Faimosul avion care a luat parte la ambele misiuni de bombardament nuclear, Enola Gay, un bombardier B-29, a aruncat primul dispozitiv nuclear asupra Hiroșimei. Așa a început era războiului atomic, iar natura conflictului uman s-a schimbat pentru totdeauna.
Enola Gay a schimbat modul în care lumea a privit războiul și a oferit un exemplu înfiorător de utilizare a puterii bombei atomice.
Enola Gay B-29 a fost construit în scopul războiului nuclear. A fost fabricat în 1945 cu plăci de argint pentru a fi protejat împotriva radiațiilor nucleare.
Protecțiile împotriva munițiilor convenționale au fost eliminate pentru a ușura greutatea în vederea transportării unei bombe de 4.500 de kilograme.
Turelele de tunuri au fost eliminate pentru a face avionul mai ușor - a rămas doar un artilerist pentru apărarea bombardierului.
Înainte de a primi porecla sa memorabilă Enola Gay, avionul a fost numit simplu Number 82.
Piloții au zburat cu bombardiere strategice până în New Mexico și apoi la Tinian, în Insulele Mariane, unde echipajul a repetat încărcarea unui dispozitiv și apoi au efectuat zboruri de antrenament pentru bombardament.
Colonelul Paul Tibbets Jr. a ales Numărul 82 pentru misiune și l-a redenumit Enola Gay după numele mamei sale.
La 6 august 1945, Enola Gay a dus bomba cu uraniu îmbogățit la Hiroșima. Misiunea a avut șapte avioane cu două avioane de observație. Un membru al echipajului a armat dispozitivul în compartimentul bombei. Enola Gay zbura la 8.000 de metri.
Când a ajuns la țintă, a aruncat bomba de 3 metri lungime, iar aceasta a explodat la 600 de metri deasupra orașului cu o forță de 15.000-20.000 de tone de TNT (trinitrotoluen).
Aceasta a creat o temperatură de cel puțin un milion de grade Celsius și o minge de foc uriașă cu o lățime de 250 de metri.
Un aspect necunoscut al acestui eveniment este că radarul japonez a detectat avioanele și a avertizat locuitorii orașului. Însă mulți au ignorat avertismentul.
Misiunea era să țintească un pod din apropierea centrului orașului. Când Little Boy a explodat, între 80 și 140.000 de oameni au pierit imediat. 100.000 au fost răniți și zeci de mii aveau să moară în următoarele săptămâni din cauza expunerii la radiații.
Explozia a fost înregistrată până la o distanță de 60 de kilometri. A distrus două treimi din Hiroșima.
Citește și
VIDEO Putin amână nucleara. Revine la „arma” pe care a experimentat-o ca să câștige timp: refugiații
Putin, epurare în Armată. Și-a adus comandanți din Siria, distinși pentru bombardarea civililor
Văzând prăpădul, copilotul Enola Gay, căpitanul Robert Lewis, a exclamat: „Doamne, ce am făcut?".
Trei zile mai târziu, Nagasaki a fost bombardat cu bomba atomică Fat Man. Enola Gay nu a lansat acel dispozitiv. Un B-29 cunoscut sub numele de Bockscar (expus la Muzeul Forțelor Aeriene ale SUA de lângă Dayton, Ohio) a făcut acest lucru.
Enola Gay a participat la acea misiune ca avion de observare a vremii. Un al treilea B-29, The Great Artiste, a zburat ca aeronavă de observare în ambele misiuni.
Avionul a fost retras și dezasamblat în 1960, iar componentele au rămas la baza Andrews Air Force Base după care au fost donate muzeului Smithsonian.
În 1984, a început reasamblarea într-un proiect de restaurare care a durat 10 ani. Au urmat lucrări mai amănunțite, iar avionul a fost complet pregătit pentru a fi văzut de public în 2003.
În cele din urmă, a fost expus la Centrul Udvar-Hazy al Muzeului Aerului și Spațiului din Chantilly, Virginia, ca „memorie” pentru ceea ce înseamnă un bombardament nuclear.