de cultură. Vom autoriza fără condiţii deschiderea teraselor şi vom construi, între mijlocul lui mai şi începutul verii, un calendar de redeschidere progresivă pentru cultură, sport, timp liber, evenimente, cafenele şi restaurante", a anunțat Macron.
Germania, lockdown dur la o incidență de 1 la mie. Italia, la 2,5. Bucureștiul, deschis la 6 la mie
Măsurile anti-COVID anunţate la o rată de infectare de 3,75 la mie
Printre măsurile anunţate se numără, în primul rând, închiderea şcolilor începând de luni, pentru trei sau patru săptămâni. Toate unităţile şcolare vor avea o săptămână de cursuri online, începânde luni, a anunţat Macron. Apoi, elevii din trei zone vor fi în vacanţă timp de 15 zile. Cursurile vor reîncepe în 26 aprilie, fizic creşele şi învăţământul primar iar la distanţă - liceenii şi studenţii.
Limitarea deplasărilor în timpul zilei, din 18 martie în 19 departamente în zona roşie, va fi extinsă pe tot teritoriul metropolitan. Începând de sâmbătă seara, pentru patru săptămâni, nu va mai fi posibilă deplasarea într-un perimetru de mai mult de 10 kilometri, în afara unui motiv întemeiat, a anunţat şeful statului francez. În timpul carantinei, de la ora 19.00 la 6.00, sau pentru depăşirea celor 10 kilometri va fi cerut un document justificativ.
"Părinţii care trebuie să aibă grijă de copiii lor şi nu pot lucra de acasă vor avea drept la şomaj parţial", a mai precizat Macron.
Ministrul Vlad Voiculescu: Măsurile pe care România le-a luat nu sunt mai dure decât în alte ţări
Vaccinare, singura soluție pentru ieșirea din pandemie
Vaccinarea este "miza principală" a spus preşedintele francez. "Ieşirea din pandemie este de acum posibilă".
"Mai mult de 8,5 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin. Trei milioane au primit două", a subliniat Macron. Vaccinul este eficient. Cea mai bună dovadă a acestei eficienţe se vede în cifrele şi în mortalitatea concetăţenilor de peste 80 de ani. Mortalitatea s-a diminuat semnificativ".
"Trebuie să vaccinăm cât mai repede posibil şi pe cei mai fragili. Trebuie să vaccinăm neobosit, fără zile de sărbătoare, sâmbăta şi duminica, la fel ca în timpul săptămânii. Pentru vaccinurile Pfizer şi Moderna, numeroase centre au deschis, datorită angajamentului primăriilor. Pentru vaccinurile AstraZeneca şi mâine Pfizer, 250.000 de profesionişti s-au mobilizat pentru a se vaccina cu acestea".
"De acum şi până la sfârşitul verii, toţi francezii cu vârsta de peste 18 ani care doresc pot fi vaccinaţi. Pentru că este cheia ca să ne reconectăm, cheia pentru a ne redeschide ţara", a promis Macron.
Conform preşedintelui, 44% din cei aflaţi la terapie intensivă au vârste sub 65 de ani. 100.000 de familii au avut un deces din cauza COVID.