VIDEO Cine sunt teroriștii de la Crocus City Hall? Se plimbau prin Moscova cu mitralierele la vedere

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.03.2024 - 16:02
Cine sunt teroriștii de la Crocus City Hall? Se plimbau prin Moscova cu mitralierele la vedere - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Cine sunt teroriștii de la Crocus City Hall? Se plimbau prin Moscova cu mitralierele la vedere. ISIS a revendicat atacul, dar este considerat un „fake”. Rusia dă vină pe Occident, Ucraina pe Moscova. Și totuși, cine a executat acest atac „anunțat”?

SHARE

Cine sunt teroriștii de la Crocus City Hall? Se plimbau prin Moscova cu mitralierele la vedere. Deși ISIS a revendicat atacul, experții militari ruși au declarat că nu este mâna organizației teroriste.

În primul rând, contul pe Telegram unde a fost făcută revendicarea nu mai funcționa de ani de zile. În al doilea rând, ceea ce s-a întâmplat nu seamănă deloc cu genul de atentate executate de ISIS, în cea mai mare parte sinucigașe, cu „martirizarea” teroriștilor.

Cine sunt teroriștii de la Crocus City Hall? Se plimbau prin Moscova cu mitralierele la vedere

Atacul a fost comis de cinci bărbați îmbrăcați cu uniforme de camuflaj, cu alură de militari, după un plan conceput să rezulte cât mai multe victime.

Încă nu s-a stabilit numărul real de victime, fiind raportați între 40-60 de morți și peste o sută de răniți.

Atacatorii au intrat, au tras cu mitraliere, au aruncat grenade incendiare care au distrus uriașul centru cultural și s-au retras, fără grabă, „la bază”, după cum suna anunțul atribuit ISIS.

Unul dintre atacatori a fost filmat mergând liniștit, cu mitraliera la vedere, prin Moscova.

Bloggerii militari ruși dau vine pe Occident și pe Kiev

Canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar a reamintit că, la 8 martie, Ambasada SUA în Rusia și Ministerul de Externe al Marii Britanii au avertizat despre posibile atacuri teroriste la Moscova.

„Permiteți-mi să vă reamintesc că la 8 martie, Statele Unite și Marea Britanie și-au avertizat cetățenii cu privire la amenințarea cu atacuri asupra marilor adunări de oameni la Moscova. Ambasada monitoriza rapoarte conform cărora extremiștii intenționau să atace adunările mari de la Moscova, inclusiv concertele, în viitorul apropiat. Cu alte cuvinte, țările occidentale știau despre atacul terorist iminent. De unde?”, scrie Telegram/Rybar, sugerând că cel mai bine știe cine execută o misiune.

De asemenea, au susținut că Kievul a fost „executantul” acestui atac sub steag fals.

În același timp, Telegram/Rybar a scos postarea cu declarațiile lui Vladimir Putin cu puțin înainte de comiterea atacurilor, care spunea la o ședință a FSB că „avertismentele  SUA și Marii Britanii cu privire la atentate sunt un șantaj total” și că cei de la contrainformații trebuie să elimine astfel de atenționări menite să creeze panică în populație.

Serviciile secrete ucrainene îl arată direct pe Putin

Serviciul secret al Apărării din Ucraina (DIU) a declarat că recentul atac terorist din regiunea Moscova este o provocare deliberată a serviciilor speciale ale lui Putin și a fost anticipat de comunitatea internațională.

Reprezentantul DIU, Andri Iusov, , intr-un comentariu pentru Ukrainska Pravda:

„Aceasta este o provocare deliberată a serviciilor speciale ale lui Putin despre care ne-a avertizat comunitatea internațională. Tiranul de la Kremlin și-a început cariera așa și vrea să o încheie la fel: comiterea de crime împotriva cetățenilor săi”.

Iusov făcea referire la atentatele din septembrie 1999, când o serie de explozii au avut loc în patru blocuri din orașele rusești Buinaksk, Moscova și Volgodonsk, ucigând peste 300, rănind peste 1.000 și răspândind un val de frică în toată țara.

Atentatele au fost puse pe seama activiștilor ceceni, dar au negat responsabilitatea, alături de președintele cecen Aslan Maskhadov. Așa a început al doilea război cecen.  Gestionarea crizei de către Vladimir Putin, care era prim-ministru la acea vreme, i-a sporit foarte mult popularitatea și l-a ajutat să obțină președinția în câteva luni.

În anchetarea cazurilor s-a mușamalizat faptul că un dispozitiv suspect, asemănător cu cele folosite în atentate, a fost găsit și dezamorsat într-un bloc de apartamente din orașul Riazan la 22 septembrie.

Trei agenți FSB care instalaseră dispozitivele la Riazan au fost arestați de poliția locală. A doua zi, directorul FSB, Nikolai Patrușev, a anunțat că incidentul de la Riazan a fost un exercițiu antitero, iar dispozitivul găsit acolo conținea doar zahăr și i-a eliberat pe agenții FSB implicați.

Mikhailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean, a scris pe Twitter că Ucraina nu are nimic de-a face cu împușcăturile/exploziile din Crocus City Hall.

„Nu are niciun sens. Ucraina luptă cu armata rusă de mai bine de doi ani. Și totul în acest război se va decide doar pe câmpul de luptă. Doar prin cantitatea de arme și decizii militare calitative. Atacurile teroriste nu rezolvă nicio problemă.”

Ce-ar avea de câștigat Putin în gestionarea războiului, de-acum declarat oficial? Deocamdată a „câștigat” condoleanțe și, dacă inculpă Kievul, probabil urmează atacuri atroce asupra obiectivelor civile ucrainene, ca „represalii”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te