Oficialul ucrainean a declarat că "Crimeea va fi reluată într-un mod combinat: atât prin forță, cât și prin diplomație. Dar fără forță nu va fi nimic. Unitățile noastre vor merge acolo cu armele în mână".
La ce să ne așteptăm în această iarnă în contextul războiului ruso-ucrainean?
– Nu se preconizează o schimbare radicală a situației în viitorul apropiat. Există o serie de motive obiective pentru acest lucru. Rusia se află acum într-un impas, iar singurul loc în care încă "încearcă" să atace este Bakhmut. Ei nu au prea mult succes în această direcție. Din august, [rușii] spun în mod constant că Bakhmut este aproape luat. După cum puteți vedea, este sfârșitul lunii decembrie.
Singurul loc în care încearcă, de asemenea, să-și concentreze forțele este puțin la nord de Bakhmut și în direcția Zaporijjei.
Dar nu vedem capacitatea reală de a realiza ceva. Rușii au făcut deja mai multe încercări de mici ofensive locale. Toate au fost descoperite din timp și nu s-au încheiat cu nimic pentru ei.
Înainte de 24 februarie, erați aproape singurul din conducerea militaro-politică a țării care a prezis deschis o invazie rusă la scară largă a Ucrainei. Acum sunteți aproape singurul care vorbește despre Crimeea. Pe ce se bazează predicțiile dvs.?
Faptul că informațiile pe care le auziți de la mine sunt diferite de informațiile pe care le puteți auzi de la orice altă persoană este perfect normal. Sunt șeful serviciilor de informații militare și președintele comisiei de informații [sub președinte]. Toate informațiile vin la mine. Mă bazez pe datele și analizele pe care le avem.
Cum cooperați cu Occidentul?
- Ne așteptăm ca, pe lângă volumele semnificative care ne-au fost deja furnizate, lumea occidentală să intensifice furnizarea de arme, ceea ce ne va ajuta să accelerăm acțiunile pentru a învinge Federația Rusă.
Câte alte oportunități mai are Rusia pentru a lansa atacuri masive cu rachete asupra Ucrainei și a infrastructurii noastre?
– Numărul rachetelor care au rămas - dacă luăm pur matematic calculele lor - va fi suficient pentru mai lovi cu intensitate mare Ucraina de 2 sau 3 ori. Și, în principiu, se vor termina cu totul.
Citește și: Stare de alertă în Coreea de Sud: Focuri de avertizare după pătrunderea unor drone nord-coreene
Dacă ne uităm la intensitatea atacurilor cu rachete ale Rusiei, ei au efectuat aceste atacuri asupra infrastructurii critice mai întâi o dată pe săptămână. Apoi - o dată la 10 zile. Apoi - o dată la două săptămâni. Acum e și mai lung termenul.
Întregul interviu este AICI
Se cere exclduerea Rusiei din ONU
Ucraina a cerut luni excluderea Rusiei din ONU, la peste zece luni de la începerea invaziei trupelor ruse, o cerere cu şanse reduse de succes, Moscova având drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, relatează AFP.
Citește și: Parchetul condus de Kovesi a spart o grupare care avea 150 de companii fantomă în Austria și România
"Ucraina cere statelor membre ale ONU (...) să priveze Federaţia Rusă de statutul său de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi să o excludă din ONU", a indicat Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat.
Potrivit diplomaţiei ucrainene, Rusia "ocupă ilegal locul URSS în Consiliul de Securitate al ONU" din 1991 şi de la destrămarea Uniunii Sovietice în 15 noi ţări.
"Rusia este un uzurpator al locului" URSS la ONU, a indicat ministerul ucrainean.
Aceste "trei decenii de prezenţă ilegală la ONU au fost marcate de războaie şi acapararea de teritorii din alte ţări, o schimbare forţată a graniţelor recunoscute internaţional şi de încercări de a-şi satisface ambiţiile neo-imperiale", a deplâns Kievul în acest comunicat.
Într-un mesaj difuzat pe Twitter, ministrul de Externe ucrainean Dmitri Kuleba a afirmat că prezenţa Rusiei în Consiliul de Securitate şi în ONU în ansamblu sunt nelegitime".
Kievul se confruntă de zece luni cu armada rusă pe teren şi se confruntă deja, din 2014, cu separatiştii pro-ruşi suţinuţi şi înarmaţi de Moscova în Donbass, în estul Ucrainei.