VIDEO Eșecul Rusiei în Ucraina a determinat China să amâne invazia Taiwanului cu patru ani

DE Elena Andrei | Actualizat: 01.04.2022 - 09:12
Eșecul Rusiei în Ucraina a determinat China să amâne invazia Taiwanului cu patru ani/foto: mddleeasteye

Deși s-a antrenat îndelung, China a amânat orice posibilă invazie a Taiwanului cu cel puțin patru ani, după incursiunea dezastruoasă a Rusiei în Ucraina, susțin șefii serviciilor de informații din Taipei.

SHARE

Președintele Xi Jinping analizează eșecurile lui Vladimir Putin înainte de a face orice mișcare pe insula autoguvernată.

Potrivit lui Chen Ming-tong, șeful Biroului de Securitate Națională din Taiwan, China nu va lansa un atac în mandatul prezidențial al lui Tsai Ing-wen, care se încheie în 2026.

„Lecția Ucrainei pentru Beijing este că nu ar trebui să creadă că e un război ușor”, a spus Chen pentru Times.

„Beijingul va studia deficiențele Rusiei și va îmbunătăți Armata Populară de Eliberare. Dacă ar declanșa un război, acesta ar fi unul cuprinzător. Iar Taiwanul trebuie să evalueze intențiile Beijingului în cea mai largă gamă de posibilități”, a spus Chen.

Referindu-se la investirea recentă în Apărarea Taiwanului, Chen a subliniat: „Nu stăm aici să-i așteptăm pasivi”.

Temerile de o preluare chineză durează de ani de zile, China continuând să-și extindă capacitatea militară și provoacând SUA, aliatul Taiwanului, inclusiv prin intensificarea exercițiilor militare în Marea Chinei de Sud.

Se crede că Beijingul și-a mărit arsenalul nuclear în ultimii ani, construind un complex de silozuri în deșertul din provincia Xinjiang, pe o suprafață de 800 de kilometri pătrați.

De asemenea, lucrează la un proiect de tren de mare viteză pentru transportul rachetelor, astfel încât să fie greu de urmărit și de distrus.

China și-a propus să preia Taiwanul până în 2050

După invazia Ucrainei, Taiwanul și-a dat seama că trebuie să prelungească serviciul militar obligatoriu peste cele patru luni actuale, asemănate de mulți analiști cu „tabere de vară”, de agrement. 

Beijingul susține că Taiwanul va reveni sub controlul Chinei până în 2050 și a ignorat comparațiile cu Ucraina, argumentând că Taiwanul este o „afacere internă”, în timp ce Ucraina este o națiune suverană care este deja recunoscută la nivel internațional.

Chen crede că SUA vor răspunde dacă Beijingul va invada Taiwanul.

„Dacă SUA se pot implica într-o asemenea măsură în Ucraina, fără un act privind relațiile cu Kievul, atunci cu atât mai mult se vor implicat în baza Legii privind relațiile cu Taiwanul”, spune Chen.

Pactul de securitate este un acord prin care SUA vor furniza Taiwanului suficient hardware și tehnologie pentru a lupta împotriva unei invazii.

Faptul că Beijingul a amânat invazia plănuită este susținută și de afirmațiile făcute de un denunțător rus din FSB la începutul acestei luni.

Acesta i-a scris lui Vladimir Osecikin, un disident rus cu reședința în Franța, în care susținea că președintele Xi plănuise „preluarea Taiwanului”, dar Vladimir Putin i-a încurcat planurile.

„Acum, după evenimentele din Ucraina, această fereastră de oportunitate s-a închis pentru el”, a scris agentul FSB.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te