VIDEO Erdogan a inaugurat o moschee în piaţa Taksim din Istanbul, locul emblematic al protestelor

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 28.05.2021 - 16:36

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a inaugurat vineri, 28 mai, o moschee în piaţa Taksim din Istanbul, prima ridicată în acest loc emblematic unde în urmă cu exact opt ani începeau manifestaţiile care au făcut să se clatine guvernul său islamo-conservator, transmite AFP.

SHARE

Semn al entuziasmului declanşat de deschiderea acestui edificiu, înalt de 30 de metri şi care amestecă stilul otoman şi materiale contemporane, câteva mii de credincioşi care nu au putut intra s-au rugat în exterior, în piaţă, după cum a relatat reporterul AFP.

Erdogan a visat 30 de ani la moscheea din piața Taksim 

Prin această moschee care poate primi 4.000 de credincioşi, Erdogan îşi lasă amprenta durabilă asupra pieţei Taksim şi îşi îndeplineşte un vis vechi de 30 de ani.

Încă din anii 1990, pe când era primar al Istanbulului, Erdogan deplângea absenţa unei moschei în piaţa Taksim, observând că singurul edificiu religios vizibil era o biserică ortodoxă situată nu departe.

Citește și: IATA dă vina pe guvernele din întreaga lume pentru prelungirea crizei din sectorul călătoriilor

Deşi Turcia este populată majoritar de musulmani, construcţia moscheii, începută în 2017, a suscitat critici, unii acuzându-l pe actualul preşedinte că vrea să 'islamizeze' ţara şi să-l pună în umbră pe fondatorul Republicii, Mustafa Kemal Ataturk.

Citește și: Sondaj: 48% dintre angajați ar vrea vaccinarea obligatorie la birou, 33% nu cred în vaccin

Impozanta moschee eclipsează „Monumentul Republicii”

Într-adevăr, impozanta moschee eclipsează de acum 'Monumentul Republicii', o lucrare reprezentând figuri importante ale războiului de independenţă turc, printre care Mustafa Kemal, şi care era până acum atracţia principală din piaţa Taksim.

După ce iniţial anunţase inaugurarea moscheii în perioada Ramadanului, Erdogan, cunoscut pentru atenţia pe care o acordă alegerii datelor, a decis în final că evenimentul va avea loc vineri, când se împlinesc opt ani de la debutul amplelor manifestaţii antiguvernamentale din 2013, reprimate în sânge şi al căror epicentru a fost tocmai piaţa Taksim, un simbol al Turciei laice.

Sute de mii de persoane au protestat la Istanbul în 2013 faţă de un proiect imobiliar de reconstituire a unei foste cazărmi otomane în parcul Gezi din centrul metropolei. Protestele s-au transformat în demonstraţii la nivel naţional împotriva guvernului condus de Recep Tayyip Erdogan, pe atunci prim-ministru, actual preşedinte.

Inaugurarea moscheii din piaţa Taksim are loc, totodată, în ajunul datei aniversare a cuceririi Constatinopolului de către otomani în 1453, o zi celebrată în fiecare an de acest preşedinte nostalgic după gloria fostului imperiu.

Inaugurarea moscheii se înscrie, de asemenea, pe linia gesturilor făcute de Erdogan pentru a-şi mulţumi baza electorală pioasă şi conservatoare, într-un context economic tot mai dificil. În acelaşi scop a reconvertit anul trecut în moschee bazilica Sfânta Sofia, construită de bizantini în secolul al V-lea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te