VIDEO Coșmarul lui Putin devine real: Avioane Gripen și F-16 împotriva avioanelor Rusiei în Ucraina

DE Adina Mutăr | Actualizat: 29.03.2024 - 14:21
Ce putea fi mai rău pentru Putin: Avioane Gripen și F-16 împotriva avioanelor rusești în Ucraina - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Coșmarul lui Putin devine real: Avioane Gripen și F-16 împotriva avioanelor Rusiei în Ucraina. Discuțiile privind furnizarea în Ucraina a avioanelor de luptă Gripen sunt în desfășurare și acestea se vor alătura F-16 într-un duo imbatabil.

SHARE

Coșmarul lui Putin devine real: Avioane Gripen și F-16 împotriva avioanelor Rusiei în Ucraina.

Pål Jonson, ministrul Apărării al Suediei, a confirmat că sunt ăn desfășurare discuții privind livrarea de vioane Gripen ăn Ucraina.

Anterior declarase că, după finalizarea aderării Suediei la NATO, nu va exclude posibilitatea de a furniza Ucrainei avioanele sale de luptă Gripen, iar acest proces a fost finalizat la începutul lunii martie.

Coșmarul lui Putin devine real: Avioane Gripen și F-16 împotriva avioanelor Rusiei în Ucraina

Ucraina trebuie să depășească provocări serioase din partea aviației de luptă a Rusiei, cum ar fi avioanele cu rază lungă de acțiune și bombardiere echipate cu rachete de croazieră - TU-95 și TU22M.

În fața acestora, avioanele F-16 au capacități reduse. Însă noul MBDA (Matra, BAe Dynamics și Alenia) Meteor, cu care Gripen este compatibil și F-16 nu, are o rază de acțiune de 260 km.

Meteor ar oferi capacitatea de a amenința aeronavele grele rusești, forțându-le să-și lanseze încărcăturile utile mult mai în spatele liniilor, în cele din urmă reducând adâncimea de țintire a Rusiei pe teritoriul ucrainean, potrivit geostrategy.org.uk

Gripen poate funcționa cu un echipaj la sol limitat (patru sau cinci personal de sprijin pe cadru de avion), de pe suprafețe neîmbunătățite, cum ar fi piste vechi, drumuri și aerodromuri de iarbă, permițând platformei o ascundere și dispersare mult mai eficientă, ceea ce mărește capacitatea de supraviețuire a aeronavei. 

Aceasta este o necesitate pentru Ucraina, deoarece multe aerodromuri au fost distruse, iar F-16 va trebui să decoleze mai din spatele frontului, reducând timpul optim de atac. 

Adăugarea platformei Gripen, chiar și în număr mic, împreună cu F-16, renumite pentru lovirea la joasă altitudine, ar putea acorda Ucrainei capacitatea de a pătrunde mai bine apărarea Rusiei.

O lovitură combinată a avioanelor Gripen echipate cu Meteor - care stopează incursiunea avioanelor de luptă rusești - și a avioanelor F-16 echipate cu rachete antiradiații AGM-88 HARM - ce atacă apărarea antiaeriană rusă - creează oportunitatea Ucrainei de a desfășura acțiuni ofensive la sol.

Pål Jonson, ministrul Apărării al Suediei, a declarat că discuțiile se duc acum în cadrul Coaliției avioanelor de luptă, când a fost întrebat despre stadiul actual al procesului de livrare, potrivit European Pravda.

El a menționat că Suedia este, de asemenea, parte a acestei Coaliții care ajută Ucraina să primească avioanele de luptă F-16 produse de SUA și să efectueze pregătirea necesară pentru piloți și personal.

Jonson a subliniat că Europa trebuie să-și întărească sprijinul militar pentru Ucraina și „să compenseze pentru partea în scădere a acestui sprijin”, referindu-se la SUA.

Rusia va încerca o ofensivă majoră până la sosirea avioanelor în Ucraina

Dacă decizia este aprobată de Guvernul suedez, trimiterea avioanelor Gripen în Ucraina ar fi un proces destul de rapid.

În toamna anului trecut, presa a relatat că guvernul suedez pregătea cu atenție terenul pentru potențiala livrare a avioanelor de luptă Gripen către Ucraina pentru a se alătura F-16, până în prezent cea mai comună aeronavă de luptă din lume.

Danemarca a promis furnizarea către Ucraina a 19 avioane F-16, iar Olanda 42, ridicând numărul total la 61. Norvegia și Belgia ar putea, de asemenea, să angajeze F-16.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat că rușii pregătesc o nouă ofensivă, care este așteptată la sfârșitul lunii mai sau în iunie, înainte ca avioanele să fie livrate Ucrainei.

Generalul locotenent Oleksandr Pavliuk, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, a declarat că Rusia formează un nou contingent de trupe format din peste 100.000 de soldați pentru a încerca o nouă ofensivă pe o parte a frontului ucrainean.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te