La rândul lor, migranții au aruncat cu pietre și alte obiecte în forțele poloneze care păzeau un punct de trecere a frontierei.
De săptămâni întregi, mii de migranți, majoritatea din Orientul Mijlociu, s-au adunat la granița cu Belarus în încercarea de a ajunge în Uniunea Europeană.
Au existat peste 5.000 de tentative ale migranților de a trece granița în Polonia din Belarus în această lună, comparativ cu doar 88 în întregul an trecut, a declarat Poliția de Frontieră poloneză.
Migranții, inclusiv copiii, trăiesc în tabere improvizate, lipsite de condiții, după ce au primit „vize turistice” de 30 de zile. Unora le-au expirat vizele și sunt în ilegalitate, forțele din Belarus forțându-i spre granița cu Polonia. În ultimele zile, mii de persoane s-au îndreptat spre punctul de trecere Kuznica, la sud de Grodno, în nord-vestul Belarusului.
Luni, mulți dintre acești migranți au forțat trecerea, fiind blocați de trupele poloneze, urmând o confruntare tensionată.
Marți, ministerul polonez al Apărării a declarat că forțele sale au reacționat împotriva migranților care atacau punctul de frontieră Kuznica.
Citește și
Un șofer de TIR a găsit trei migranți ascunși în remorcă în timp ce aștepta în coloană la frontieră
Polonia va construi un zid de 180 de kilometri la granița cu Belarus
„Migranții au atacat soldații și ofițerii noștri cu pietre și încearcă să distrugă gardul și să ajungă în Polonia. Forțele noastre au folosit gaze lacrimogene pentru a înăbuși agresiunea migranților”, a scris ministerul pe Twitter.
Poliția poloneză a declarat că un ofițer a fost grav rănit de un obiect aruncat peste graniță și se află la spital.
Poliția a acuzat forțele din Belarus că le-au furnizat migranților grenade asomatoare și că stăteau alături în timp ce aceștia le aruncau asupra polonezilor.
Rusia, acuzată că a sprijinit, dacă nu a organizat, aducerea migranților în Belarus pentru a trece în UE, a condamnat folosirea de către Polonia a gazelor lacrimogene și a tunurilor cu apă, considerând-o „absolut inacceptabilă”.
Un reporter BBC de la fața locului a transmis că migranții nu au reușit să treacă granița.
Miniștrii de Externe ai UE au convenit să extindă sancțiunile împotriva regimului lui Lukașenko. Detaliile exacte vor fi confirmate la sfârșitul acestei săptămâni, dar se preconizează că persoanele și companiile de turism implicate în transportul migranților în Belarus vor fi sancționate.
Irakul a organizat pentru joi un prim zbor care va repatria 200 de cetățeni însă mulți migranți spun că sunt hotărâți să rămână și să intre în UE.