VIDEO „Castor”, drona kamikaze cu rază lungă de acțiune a Ucrainei, amenință Moscova

DE Adina Mutăr | 02.08.2023 - 19:12
„Castor”, drona kamikaze cu rază lungă de acțiune a Ucrainei, amenință Moscova (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Profimedia Images
„Castor”, drona kamikaze cu rază lungă de acțiune a Ucrainei, amenință Moscova (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Profimedia Images

„Castor”, drona Kamikaze cu rază lungă de acțiune a Ucrainei, amenință Moscova. Experții militari cred că dronele ucrainene „Castor” ar putea fi în spatele atacurilor recente asupra Moscovei.

SHARE

„Castor”, drona Kamikaze cu rază lungă de acțiune a Ucrainei, amenință Moscova.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a spus că Kievul a orchestrat ultimele atacuri asupra Moscovei, dar a ținut să sublinieze că „treptat, războiul se întoarce pe teritoriul Rusiei”, iar acesta este „un proces inevitabil, natural și absolut corect".

„Castor”, drona kamikaze cu rază lungă de acțiune a Ucrainei, amenință Moscova

Dronele „Castor” sunt în general asemănătoare cu dronele Shahed fabricate de Iran. 

Cunoscute și sub denumirea de drone de atac unidirecțional Geran-2, acestea au fost frecvent utilizate de Rusia pentru a viza Ucraina, potrivit lui la Justin Bronk, cercetător Royal United Services Institute din Londra.

„Castor” are un motor pe benzină relativ mic, dar o autonomie de peste 1000 de kilometri.

Experții o descriu ca fiind o aeronavă ce zboară foarte încet și foarte constant, cu accent pe raza de acțiune, având o încărcătură explozivă, a declarat expertul britanic în drone Steve Wright pentru Newsweek.

Părțile constitutive ale designului există de ani de zile, deși nu există nicio indicație că drona în forma observată deasupra Moscovei a fost folosită înainte de începerea războiului total în Ucraina, în februarie 2022.

Acest tip special de vehicul aerian fără pilot nu a fost observat nici în alte părți ale conflictului, a declarat Akshara Parakala, analist principal de aviație la agenția de informații pentru apărare Janes.

Citește și: Acuzații: Flota rusă a Mării Negre atacată cu drone ucrainene lansate din Delta Dunării românească

Din informațiile disponibile în prezent, pare să aibă un motor cu ardere internă, spun experții. 

Este echipată cu o elice și un tren de rulare, ceea ce indică faptul că este lansat în aer de pe asfalt, potrivit lui Wright.

Drone similare cu „Castor” operează de obicei la altitudini de aproximativ 5.400 de metri, potrivit experților de la Janes.

Ceea ce este mai puțin clar este cum fac față dronele „Castor” bruiajului de navigație, cele iraniene fiind capabile să le evite. 

Citește și: VIDEO Rusia a atacat cu drone portul Izmail, la câteva sute de metri de frontiera cu România

Vehiculele aeriene fără pilot proiectate de Iran utilizează mai multe tipuri de navigație, a spus Bronk, făcând bruiajul mai puțin eficace.

Este greu de spus cât de bine gestionează dronele „Castor” apărarea extinsă de război electronic instalată în și în jurul Moscovei, a spus Bronk.

Kremlinul a declarat duminică dimineața că Moscova a fost atacată de trei drone ucrainene, una fiind doborâtă de sistemele de apărare aeriană din vestul Moscovei, iar alte două suprimate prin elemente de război electronic.

Aceste drone „au pierdut controlul” și s-au prăbușit într-o clădire nerezidențială, a declarat Guvernul rus. 

Două clădiri de birouri au fost „uşor avariate” în atacurile de duminică, a declarat Serghei Sobianin, primarul Moscovei.

Lovirea unor astfel de clădiri nestrategice sugerează că a existat un bruiaj semnificativ împotriva UAV-urilor, a spus Bronk. 

Dar a existat totuși un „efect psihologic deliberat” prin aducerea războiului în capitala și populația rusă, a spus el.

Drona „Castor” este vulnerabilă la războiul electronic și bruiaj, a adăugat Wright, dar a adus o „victorie uriașă” pentru operator sustrăgându-se mult timp apărării.

În viitor, așa cum este cazul dronelor iraniene Shahed utilizate de ruși, este posibil ca dronele ucrainene să fie folosite în roiuri mult mai mari pentru a copleși apărarea antiaeriană, a sugerat Wright.

Cum pot fi doborâte dronele iraniene

În timpul atacului rusesc de noapte din 2-3 august, polițiștii de frontieră ucraineni au doborât două drone de atac Shahed în sudul țării.

Federația Rusă a efectuat un atac masiv cu drone Shahed-136 asupra infrastructurii portului și centrului industrial din Podunavia, bazinul Dunării, potrivit pravda.com.ua.

După ce au primit ordinul de a se pregăti de luptă, grupurile de foc au luat rapid poziții pentru a distruge UAV-urile inamice. 

În ciuda complexității detectării țintelor în întuneric, două grupuri de foc au reușit să distrugă câte o dronă inamică pe rând.

Poliția de frontieră ucraineană a declarat că a doborât o dronă cu arme de calibru mic, în timp ce o mitralieră a fost folosită pentru a o neutraliza pe a doua.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te