VIDEO E momentul ca lumea să-și amintească de Enola Gay și ce înseamnă un bombardament nuclear

DE Elena Andrei | Actualizat: 11.10.2022 - 20:51
Enola Gay/foto: airandspace.si.edu
Hiroșima, după explozia bombei atomice/foto: Profimedia Images
Colonelul Paul Tibbets Jr., pilotul de pe Enola Gay/foto: Profimedia Images

În contextul în care se vorbește despre posibila utilizare a armelor nucleare de către Rusia în Ucraina, este necesar să se reamintească de singurele atacuri nucleare din istoria războaielor, asupra Japoniei, care au oprit Al Doilea Război Mondial.

SHARE

Faimosul avion care a luat parte la ambele misiuni de bombardament nuclear, Enola Gay, un bombardier B-29, a aruncat primul dispozitiv nuclear asupra Hiroșimei. Așa a început era războiului atomic, iar natura conflictului uman s-a schimbat pentru totdeauna.

Enola Gay a schimbat modul în care lumea a privit războiul și a oferit un exemplu înfiorător de utilizare a puterii bombei atomice.

Enola Gay B-29 a fost construit în scopul războiului nuclear. A fost fabricat în 1945 cu plăci de argint pentru a fi protejat împotriva radiațiilor nucleare.

Protecțiile împotriva munițiilor convenționale au fost eliminate pentru a ușura greutatea în vederea transportării unei bombe de 4.500 de kilograme.

Turelele de tunuri au fost eliminate pentru a face avionul mai ușor - a rămas doar un artilerist pentru apărarea bombardierului.

Înainte de a primi porecla sa memorabilă Enola Gay, avionul a fost numit simplu Number 82.

Piloții au zburat cu bombardiere strategice până în New Mexico și apoi la Tinian, în Insulele Mariane, unde echipajul a repetat încărcarea unui dispozitiv și apoi au efectuat zboruri de antrenament pentru bombardament.

Colonelul Paul Tibbets Jr. a ales Numărul 82 pentru misiune și l-a redenumit Enola Gay după numele mamei sale.

La 6 august 1945, Enola Gay a dus bomba cu uraniu îmbogățit la Hiroșima. Misiunea a avut șapte avioane cu două avioane de observație. Un membru al echipajului a armat dispozitivul în compartimentul bombei. Enola Gay zbura la 8.000 de metri.

Când a ajuns la țintă, a aruncat bomba de 3 metri lungime, iar aceasta a explodat la 600 de metri deasupra orașului cu o forță de 15.000-20.000 de tone de TNT (trinitrotoluen).

Aceasta a creat o temperatură de cel puțin un milion de grade Celsius și o minge de foc uriașă cu o lățime de 250 de metri.

Un aspect necunoscut al acestui eveniment este că radarul japonez a detectat avioanele și a avertizat locuitorii orașului. Însă mulți au ignorat avertismentul.

Misiunea era să țintească un pod din apropierea centrului orașului. Când Little Boy a explodat, între 80 și 140.000 de oameni au pierit imediat. 100.000 au fost răniți și zeci de mii aveau să moară în următoarele săptămâni din cauza expunerii la radiații.

Explozia a fost înregistrată până la o distanță de 60 de kilometri. A distrus două treimi din Hiroșima.

Citește și

VIDEO Putin amână nucleara. Revine la „arma” pe care a experimentat-o ca să câștige timp: refugiații

Putin, epurare în Armată. Și-a adus comandanți din Siria, distinși pentru bombardarea civililor

Văzând prăpădul, copilotul Enola Gay, căpitanul Robert Lewis, a exclamat: „Doamne, ce am făcut?".

Trei zile mai târziu, Nagasaki a fost bombardat cu bomba atomică Fat Man. Enola Gay nu a lansat acel dispozitiv. Un B-29 cunoscut sub numele de Bockscar (expus la Muzeul Forțelor Aeriene ale SUA de lângă Dayton, Ohio) a făcut acest lucru.

Enola Gay a participat la acea misiune ca avion de observare a vremii. Un al treilea B-29, The Great Artiste, a zburat ca aeronavă de observare în ambele misiuni.

Avionul a fost retras și dezasamblat în 1960, iar componentele au rămas la baza Andrews Air Force Base după care au fost donate muzeului Smithsonian.

În 1984, a început reasamblarea într-un proiect de restaurare care a durat 10 ani. Au urmat lucrări mai amănunțite, iar avionul a fost complet pregătit pentru a fi văzut de public în 2003.

În cele din urmă, a fost expus la Centrul Udvar-Hazy al Muzeului Aerului și Spațiului din Chantilly, Virginia, ca „memorie” pentru ceea ce înseamnă un bombardament nuclear.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te