VIDEO Exercițiile Flotei Pacificului menite să sperie SUA, eșuate. Putin l-a concediat pe amiral

DE Elena Andrei | 24.04.2023 - 19:15
Amiralul Serghei Avakianț-Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin a salutat performanța Flotei Pacific în timpul exercițiilor navale masive ce au implicat 167 de nave de război, inclusiv 12 submarine, 89 de avioane și 25.000 de militari, o demonstrație de forță pentru Occident. Dar l-a concediat pe amiral.

SHARE

Ca parte a exercițiilor, bombardierele strategice nucleare cu rază lungă de acțiune au efectuat misiuni „deasupra părții centrale a Oceanului Pacific pentru a imita loviturile împotriva unor grupuri de nave inamice”, după cum a raportat Ministerul rus al Apărării.

Însă Occidentul nu a fost deloc imprensionat de performanțele Flotei Pacific și surse de la Kremlin susțin că au fost suficiente greșeli ce au împiedicat obținerea efectului scontat.

Exercițiile Flotei Pacificului menite să sperie SUA, eșuate

De altfel, Vladimir Putin l-a concediat pe cel mai respectat amiral din armata rusă, Serghei Avakianț, în vârstă de 66 de ani.

Acesta a fost deposedat brusc de funcția de comandant al Flotei Ruse Pacific, chiar în timpul exercițiilor. 

Surse de la Kremlin spun că mptivul principal ar fi că a căutat să-și protejeze oamenii să nu fie trimiși pe front, „carne de tun”, potrivit Brief Telegram, citat de express.co.uk.

I-ar fi spus amiralului Nikolai Ievmenov, comandantul șef al Marinei, că nu va lăsa flota sa să fie ruinată. Marinarii, ofițerii instruiți, echipajele bine coordonate, nu trebuie distruși pe front, potrivit unei surse din Statul Major al Forţelor Armate Ruse.

Citește și: Secretul amar al casei regale din Spania: Juan Carlos și-ar fi ucis fratele mai mic, Alfonso

Avusese deja pierderi de marinari de elită, care au fost forțați să plece în Ucraina, unde au fost decimați la Vuhledar.

A sfidat ordinele Kremlinului

Recent, Avakianț a sfidat ordinele Kremlinului și a spus că nu va mai trimite trupe cât timp va fi la conducerea Flotei Pacificului.

Pentru această insubordonare, a fost concediat și trimis în vacanță, iar mai târziu va fi probabil mutat într-un rol diplomatic secundar. 

Citește și: Putin pregătește atacuri asupra Occidentului. Prima țara vizată despre care a și strâns informații

Alte surse susțin că demiterea unuia dintre cei mai respectați comandanți ai Rusiei, responsabil de Flota Pacificului de mai bine de un deceniu, s-a datorat „starii nesatisfăcătoare a pregătirii flotei” și „numeroaselor greșeli de comandă”.

Succesorul lui, amiralul Viktor Liina a fost promovat după ce și-a îndeplinit „cota de trupe pentru război”, când era la conducerea Flotei Baltice.

Liina a trimis pur și simplu atâtea persoane câte i s-au cerut și a primit epoleţii de  amiral în decembrie. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te