VIDEO Constanța, în vizorul Rusiei. Francezii livrează Ucrainei o flotă de patrulare prin România

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.12.2023 - 08:34
Francezii livrează Ucrainei o flotă de patrulare prin România - Foto: ocea-ssm.com (imagine cu caracter ilustrativ)
Francezii livrează Ucrainei o flotă de patrulare prin România - Foto: Rybar

Constanța, în vizorul Rusiei. Francezii livrează Ucrainei o flotă de patrulare prin România. Grupul rusesc de cercetare militară Rybar monitorizează transportul navelor franceze de patrulare către Ucraina prin portul românesc Constanța, România.

SHARE

Constanța, în vizorul Rusiei. Francezii livrează Ucrainei o flotă de patrulare prin România, menită să asigure coridoarele Mării Negre, în timp ce flota rusească este retrasă cât mai departe, în urma atacurilor armatei ucrainene.

Cum armata Ucrainei nu are flotă militară, dotarea acesteia cu nave de patrulare mici, dar foarte eficiente, îngrijorează Kremlinul, cu atât mai mult cu cât se întețesc atacurile ucrainene asupra infrastructurii forțelor de ocupație ruse din Crimeea.

Constanța, în vizorul Rusiei. Francezii livrează Ucrainei o flotă de patrulare prin România

Rybar dezvăluie că patru ambarcațiuni de patrulare FPB 98 au fost încărcate pe nava de transport Fusion în portul francez Saint-Nazaire.

Ambarcațiunile sunt același tip pe care observatorii le-au văzut în strâmtoarea Bosfor la 23 mai.

Atunci, o navă de marfă numită „Gaja” a tranzitat Strâmtoarea Istanbul în drum spre Constanța transportând două ambarcațiuni de patrulare FPB 98 MKI de construcție franceză pentru serviciul Grăniceri al Ucrainei.

Videoclipul cu nava de marfă ce tranzitează strâmtoarea a fost distribuit de observatorul turc Yörük Işık pe Twitter

Conform contractului din 2019, francezii trebuie să furnizeze 20 de astfel de bărci de patrulare, tip OCEA FPB 98 MKI, „pentru asigurarea suveranității Ucrainei în Marea Neagră și în Marea Azov”.

Flota va fi însoțită de o gamă largă de servicii, inclusiv instruirea echipajului, întreținerea navelor și suport tehnic în perioada de garanție.

Navele au 32 metri, putând fi operate de 13 marinari. Datorită unei combinații de viteză mare (30 de noduri) și rezistență și al unui nivel ridicat de dotare, acestea permit monitorizarea unei zone operaționale mari și coordonarea misiunilor precum operațiuni de supraveghere teritorială și de adâncime, controlul navelor pe mare, căutare și salvare, protecția resurselor naturale și a economiei albastre, asigurarea suveranității.

Livrările anterioare au fost efectuate după aceeași schemă către portul românesc Constanța, iar apoi pe uscat până în portul Izmail, unde se află acum aceste nave de patrulare FPB 98, scrie Rybar.

„Cu grad mare de probabilitate, de data aceasta traseul va fi similar. Fusion se deplasează în prezent spre sudul Spaniei după ce a trecut prin strâmtoarea Gibraltar. Întreaga călătorie va dura încă o săptămână”, scrie Rybar.

„În ciuda declarațiilor autorităților ucrainene și apariției frontului din Orientul Mijlociu, livrările de arme și echipamente către Ucraina continuă.”

Raid cu drone asupra Crimeei, sprijinit aerian din România, spun rușii

În dimineața zilei de 5 decembrie, a avut loc un raid cu drone în Crimeea, formațiunile ucrainene lansând mai multe grupuri de drone de la periferia orașului Zaporojie, a căror rută a ocolit spațiul aerian al regiunilor Herson și Zaporojie, unde sunt forțe de ocupație ruse.

Ministerul rus al Apărării a susținut că a interceptat și distrus peste 40 de drone ucrainene.

Citește și: Antony Blinken laudă România pentru rolul critic din NATO: Este un aliat foarte apropiat și apreciat

„În aer se afla un UAV RQ-4B care, după ce a sprijinit Divizia 31 Forțe Aeriene și Apărare Aeriană, a plecat spre spațiul aerian românesc”, scrie Rybar, continuând:

„Avioane de luptă americane au fost deja aduse în România, pregătirea piloților în România este în plină desfășurare, resursele de mobilizare sunt încă disponibile. Și apariția a patru noi bărci de mare viteză va crește capacitățile flotei „mosquito”, care nu trebuie uitate.”

Marea Baltică, „lac” NATO

Totodată, grupul militar rus a dezvăluit începerea patrulărilor în Golful Finlandei și Marea Baltică de către Forța Expediționară Comună (JEF) ce include nave ale  Marii Britanii, Olandei, Suediei și Estoniei.

Citește și: VIDEO O furtună devastatoare a distrus apărarea Rusiei în Crimeea. Ucraina profită de vreme să atace

De la 4 decembrie, 15 nave și ambarcațiuni militare, majoritatea britanice, au început misiunile de asigurare a liniilor de comunicații și de transport de gaze.

Motivul acestor misiuni ce îngrijorează Rusia a fost incidentul care a avariat gazoductul Balticconnector dintre Estonia și Finlanda.

Rusia acuză că, în absența oricăror informații despre cine a avariat gazoductul, „devine din ce în ce mai clar care e scopul: militarizarea Scandinaviei. Și transformarea Mării Baltice în „lac NATO”, parafrazându-l pe președintele turc, Recep Tayip Erdogan, care a acuzat că Marea Neagră a devenit „lac rusesc” la o reuniune despre securitatea Balcanilor, în 2016. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te