VIDEO Cum arată avionul invizibil de luptă al Turciei, ce concurează cu F-16, al SUA

DE Florin Budescu | Actualizat: 23.02.2024 - 16:34

Cum arată avionul invizibil de luptă al Turciei, ce concurează cu F-16, al SUA. TF Kaan este cea mai recentă și impresionantă expresie a industriei aerospațiale militare din ce în ce mai ambițioase din Turcia.

SHARE

Cum arată avionul invizibil de  luptă al Turciei, ce concurează cu F-16, al SUA. TF Kaan este cea mai recentă și impresionantă expresie a industriei aerospațiale militare din ce în ce mai ambițioase din Turcia, aflată în detentă.

Avionul de luptă din următoarea generație al Turciei, cunoscut anterior ca TF-X, iar acum ca TF Kaan, a făcut primul zbor.

Cum arată avionul invizibil de  luptă al Turciei, ce concurează cu F-16, al SUA

În timp ce prototipul a întârziat să ajungă să zboare, pe baza planurilor anunțate anterior, modelul de aparat de zbor rămâne o piatră de hotar extrem de semnificativă pentru industria aerospațială în plină dezvoltare a Turciei.

Una care a fost atinsă, într-o cronologie remarcabil de comprimată.

Pilotul de testare al industriilor aerospațiale turce Barbaros Demirbaș se afla în cabina prototipului Kaan, când a avut loc primul zbor.

Noul avion de vânătoare a fost însoțit de un F-16D al Forțelor Aeriene Turce, care opera ca avion de urmărire. Potrivit rapoartelor inițiale, Kaan a fost în aer timp de 13 minute, atingând o înălțime de 8.000 de picioare și o viteză de 230 de noduri.

Se pare că a avut trenul de aterizare desfășurat, pe tot parcursul zborului - așa cum este uzual, la primele zboruri - și a desfășurat un jgheab de frână, când a aterizat. Imaginile inițiale de la primul zbor arată avionul dintr-o perspectivă nouă.

Citeşte şi: România, Bulgaria și Turcia semnează la Istanbul un acord pentru siguranța Mării Negre

Dimensiunea sa generală și volumul intern sunt mai evidente. În timp ce Kaan are liniile de matriță acum familiare ale unui avion de luptă din a cincea generație, optimizate, cel puțin într-o oarecare măsură, pentru observabilitate scăzută, nu se știe exact cât de invizibilă este totuşi aeronava, conform The Warzone.

Foto: Profimedia Images

Merită să ne amintim că scopul declarat al proiectului a fost dezvoltarea unui avion de luptă avansat, cu o semnătură radar redusă, precum și un nivel ridicat de performanță și avionică modernă și alte sisteme.

O mare parte din aceasta ar părea a fi realizabilă, ținând cont de nivelul de experiență al Turciei, în domeniu.

Citeşte şi: Rusia, eliminată din Comisia Dunării. Turcia, invitată să intre în Coaliția Mării Negre

Pe de altă parte, tipurile de senzori de ultimă generație și, mai ales, fuziunea și interoperabilitatea datelor care caracterizează avioanele de vânătoare din generația a cincea, cum ar fi F-35, sunt probabil dincolo de posibilitatea de accesare a Turciei.

La fel și nivelul de invizibilitate găsit la omologii săi din SUA. Cu toate acestea, orice reducere semnificativă a imaginii detectate pe radar ar fi foarte binevenită. O inspecție superficială sugerează un grad de observabilitate scăzut, dar, din nou, aceasta rămâne o presupunere.

Pentru zborul de testare, carcasa cu fațete, pentru ceea ce pare a fi un sistem dedicat de căutare și urmărire în infraroșu, IRST, în fața cabinei, și un sistem de țintire electrooptic multifuncțional, sau EOTS, sub fuzelajul din față, au fost eliminate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te