VIDEO Cum acționează super radarul de care are nevoie UE contra amenințărilor Rusiei? Ungaria îl are

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.03.2024 - 10:11

VIDEO Cum acționează super radarul de care are nevoie UE contra amenințărilor Rusiei? Ungaria îl are

SHARE

Directorul executiv al Rheinmetall, cel mai mare producător de muniții din Europa, consideră că liderii europeni ar trebui să ia în considerare instalarea unor sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune similare cu Iron Dome din Israel.

Cum acționează super radarul de care are nevoie UE contra amenințărilor Rusiei? Ungaria îl are

Newsweek a scris că Ungaria tocmai a anunțat că a primit 11 dintre noile radare mobile israeliene ELM-2084 de umplere a sloturilor în cadrul Programului de apărare și dezvoltare militară, se arată în postare.

ELM-2084 este cel mai avansat sistem radar de apărare antiaeriană din lume, după ce a dovedit deja acest lucru ca parte a sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome din Israel. Detalii în LINK de mia jos

Citește și: VIDEO Ungaria are cel mai avansat sistem radar din lume ce doboară 90% din rachete. Ce face România?

Revenind la declarațiile șefului Rheinmetall, comentariile lui Armin Papperger vin într-un moment în care capitalele UE cresc cheltuielile militare din cauza temerilor legate de o viitoare agresiune rusă pe continent și încearcă să abordeze limitările de lungă durată ale sistemelor de apărare existente.

Paperger a declarat că apărarea aeriană cu rază scurtă de acțiune este "ceva ce doresc să creeze în Europa", făcând referire la un aspect al inițiativei Sky Shield, susținută de Berlin. Proiectul de consolidare a apărării aeriene pe Bătrânul Continent a fost propus de cancelarul german Olaf Scholz în august 2022.

Europa nu s-a pus de acord

Până în prezent, 21 de țări europene au aderat la această inițiativă, iar cel mai mare critic al acesteia continuă să fie Franța. Potrivit Parisului, proiectul este prost conceput, deoarece omite sistemele de apărare aeriană de producție europeană, inclusiv SAMP/T franco-italian de la MBDA.

"Cred, de asemenea, că este o idee bună să avem o soluție europeană, similară cu Iron Dome", a declarat CEO-ul companiei mai sus amintite pentru Financial Times.

Iron Dome are o rază de acțiune de până la 70 km și este folosit de Israel din 2011 pentru a intercepta rachete cu rază scurtă de acțiune. Protejarea unor părți mari din Europa continentală cu un astfel de sistem a fost respinsă de analiști ca fiind exagerată, dar statele membre ale UE au investit totuși într-o serie de tehnologii de apărare aeriană.

Un alt executiv european din domeniul apărării a declarat că Europa "dispune acum de toate mijloacele pentru a crea o apărare aeriană. Trebuie doar să decidă dacă să le folosească sau nu".

Ce face România?

România a anunțat că își dorește să achiziționeze Iron Dome încă din 2022. „Forţele Terestre intenţionează să achiziţioneze trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord UAS Bayraktar TB2”, a menţionat Dîncu, amintind că Parlamentul României şi-a dat acordul pentru începerea procesului de achiziţie şi a confirmat şi interesul României pentru sistemul „Cortina de Fier (Iron Dome)”, spunea Vasile Dîncu ministrul apărării de atunci.

Citește și: VIDEO Coșmarul lui Putin devine real: Avioane Gripen și F-16 împotriva avioanelor Rusiei în Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te