VIDEO Cel puțin 48 de morți în urma viscolului istoric în SUA. Zeci de case sunt îngropate în nămeți

DE Daniel Toșa | 26.12.2022 - 19:15
Cel puțin 48 de morți în urma viscolului istoric în SUA. Zeci de case sunt îngropate în nămeți - FOTO: Profimedia

Bilanţul furtunii violente de zăpadă care face ravagii în Statele Unite de mai multe zile a crescut la 25 de morţi numai în comitatul Erie, situat în vestul statului New York, unul dintre cele mai afectate în America, anunţă luni un oficial local.

SHARE

Un viscol puternic care a paralizat vestul statului New York în weekendul de Crăciun a ucis cel puțin 25 de persoane, au anunțat luni oficialii din comitatul Erie, în timp ce echipele de drumuri și de utilități se confruntă cu o zi lungă de săpături în regiunea înzăpezită din jurul orașului Buffalo.

Mark Poloncarz, directorul executiv al comitatului Erie, a declarat reporterilor, în cadrul unei ședințe de informare luni dimineață, că numărul deceselor legate de furtună în comitat a crescut cu 12 în timpul nopții și a inclus cazuri de persoane care au fost găsite în băncile de zăpadă, în mașinile lor sau care au murit din cauza unor evenimente cardiace în timp ce curățau sau suflau zăpada.

Au fost raportate mai multe decese, a spus Poloncarz, dar medicul legist al comitatului încearcă să stabilească dacă acestea sunt direct atribuibile vremii.

Citește și: VIDEO Primele imagini cu momentul în care autocarul este strivit de limitatorul de la Pasajul Unirii

"Probabil că mai există încă decese suplimentare care vor fi anunțate mai târziu în cursul zilei de astăzi", a spus Poloncarz.

Viscolul, considerat cel mai grav din ultimii 45 de ani în zonă, s-a format vineri târziu și a lovit vestul New York-ului până în weekendul sărbătorii de Crăciun. Acesta a încununat un front de îngheț arctic și de furtună de iarnă care s-a extins de câteva zile peste cea mai mare parte a Statelor Unite, întinzându-se până la granița cu Mexicul, în sud.

Cel puțin 55 de persoane au murit în incidente legate de vremea din SUA de la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit unui bilanț al NBC News.

Citește și: Șeful Direcției de Informații a Ucrainei: Putin nu mai are rachete. Vom elibera Crimeea cu armele

Mașini îngropate sub nămeți

Regiunea metropolitană Buffalo, situată pe marginea lacului Erie, în apropiere de granița cu Canada, a fost una dintre cele mai afectate locuri. Mașini și autobuze au fost îngropate sub nămeți de zăpadă impunători, iar echipamentele de ridicat au fost folosite pentru transporturi spitalicești acolo unde ambulanțele nu puteau circula.

Până la 30 de centimetri de zăpadă era încă prognozat să cadă până marți în unele zone la sud de Buffalo și la nord de Syracuse.

Vânturile puternice și zăpada "cu efect de lac" - rezultatul umezelii preluate de aerul rece care se deplasează peste apele mai calde ale lacului - au produs o furtună despre care guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, a declarat că va rămâne în istorie ca "viscolul din '22", fiind clasat ca fiind cel mai rău de la viscolul din 1977, care a ucis aproape 30 de persoane.

Sute de soldați ai Gărzii Naționale au asistat luni primii respondenți locali și poliția statală, în timp ce echipele au salvat persoane blocate în case și mașini, au efectuat controale de sănătate și au livrat alimente și produse de primă necesitate.

Lucrătorii de urgență s-au luptat să navigheze prin nămeți de zăpadă pentru a-și face treaba, iar multe pluguri de zăpadă, camioane de remorcare, ambulanțe și alte vehicule de urgență trimise în weekend au trebuit să fie salvate ele însele după ce au rămas blocate în zăpadă, au declarat oficialii județului.

Directorul executiv al comitatului, Poloncarz, a declarat că se așteaptă ca luni Casa Albă să emită o declarație de dezastru, ceea ce ar ajuta regiunea să acopere cheltuielile enorme de salvare și recuperare a furtunii.

Mii de persoane din comitatul Erie aveau curentul restabilit începând de luni dimineață, a declarat Poloncarz, în timp ce aproximativ 13.000 de clienți erau încă lipsiți de energie electrică în tot statul, potrivit poweroutage.us.

O interdicție de circulație era încă în vigoare luni în Buffalo, din motive de siguranță și pentru a menține drumurile libere pentru lucrătorii de urgență și de utilități care încearcă să se strecoare printr-o cursă cu obstacole aproape impracticabilă de mașini îngropate și bancuri de zăpadă.

"Sunt mașini peste tot. Peste tot. Îndreptându-se în direcția greșită pe drumuri, practic au fost pluguite și trebuie să fie scoase și tractate. Va fi nevoie de timp pentru a le curăța", a declarat Poloncarz.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te