VIDEO De ce blochează Polonia cerealele din Ucraina. Jurnalistul care a investigat, arestat

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.03.2024 - 17:59
VIDEO De ce blochează Polonia cerealele din Ucraina. Jurnalistul care a investigat, arestat - Foto: Profimedia Images
De ce blochează Polonia cerealele din Ucraina. Jurnalistul care a investigat, arestat - Foto: pravda.com.ua (imagine cu caracter ilustrativ)

De ce blochează Polonia cerealele din Ucraina. Jurnalistul care a investigat, arestat. Mii de camioane ce transportă produse agricole rusești trec prin Belarus până în Polonia, în timp ce cerealele ucrainene sunt blocate și distruse.

SHARE

De ce blochează Polonia cerealele din Ucraina. Jurnalistul care a investigat a fost arestat de polonezi.

Mii de camioane ce transportă produse agricole rusești trec prin Belarus până în Polonia, fără opreliști, în timp ce camioanele și vagoanele cu cereale ucrainene sunt blocate.

De ce blochează Polonia cerealele din Ucraina

O investigație a jurnalistului Mihailo Tkach de la Ukrainska Pravda  a dezvăluit cum mii de camioane poloneze ce transportă produse agricole rusești călătoresc prin Belarus până în Polonia și înapoi.

Echipa de filmare de la Ukrainska Pravda i-a cerut unui bărbat să sune la o companie poloneză și să pretindă că este managerul unei companii din Belarus.

El s-a oferit în mod explicit să vândă făină rusească de rapiță însoțită de documente din Belarus.

Managerul companiei poloneze i-a cerut să trimită prin e-mail termenii și condițiile.

Polonia a interzis importul de făină de rapiță din Ucraina în septembrie 2023, în urma protestelor fermierilor.

De atunci, volumul produselor care au continuat să sosească din Belarus a crescut constant.

„Pentru informația dumneavoastră, în cele trei luni de la interzicerea produselor ucrainene, Polonia a cumpărat făină de rapiță în valoare de 8 milioane de dolari prin Belarus”, a declarat Tkach, potrivit pravda.com.ua.

„În apropierea punctului de control Kukuriki, am numărat mii de camioane care au intrat în Polonia din Belarus fără niciun obstacol. Judecând după conversațiile noastre cu reprezentanții firmelor agricole, produsele agricole rusești merg mai întâi în Belarus, unde sunt încărcate în camioane înmatriculate în Polonia în centre speciale. Camioanele se îndreaptă apoi către marile companii din Polonia”, arată documentarul.

Unul dintre aceste centre din Belarus este terminalul Koliadichi al BTLC din Minsk.



Surse poloneze și informații din baze de date publice și închise arată că există cel puțin trei companii în Polonia care sunt cumpărători majori de produse agricole din Rusia: Bromex, Diaspolis și Kampol Krzysztof Łużniak.

Jurnalistul care a investigat, arestat

Dmitro Dienkov, editorul revistei Ekonomicina Pravda, notează că, în general, Polonia și alte țări UE nu au interzis comerțul cu Rusia și Belarus, deoarece nu există sancțiuni care se referă în mod specific la produsele agricole.

„Însă aceste țări reprezintă o potențială amenințare pentru Europa și continui să faci comerț cu bunuri agricole cu ele? Dacă ne uităm la balanța comercială dintre Polonia și Rusia, cel mai surprinzător lucru este că cifra de afaceri este în creștere comparativ cu 2021”, a spus Dienkov.

Citește și: Cine sunt polonezii care blochează frontiera cu Ucraina, oprind și transferul de arme pentru Kiev

La 28 februarie, polițiștii polonezi au arestat echipa de filmare a Ukrainska Pravda formată din Mihailo Tkach, șeful departamentului de jurnalism de investigație, și operatorul video Iaroslav Bondarenko, aproape de granița polono-belarusă, în timp ce filmau o poveste despre tranzitul mărfurilor între Polonia, Rusia și Belarus.

O parte din imagini au fost șterse de autoritățile poloneze.

În timp ce aceștia erau reținuți, poliția poloneză le-a percheziționat mașina, le-a scos cardurile de memorie din camerele foto și le-a luat toate telefoanele și documentele.

Citește și: Pagubă enormă produsă de polonezi Ucrainei. 160 de tone de cereale, vărsate din vagoane

Poliția din Voievodatul Podlachie a postat o scurtă notă în seara zilei de 27 februarie în care spune că nu a „reținut un jurnalist din Ucraina”.

Ulterior, poliția a raportat că polițiștii „au luat măsuri pentru identificarea unor persoane a căror prezență în zona de frontieră a provocat îngrijorare localnicilor”.

O investigație anterioară a arătat că inițiativa prin care 3.000 de camioane poloneze blochează circulația îi aparține lui Rafal Mekler, un șofer de camion pe distanțe lungi care transportă mărfuri în Belarus și Rusia din 2015, lider în „Confederația”, un partid cu legături cu Moscova.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te