VIDEO De ce a trimis România un avion de 30.000.000$ să spioneze activitatea Rusiei din Crimeea?

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.05.2024 - 09:28

Un avion Bombardier Challenger 650 Artemis a decolat din România de la eroportul Mihai Kogălniceanu pentru a culege informații despre activitatea din Crimeea unde Ucraina a atacat pozițiile Rusiei.

SHARE

Activitate intensă deasupra Mării Negre așa cum se întâmplă de mult timp. Ținta alianților din NATO este aceea de a culege informații despre acțiunile Rusiei în Marea Neagră și în Crimeea.

De ce a trimis România un avion de 30.000.000$ să spioneze activitatea Rusiei din Crimeea?

Potrivit portalului de urmărire a curselor aeriene Flightradar,, un avion american de recunoaștere electronică Bombardier Challenger 650 Artemis a decolat de pe aerodromul Mihail Kogălniceanu din România.

Citește și: România, tranzitată de încă o dronă trimisă de SUA în Marea Neagră. Ce înseamnă indicativul FORTE 10

Avionul Challenger 650 Artemis este dotat cu echipamente care permit recunoașterea la sute de kilometri adâncime, precum și cu un complex de contracarare a sistemelor de război electronic.

VIDEO De ce a trimis România un avion de 30.000.000$ să spioneze activitatea Rusiei din Crimeea?

Toată lumea se întreabă care este starea actuală a aerodromului Belbek după două atacuri cu rachete ale forțelor armate ucrainene.

Newsweek a scris că Baza rusească de apărare aeriană de pe muntele Ai-Petri din Crimeea a fost ținta unui atac cu rachete din partea Ucraineni. Comandantul unității a fost ucis.

Citește și: O bază militară rusească secretă ascunsă în munți în Crimeea, spulberată de rachetele Storm Shadow

Ce este bombardier Artemis?

Ințial Artemis a fost un avion de lux cu până la 15 locuri. El a fost transformat complet penstru misiuni de spionaj.

Interiorul acestui avion de lux Bombardier Artemis a fost dotat cu routere, computere și echipamente IT pentru a monitoriza frontiera cu Ucraina. Este unul dintre numeroasele avioane de afaceri care intră în dotarea serviciilor de spionaj americane. El a fost, ulterior, modificat pentru misiuni de spionaj.

În 2023, Artemis 1 a efectuat peste 370 de misiuni de monitorizare a forțelor rusești din apropierea graniței cu Ucraina.

"Zbori, practic, într-un tipar de tip "tuns iarba" timp de 10 ore [și] colectezi cantități masive de date", a spus

O dronă survolează marea Neagră

În același timp, un UAV american de recunoaștere operează deasupra Mării Negre, relatează grupul de monitorizare Crimeea Wind.

Potrivit portalului de urmărire a curselor aeriene Flightradar, vehiculul aerian fără pilot de recunoaștere strategică Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk al Forțelor Aeriene ale SUA cu indicativul FORTE14 a decolat de la baza aeriană NATO Sigonella din Sicilia și efectuează recunoașteri în partea de sud-vest a Mării Negre, la o distanță de 240-350 km de țărmul Mării Negre anexate.

Sarcina unui astfel de UAV este de a descoperi zonele de apărare aeriană și de a colecta date despre modul în care reacționează forțele armate rusești în situații de luptă.

Newsweek România a scris despre vehiculele aeriene fără pilot USAF Northrop Grumman RQ-4B „Global Hawk” cu sediul în Sigonella, ce desfășoară misiuni peste estul Ucrainei sau peste Marea Neagră.

Aceste drone efectuează misiuni obișnuite în largul Crimeii, dar au efectuat și misiuni de supraveghere deasupra Georgiei, nu departe de granițele cu Armenia și Azerbaidjan.

Citește și: VIDEO Aliații României au trimis drone, avioane cu torpile, de spionaj în Marea Neagră. Cine e ținta

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te