VIDEO EXCLUSIV Dovada că armata rusă trage, deliberat, cu obuze în casele oamenilor din Ucraina

DE Remus Cernea | Actualizat: 09.09.2022 - 18:06

Corespondentul Newsweek: Pentru milioane de ucraineni, alarmele antiaeriene, exploziile și moartea au intrat în rutina vieții de zi cu zi. Rușii obișnuiesc să tragă aproape la întâmplare spre localitățile ucrainene, vizând însă adesea distrugerea locuințelor oamenilor.

SHARE

Raidurile și bombardamentele de multe ori nu au scopul de a lovi obiective militare, ci de a încerca să terorizeze populația. Dacă obuzele și rachetele nu ucid ori rănesc pe nimeni, nu e o mare problemă, dar dacă acestea mai și sting câteva vieți ori mutilează trupuri, cu atât mai bine din perspectiva rușilor. Însă oricât au încercat să fărâme rezistența ucrainenilor, nu au reușit, spiritul dârz al acestora și dorința lor de a trăi în libertate reprezentând o lecție extraordinară pentru umanitate. 

Citește și: EXCLUSIV Veteran în Irak, voluntar în Ucraina: Împotriva lui Putin luptă și români. Sunt pe front

Am publicat recent un material despre omul ucis în propria casă de un obuz rusesc în localitatea Zolochiv, din regiunea Harkov, aflată la doar 10 kilometri de granița cu Rusia și la 2-3 kilometri de front. A fost supusă masiv bombardamentelor rusești care au luat până acum 60 de vieți ale localnicilor. Mulți alți oameni au fost răniți și numeroase clădiri distruse. Chiar în timpul filmării acestui material se aude o nouă explozie la secunda 5 a înregistrării. Tirurile de artilerie acompaniază trilurile păsărilor, după cum puteți constata la începutul clipului.

Citește și: VIDEO Veteran din Afganistan, voluntar în războiul din Ucraina. Lecție de luptă pentru Newsweek

Un localnic a avut amabilitatea de a mă ghida printre ruinele casei unor săteni obișnuiți care și-au văzut locuința și avutul distruse de ferocitatea rușilor. Din fericire, din câte am înțeles, oamenii s-au salvat dormind în noaptea bombardamentului într-un subsol improvizat în curte care apare în clip între minutul 1.16 – 1.24. Tot ceea ce aveau însă a fost aneantizat. De aceea, au și părăsit ulterior localitatea. Imaginile sunt teribile, iar dacă ne și imaginăm și flăcările care au topit totul acolo, avem o scenă îngrozitoare. Ce emoții și trăiri trebuie să fi avut acei oameni și mulți alții ca ei în Ucraina!

Experiența infernului în viața reală nu ia forma celei descrise de Dante, a unui loc de dimensiuni impresionante și coerent organizat. Războiul pornit de ruși în Ucraina a adus, în mod aproape aleatoriu, ‘infernuri locale’ pentru oamenii prinși în tirurile de rachete și obuze trase de armata lui Putin spre zone civile, pentru cei torturați și împușcați la Bucea ori în alte localități, pentru cei ce nu s-au mai putut evacua și au îndurat distrugerile și masacrele de la Mariupol, pentru femeile violate, pentru copiii ce și-au văzut părinții omorâți sau pentru părinții ce își plâng copiii cu lacrimi dintr-o rană ce nu se va mai închide niciodată.

Așadar, tunurile rușilor trag nu doar spre liniile armatei ucrainene care se află pe câmpurile din jurul localității, ci vizează, aproape la întâmplare și casele oamenilor din Zolochiv ori din alte sate și orașe. Numărul mare de case și de blocuri de locuințe lovite în Ucraina demonstrează că rușii nu se limitează, nici pe departe, doar la obiective militare. Ideea că rușii ar viza exclusiv obiective militare sau că i-ar descuraja presupuse ‘scuturi umane’ în a efectua tiruri de rachete și de artilerie este o minciună, un mit. Pretutindeni pe unde am fost în Ucraina am văzut limpede că, de fapt, rușii trag în mod deliberat în populația civilă. Nici aici nu era vorba de vreo bază militară.

În interacțiunea avută cu localnicul care mi-a arătat distrugerile, m-a marcat și privirea lui stinsă și tristețea nesfârșită întipărită pe chip. Mi-a și spus, de altfel, la finalul filmării: „Aceasta este ‘pacea rusească’. Nu știu ce altceva să adaug.”

Și, într-adevăr, iată ce au adus rușii vecinilor lor, iată ce au lăsat bombardamentele armatei lui Putin în urma lor: case distruse, oameni omorâți și o tristețe fără margini în conștiințele a milioane de semeni de-ai noștri. De aceea, este o datorie morală să fim solidari cu vecinii noștri și să îi ajutăm cu ce putem pentru că războiul este departe de a se fi terminat. Orori precum cele prezentate în materialele pe care le-am realizat în zonele de front din regiunea Harkov cel mai probabil se vor mai repeta, fie aici, fie în alte zone ale țării. Rușii nu se vor opri din a comite crime de război decât atunci când vor fi învinși!

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te