VIDEO De teama rușilor, Marina franceză a început supravegherea cablurilor submarine

DE Adina Mutăr | 25.10.2022 - 20:08
drona submrină de mare adâncime HUGIN Superior/foto: Kongsberg

Amenințările la adresa infrastructurii strategice au devenit o realitate, odată cu sabotarea gazoductelor NordStream 1 și NordStream 2 din Marea Baltică. Acest lucru a determinat Franța să înceapă misiuni de „inspecție de siguranță" a cablurilor de comunicații submarine.

SHARE

Potrivit Zone Militaire, Marina rusă, prin nava sa "Yantar", aparținând Direcției principale de cercetare a adâncurilor marine a Rusiei (GUGI), este „deosebit de interesată de infrastructura strategică a Franței”.

Strategia Franței pentru controlul fundului mării a fost prezentată în februarie anul trecut de Florence Parly, pe atunci ministru al Forțelor Armate. Iar printre măsurile anunțate, era vorba de dotarea Marinei franceze cu mijloace care să poată ajunge la o adâncime de 6.000 de metri, drone și roboți subacvatici.

Direcția Generală de Armament [DGA] a acordat patru milioane de euro  companiei Kongsberg pentru dezvoltarea dronei submarine de mare adâncime HUGIN Superior.

Între 6 și 14 octombrie, Marina franceză a desfășurat operațiunea Calliope, prima sa campanie de control al fundului mării.

Cu o autonomie de 100 de ore (navigând la 4 noduri), Hugin este echipată cu un sonar cu diafragmă sintetică, o cameră foto și un ecosondaj cu raze multiple. De asemenea, poate evolua la 6000 de metri adâncime.

Citește și

Aviz Moscovei. SUA desemnează regimul Assad ca autor al atacului cu arme chimice din Ghouta, Siria

Kremlinul presează negocieri cu SUA, Germania și Marea Britanie, amenințând cu bomba radiologică

Această operațiune a permis astfel să se asigure "recunoașterea și supravegherea anumitor cabluri submarine prin scufundarea dronei la o adâncime de peste 4.500 de metri în câmpiile abisale din Golful Biscaia". 

Calliope și-a atins obiectivul de a monitoriza infrastructuri sensibile de pe fundul mării și de a completa conceptul de angajare a unei drone de acest tip de către Marina Militară. 

O altă navă rusească de "cercetare" a navigat în apropiere de Shetland după ce cablurile submarine au fost tăiate în mod „misterios ”, întrerupând comunicațiile telefonice și de internet.

Nava de cercetare Akademik Boris Petrova plecat din Kaliningrad la 17 octombrie și a trecut prin golul Shetland-Orkney la 21 octombrie, în drum spre Brazilia. 

Inițial, traseul său era prin Canalul Mânecii și Atlantic. Însă, după ce a părăsit Skagerrak, și-a schimbat ruta, trecând pe lângă infrastructura subacvatică din Marea Nordului.

Traseul inițial a fost și prin apele din nord-vestul Irlandei, unde se păstrează infrastructura transatlantică critică.

Anterior, această zonă a fost supravegheată de nava de spionaj "Yantar".

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te