Sute de locuitori din apropierea Muntelui Kanlaon din Filipine au primit ordin de evacuare, marţi, după ce vulcanul a erupt, trimiţând spre cer o coloană de cenuşă cu o înălţime de cinci kilometri, care a provocat anularea a zeci de zboruri, informează News.ro, citând CNN.
Citește și: VIDEO Cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani din zona Napoli. Oamenii au fugit din case
Erupție vulcanică spectaculoasă, în Filipine. Coloană de cenușă are circa 5 km înălțime
Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine (Phivolcs) a afirmat că Muntele Kanlaon a erupt pentru şase minute luni seară, provocând un ”cutremur puternic”, iar agenţia a avertizat că depunerile de cenuşă şi mirosul sulfuros vor afecta satele din jur.
Un număr de 43 de cutremure vulcanice au fost înregistrate în decurs de 24 de ore, până la miezul nopţii de luni spre marţi, potrivit agenţiei.
Imaginile de pe reţelele sociale înfăţişează un nor de cenuşă izbucnind pe cerul înstelat. Altele arată un covor gros de cenuşă care acoperă satele învecinate.
Citește și: Vulcanul Ibu a erupt. Șapte sate au fost evacuate. Coloana de cenușă a avut 4 kilometri
Peste 60 de zboruri a trei operatori interni au fost anulate, fiind afectaţi peste 5.000 de pasageri, potrivit Autorităţii pentru Aviaţia Civilă din Filipine.
Aeroportul Bacolod-Silay şi-a reluat operaţiunile până marţi la ora 11, dar pasagerii trebuie să se aştepte la întârzieri.
Întrucât marţi nivelul de alertă la vulcan a fostr ridicat la 2 din 5, oficialii guvernamentali locali au impus evacuarea obligatorie a tuturor locuitorilor de pe o rază de 3 kilometri de la vulcan.
”Mergeţi la centrul vostru de evacuare, fiţi vigilenţi şi pregătiţi lucruri importante, precum apă şi hrană”, a afirmat, într-un videoclip pe Facebook, Jose Chubasco Cardenas, primarul din Canlaon City, în provinvia Negros Oriental.
Situat pe Negros, cea de-a patra cea mai populată insulă a arhipelagului, Muntele Kanlaon este unul dintre cei 24 de vulcani cu activitate seismică din ţară.
El se întinde pe două provincii şi se află în cel mai înalt punct al insulei, cu o înălţime de 2.465 de metri deasupra nivelului mării.
Filipinele se află de-a lungul Cercului de Foc, un arc de falii seismice de 40.000-kilometri de-a lungul Oceanului Pacific, unde se află peste jumătate dintre vulcanii din lume.