VIDEO Declasificat: Avioane de luptă americane și rusești se hărțuiesc deasupra Siriei

DE Elena Andrei | Actualizat: 21.04.2023 - 19:19
Gen. Alexus Grynkewich-Foto: USAF

Comandamentul superior al Forțelor Aeriene ale SUA din Orientul Mijlociu a lansat videoclipuri care arată întâlniri agresive între avioanele americane și Su-35 Flanker-E rusești complet înarmate deasupra Siriei.

SHARE

Două filmări arată că avionul american a țintit aeronava rusească, iar unul oferă o vedere în infraroșu de înaltă calitate a avionului rusesc Su-35 în cauză.

Șeful Comandamentului Central al SUA, generalul armatei americane Michael „Erik” Kurilla, a declarat că a existat o „creștere semnificativă” a activității aeriene agresive a Rusiei peste sau în apropierea zonelor în care funcționează forțele coaliției conduse de SUA. în Siria. 

Avioane de luptă americane și rusești se hărțuiesc deasupra Siriei

U.S. Air Force Central (AFCENT) precizează că videoclipul cu rezoluție mai mare -„înregistrări declasificate ale unui Su-35 rusesc care a încălcat spațiul aerian al Forței Coaliției din Siria” - a fost surprins la 18 aprilie de o aeronavă de luptă americană nespecificată.

Serviciului de distribuție a informațiilor vizuale pentru apărare (DVIDS) al armatei americane a specificat următoarele:

„La 18 aprilie 2023, avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene ale SUA au decolat de la bazele aeriene din regiune și au interceptat avionul de luptă rusesc. În timpul interceptării, pilotul rus a manevrat neprofesionist la 600 de metri de aeronavele americane, încălcând protocoalele de deconflict în vigoare.”

AFCENT a raportat că celălalt videoclip, de calitate inferioară, a fost filmat la 2 aprilie de un avion de luptă F-16 Viper al Forțelor Aeriene. Afișajul arată expresia „NOT SOI” cu litere galbene în centru, ceea ce înseamnă că nu s-a folosit „senzorul de țintire”. 

„La 2 aprilie 2023, un Su-35 rus a efectuat o interceptare nesigură și neprofesională cu o aeronavă F-16 din SUA. Avioanele operau în spațiul aerian pe care protocoalele SUA-Rusia îl recunosc drept spațiu aerian controlat de coaliție deasupra Siriei”, arată legenda DVIDS, potrivit War Zone.

„Acest incident urmează un tipar de acțiuni periculoase ale piloților ruși în timpul interacțiunii cu aeronavele SUA și ale Coaliției. Aceste acțiuni agresive ale echipajului rusesc demonstrează lipsă de competență și ar putea duce la calcule greșite și la escaladare neintenționată”.

Rușii au încălcat de 63 de ori protocoalelor de deconflict, din martie

AFCENT a lansat ambele videoclipuri împreună cu o știre despre vizita recentă a comandantului său, generalul Alexus Grynkewich, în regiune. 

Ca parte a călătoriei sale, Grynkewich, care are experiență anterioară în luptă peste Siria, a zburat cu un F-16C repartizat la Escadrila 77 Expediționară ce operează în prezent de la Baza Aeriană Prince Sultan din Arabia Saudită.

Citește și: Hoții au așteptat descărcarea unui container cu lingouri de aur pe aeroport și l-au săltat

AFCENT a comunicat că „avioanele de luptă rusești înarmate” au survolat direct pozițiile coaliției din Siria de cel puțin 26 de ori între 1 martie și 19 aprilie a acestui an.

Un total de 63 de încălcări ale protocoalelor de deconflict puse în aplicare în 2019 au avut loc de la începutul lunii martie, potrivit comandamentului.

Citește și: VIDEO Rușii își scapă bombele sovietice defecte peste propriile orașe, în lipsă de muniție modernă

„De-a lungul carierei mele nu am văzut acest tip de nerespectare a protocoalelor convenite și a regulilor de deconflict”, a declarat generalul Grynkewich.

„Am văzut avioane rusești venind chiar și la 150 de metri de aeronavele noastre.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te