VIDEO Bombardamente intense israeliene în orașul Rafah. Jihadul Islamic răspunde cu rachete din Gaza

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.05.2024 - 08:10
Bombardamente intense israeliene în orașul Rafah. Jihadul Islamic răspunde cu rachete din Gaza - Foto: X/ @Kahlissee

Bombardamente intense israeliene în orașul Rafah. Jihadul Islamic răspunde cu rachete din Gaza. Războiul dintre Israel și gruparea Hamas se intensifică spre orașul Rafah, zona unde civilii din Fâșia Gaza s-au refugiat.

SHARE

Forțele armate israeliene au bombardat luni seară estului oraşului Rafah, după anunţul Hamas că a acceptat o propunere înaintată de Egipt şi Qatar pentru un armistiţiu cu Israelul în Fâşia Gaza.

Bombardamente intense israeliene în orașul Rafah. Jihadul Islamic răspunde cu rachete din Gaza

Loviturile sunt necontenite de aproximativ 30 de minute, a precizat această corespondentă cu puţin înainte de orele 19.00 GMT.

Armata israeliană a reiterat luni seară apelul la evacuare lansat dimineaţa locuitorilor din cartierele estice ale oraşului Rafah, precizând că această evacuare este un preludiu al unei operaţiuni "terestre" în această localitate devenită refugiu pentru peste un milion de palestinieni la marginea de sud a Fâşiei Gaza sub asediu.

"Invadarea" oraşului Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, unde Israelul a promis că va desfăşura o vastă operaţiune terestră, ar fi "intolerabilă", a insistat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, îndemnând Israelul şi Hamas la un "efort suplimentar" pentru un armistiţiu.

Citește și: România spionată de China chiar în baza militară de la Deveselu. Ce metodă folosește?

"Am lansat astăzi un apel foarte ferm guvernul israelian şi liderilor Hamas să depună un efort suplimentar pentru a concretiza un acord vital", a declarat el, repetând cuvintele purtătorului de său cuvânt din cursul zilei după ce Hamas a afirmat că a acceptat o propunere de armistiţiu.

"Este o oportunitate care nu poate fi ratată. Invadarea terestră a oraşului Rafah ar fi intolerabilă din cauza consecinţelor sale umanitare devastatoare şi a impactului său destabilizator în regiune", a insistat secretarul general în faţa presei, primindu-l pe preşedintele italian Sergio Mattarella.

Citește și: Blinken cere Hamas să accepte propunerea de armistiţiu "fără întârziere". Ce spun palestinienii

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a anunţat luni seară că a acceptat o propunere de armistiţiu prezentată de mediatori, după începerea unei operaţiuni israeliene de evacuare a zeci de mii de persoane din Rafah, la marginea de sud a Fâşiei Gaza asediată.

Citește și: VIDEO Bombardamente israeliene asupra unei baze subterane din Gaza unde se ascundeau liderii Hamas

Războiul a izbucnit pe 7 octombrie, când comandouri ale Hamas au lansat un atac fără precedent în sudul Israelului, care s-a soldat cu moartea a peste 1.170 de persoane, în principal civili, potrivit unui bilanţ al AFP întocmit pe baza datelor oficiale israeliene.

Ofensiva israeliană lansată în Fâşia Gaza drept represalii a făcut până în prezent 34.735 de morţi, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te