Cei sancționați sunt generalul de brigadă Adnan Aboud Hilweh, generalul-maior Ghassan Ahmed Ghannam și generalul-maior Jawdat Saleebi Mawas, despre care secretarul american de stat Antony Blinken a spus că au fost „implicați în încălcări grave ale drepturilor omului, și anume negarea flagrantă a dreptului la viață a cel puțin 1.400 de persoane din Ghouta".
„Dintre atrocitățile comise de regimul Assad, dintre care unele se ridică la nivelul crimelor de război și al crimelor împotriva umanității, puține sunt la fel de inumane și abominabile ca utilizarea repetată a armelor chimice împotriva civililor. Astăzi, luăm măsuri suplimentare pentru a promova responsabilitatea vinovaților", a declarat secretarul de stat, Antony Blinken, într-un comunicat.
„Ca urmare a acțiunii de astăzi, Hilweh, Ghannam și Mawas, precum și membrii apropiați ai familiilor lor, nu sunt eligibili pentru a intra în Statele Unite", a declarat înaltul diplomat.
În august 2013, armata siriană a lansat asupra Ghoutei de Est rachete cu sarin, un agent chimic mortal. În 2018, un alt atac, cu gaz toxic pe bază de clor a provocat cel puțin 21 de cazuri de sufocare, în special în rândul copiilor.
Cu toate investigațiile făcute de comunitatea internațională, care a constatat atacurile, rapoartele nu au numit vinovații.
„Condamnăm în termenii cei mai fermi posibil orice utilizare a armelor chimice oriunde, de către oricine, în orice circumstanțe", a declarat Blinken, adăugând că SUA solicită regimului Assad să declare în totalitate și să își distrugă programul de arme chimice.
De asemenea, el a declarat că SUA vor continua să sprijine eforturile internaționale conduse de sirieni pentru a se asigura că există consecințe pentru încălcările și abuzurile continue ale drepturilor omului comise în Siria.
Această declarație vine pe fondul amenințărilor Rusiei cu bomba radiologică, despre care declară că ar urma să fie folosită de Ucraina, sub „steag fals”.
SUA au respins afirmațiile Moscovei, sugerând că chiar armata rusă ar avea de gând să folosească bomba radiologică.