VIDEO După ce l-a otrăvit cu cloropicrin, Putin l-a interzis pe Abramovici în presa de stat

DE Adina Mutăr | 31.03.2022 - 19:27
După ce l-a otrăvit cu cloropicrin, Putin l-a interzis pe Abramovici în presa de stat/foto: postgazette

Presei de stat din Rusia i s-a interzis de la Kremlin să-l menționeze pe oligarhul Roman Abramovici în relație cu negocierilor de pace din Ucraina, după ce acesta a fost otrăvit „ușor” cu o substanță toxică în timpul discuțiilor de la Kiev.

SHARE

Presei pro-Kremlin - Canalul 1 și Rossiya 1, fiind canalele principale controlate de stat - i s-a interzis să menționeze rolul omului de afaceri Roman Abramovici în negocierile dintre Rusia și Ucraina după ce miliardarul a fost otrăvit cu un agent toxic când a

„Această informație a fost confirmată redacției noastre sub condiția anonimatului de către reprezentanții Moskva-24, TASS și un alt canal major pro-guvernamental”, anunță Telegram.

Magnatul, în vârstă de 55 de ani, a încetat să mai fie menționat în presa de stat de marți, în jurul orei 13.00, ora Moscovei.

Abramovici - ai cărui bunici materni erau din Kiev - a fost implicat și în discuțiile de la Istanbul pentru a pune capăt războiului, după ce a făcut mai multe călătorii între Ucraina și Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a admis că Abramovici participă la negocieri „din partea noastră”, dar a precizat că acesta nu face parte din delegația oficială.

Abramovici și alți negociatori, ucraineni, au fost otrăviți la începutul lunii martie  la o ședință ce a avut loc la Kiev.

Experții care au analizat simptomele au declarat că ar putea fi vorba de un agent chimic folosit în Primul Război Mondial, cloropicrina, sau o doză mică de Noviciok.

Citește și

SUA impun noi sancțiuni asupra programului de rachete al Iranului

Medicii germani din spitale, în grevă pentru salarii și condiții de muncă mai bune

Jurnalistul de investigații Christo Grozev, care a condus cercetările asupra incidentului, a declarat că o echipă de experți a fost de acord că mai degrabă  cloropicrina a fost cel mai probabil folosită în atac.

Posibil, chiar Abramovici a fost purtătorul substanței chimice

Primul care s-a simțit rău a fost chiar Abramovici, care s-a speriat știind ce ar putea fi și l-a întrebat pe medicul care îl examina: „O să mor?”, potrivit New York Times.

Abramovici a optat pentru tratament într-un spital din Istanbul. 

O ipoteză privind otrăvirea este că aceasta ar fi fost pusă la cale de cineva din conducerea de la Kremlin, fără legătură cu Putin, care a vrut să perturbe discuțiile de pace, trimițând astfel un avertisment.

Dar, după ce Kremlinul a refuzat să-l considere pe Abramovici parte din delegația oficială, apoi a interzis orice referire a rolului său în presa de stat, ipoteza rămâne că chiar Putin ar fi ordonat „avertismentul”. Și este posibil ca chiar Abramovici să fi fost purtătorul substanței, fără știrea lui.

„Toți experții care au comunicat cu cei afectați, au studiat fotografiile și au efectuat examinări personale au căzut de comun acord că nu era vorba de o coincidență, o otrăvire alimentară sau o alergie. Afost, cel mai posibil, cloropicrin”, a declarat Grozev.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te