VIDEO Beijingul, confruntare cu un distrugător american cu rachete ghidate în Marea Chinei de Sud

DE Adina Mutăr | Actualizat: 26.11.2023 - 19:59
Beijingul, confruntare cu un distrugător american cu rachete ghidate în Marea Chinei de Sud - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Beijingul, confruntare cu un distrugător american cu rachete ghidate în Marea Chinei de Sud - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Beijingul, confruntare cu un distrugător american cu rachete ghidate în Marea Chinei de Sud. Armata chineză a declarat că a alungat o navă de război americană din apele pe care le revendică în Marea Chinei de Sud, în weekend.

SHARE

Beijingul a ordonat o confruntare cu un distrugător american cu rachete ghidate în Marea Chinei de Sud. A acuzat Statele Unite că sunt „cel mai mare distrugător” al păcii și stabilității în regiune.

Incidentul a evidențiat tensiunile din regiune și a fost prima confruntare de amploare de la întâlnirea președintelui chinez, Xi Jinping, și a președintelui SUA, Joe Biden, în marginea unui summit Asia-Pacific de la San Francisco la începutul acestei luni.

Beijingul, confruntare cu un distrugător american cu rachete ghidate, în Marea Chinei de Sud

În urma întâlnirii dintre cei doi lideri, s-au raportat progrese în problemele ce au tensionat relațiile dintre cei doi rivali globali.

Cotidianul chinez People's Daily l-a citat pe colonelul Tian Junli, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Sud al Armatei Populare de Eliberare, afirmând că distrugătorul cu rachete ghidate USS Hopper a intrat ilegal, sâmbătă, în apele teritoriale ale Chinei.

Incidentul a avut loc în apropiere de Insulele Paracel, pe care China le numește Insulele Xisha.

„Comandamentul teatrului a organizat forțe aeriene și navale pentru a-l urmări și monitoriza și l-a alungat conform legii”, a spus el, potrivit newsweek.com.

Tian a criticat aspru Statele Unite, etichetând acțiunea drept „încălcare gravă” a suveranității și securității Chinei și  catalogat SUA ca „factor de risc pentru securitate în Marea Chinei de Sud” și „cel mai mare distrugător” al păcii și stabilității în regiune”.

Citește și: Biden: „Unele dintre cele mai constructive discuții”. Xi: „SUA să nu se pună în calea Chinei”

El a spus că trupele din regiune vor rămâne în alertă maximă.

Pretențiile Chinei asupra aproape a întregii Mării Chinei de Sud au fost mult timp un punct de dispută, nu numai cu Statele Unite, ci în primul rând cu țările vecine, inclusiv Filipine, Vietnam, Indonezia, Malaezia și Brunei.

Beijingul a respins în mod constant hotărârea din 2016 a Curții Permanente de Arbitraj, care a afirmat că pretențiile Chinei în Marea Chinei de Sud nu au temei juridic.

USS Hopper a „acționat pe baza drepturilor de navigație în Marea Chinei de Sud, lângă Insulele Paracel, în conformitate cu dreptul internațional”, potrivit Marinei SUA.

Nu este prima dată când forțele chineze hărțuiesc o navă de luptă americană.

Într-un videoclip lansat de Marina SUA, o navă a Marinei chineze efectuează o manevră agresivă și provocatoare față de USS Chung-Hoon, gata să se ciocnească, în strâmtoarea Taiwan, la 3 iunie.

Forțele americane au început săptămâna trecută patrule aeriene și maritime cu Filipine.

Citește și: China pregătește arme biologice pentru exterminarea dușmanilor. Spionii strâng informații genetice

Un alt aliat al SUA, Australia, a trimis recent o navă de război prin strâmtoarea tensionată Taiwan, pe care China o revendică parte a teritoriului său, în ciuda opoziției de pe insula autonomă.

Insulele Paracel, unde a avut loc incidentul cu USS Hopper, au fost confiscate de China în 1974. Acestea sunt revendicate și de Vietnam, și Taiwan.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te