VIDEO Cum arată roiurile de drone ale Chinei, dotate cu „creier uman”, care pot comunica între ele

DE Alex Darvari | Actualizat: 06.11.2023 - 21:45

Roiurile de drone ale Chinei, dotate cu „creier uman”, pot comunica între ele, potrivit unei demonstrații făcute de curând.

SHARE

Roiurile de drone ale Chinei, dotate cu „creier uman”, pot comunica între ele, potrivit unei demonstrații făcute de curând.

Cum arată roiurile de drone ale Chinei, dotate cu „creier uman”, care pot comunica între ele

O echipă de oameni de știință chinezi a dezvoltat drone care se pot angaja în "discuții de grup" pentru a-și atribui sarcini între ele, la fel ca echipele umane.

Video AICI

Tehnologia ar putea fi utilizată pentru a îmbunătăți patrulele de securitate, salvarea în caz de dezastre și logistica aeriană, au declarat cercetătorii.

Echipa chineză a proiectat roiuri  de dronecu capacitatea de a vorbi și de a colabora ca oamenii.

Tehnologia provine de la Li Xuelong și echipa sa de la Școala de Inteligență Artificială, Optică și Electronică de la Universitatea Politehnică Northwestern din provincia Shaanxi.

Citește și: Armata SUA se pregătește de război cu China în Pacific. Care este primul pas vital pe care îl face

Cercetarea aduce la "viață" modele lingvistice mari precum ChatGPT, integrându-le în aplicații practice, potrivit unei postări pe WeChat de pe contul oficial al universității.

Postarea a inclus un videoclip demonstrativ al cercetătorilor, care arată cum o echipă de cinci drone a reușit să localizeze cu succes un set de chei într-un parc în aer liber.

"Dronele au prezentat abilități cheie, inclusiv interacțiunea de dialog asemănătoare cu cea umană, conștientizarea proactivă a mediului și controlul autonom al entităților", se arată în raportul WeChat. Controlul autonom al entităților se referă la capacitatea grupului de drone de a ajusta starea de zbor în timp real pe baza feedback-ului de mediu.

Citește și: VIDEO Războiul dronelor SUA-China, aproape. Pentagonul își face flotă de mii de UAV inteligente

Tehnologia echipează fiecare dronă cu un "creier uman", permițându-le să discute între ele folosind un limbaj natural. Această abilitate a fost dezvoltată pe baza unui model de limbaj mare de sursă deschisă din China, numit InternLM, potrivit raportului.

Capacitatea de dialog permite atât operatorilor, cât și dronelor să comunice în limbaj uman, eliminând barierele dintre oameni și mașini.

În cadrul experimentului de căutare a cheilor, după ce un utilizator a însărcinat dronele cu căutarea, trei dintre ele și-au "oferit imediat voluntar" abilitățile de căutare, în timp ce alte două, echipate cu dispozitive de prindere, au spus grupului că pot recupera cheile. Împărțirea sarcinilor a fost decisă în mod independent de grupul de drone.

Cum arată roiurile de drone ale Chinei, dotate cu „creier uman”, care pot comunica între ele

Odată ce cheile au fost găsite, dronele au împărtășit, de asemenea, imaginile cu utilizatorul prin intermediul chat-ului de grup pentru confirmare. "Acest nivel de dialog în punctele cruciale îmbunătățește semnificativ stabilitatea și siguranța în executarea sarcinilor complexe", se arată în raport.

Echipate cu mai mulți senzori și algoritmi de căutare la altitudine joasă, de evitare dinamică a obstacolelor și de poziționare vizuală, dronele sunt concepute pentru a percepe mediul înconjurător din diferite unghiuri și poziții, ceea ce le permite să colecteze date și să execute sarcini în mod eficient.

Fiecăreia dintre cele patru drone i s-a atribuit o anumită zonă de căutare. În timp ce căutau cheile, dronele și-au coordonat mișcările pentru a acoperi eficient aceste zone. Acestea au generat o hartă simplificată a terenului pentru a-și ghida eforturile și au fost, de asemenea, capabile să identifice și să evite operatorii umani din calea lor, asigurând astfel zboruri mai sigure, scrie msn.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te