Biden: „Unele dintre cele mai constructive discuții”. Xi: „SUA să nu se pună în calea Chinei”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.11.2023 - 08:10
Biden: „Unele dintre cele mai constructive discuții”. Xi: „SUA să nu se pună în calea Chinei” - Foto: Profimedia images

Președintele SUA Joe Biden a ieșit miercuri din cele patru ore de discuții cu liderul chinez Xi Jinping, încrezător că relația tensionată dintre SUA și China se îmbunătățește, prezentând acorduri privind reducerea producției de fentanil și restabilirea comunicării militare.

SHARE

Biden a declarat că el și Xi au convenit fiecare „să ridice telefonul” și să vorbească în perioadele de dezacord și a numit discuțiile istorice dintre cei doi: "unele dintre cele mai constructive și productive discuții pe care le-am avut".

Biden: „Unele dintre cele mai constructive discuții”. Xi: „SUA să nu se pună în calea Chinei”

Cu toate acestea, la plecarea de la summit după o conferință de presă, Biden a declarat că încă îl consideră pe Xi un dictator, în ciuda progreselor pe care le-au realizat pe parcursul întâlnirii lor.

Rezultatele privind fentanilul și comunicarea militară erau așteptate înainte de discuții și reprezintă un progres important în îmbunătățirea relațiilor încă tensionate dintre Washington și Beijing. În timpul conferinței sale de presă de după summit, Biden a rezumat abordarea sa față de liderul chinez.

"Aveți încredere, dar verificați, așa cum spune vechea zicală", a spus el. "Acolo mă aflu eu".

Biden a urmărit să folosească întâlnirea pentru a pune relația dintre SUA și China pe baze mai stabile după luni de tensiuni între cele două superputeri. Înaintea discuțiilor, oficialii americani au avut grijă să gestioneze așteptările, spunând că nu se așteptau la o listă lungă de rezultate sau chiar la o declarație comună a liderilor, așa cum se obișnuiește după astfel de summituri.

Citește și: SUA nu alocă 61 de miliarde de dolari ajutor pentru Ucraina. Kievul, vulnerabil în fața lui Putin

Obiectivul principal al discuțiilor părea să fie restabilirea canalelor de comunicare, în principal prin intermediul armatei, pentru a evita tipul de comunicare sau de calcul greșit de care se tem oficialii americani că ar putea duce la un conflict deschis.

"Responsabilitatea mea este de a face acest lucru rațional și gestionabil, astfel încât să nu ducă la un conflict. Acesta este scopul meu", a declarat Biden după aceea.

Biden a declarat că Beijingul a fost de acord să urmărească companiile care produc precursori chimici ai fentanilului, narcoticul puternic care a alimentat o criză a drogurilor în Statele Unite. Statele Unite vor urmări îndeaproape dacă China își va respecta angajamentele luate în cadrul summitului.

Citește și: Relațiile SUA - China, la un nou nivel. Xi Jinping, numit „dictator” de Joe Biden

Președintele a declarat că acordul Chinei de a reduce substanțele chimice precursoare pentru fentanil va "salva vieți" și a spus că apreciază angajamentul lui Xi în această privință.

De asemenea, Xi a fost de acord cu mecanisme care să abordeze posibilele erori de calcul militar și a fost de acord cu forumuri pentru ca cele două părți să își prezinte preocupările.

Oficiali de rang înalt ai administrației Biden au declarat, înaintea summitului de miercuri, că omologii lor chinezi au fost "reticenți" în ultimele luni pentru a fi de acord cu restabilirea comunicării între militari.

Dar a fost o problemă pe care Biden însuși și consilierii săi de top, precum secretarul de stat Antony Blinken, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și secretarul apărării Lloyd Austin, au ridicat-o în "aproape fiecare conversație pe care am avut-o cu chinezii", în timp ce SUA au încercat să sublinieze că este "absolut critic" ca acest canal să fie redeschis.

Oficialii americani au declarat că incidentul cu balonul spion chinezesc, în special, a subliniat importanța comunicării între militari.

Încercarea de a evita ca tensiunea să se transforme în conflict

În pofida unei relații personale profunde și aparent calde cultivate în perioada în care au fost vicepreședinți - Biden i-a urat soției lui Xi la mulți ani la un moment dat, în timpul summitului, liderul chinez mulțumindu-i pentru această atenționare - cei doi bărbați au supravegheat o deteriorare a relațiilor dintre SUA și China până la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

Discuțiile din California au fost "foarte directe" și au inclus mai multe discuții de tip "dus-întors" între cei doi lideri mondiali decât întâlnirea lor de acum un an, a declarat un oficial american de rang înalt. Președintele american a fost "foarte direct" cu Xi pe o serie de subiecte, a declarat oficialul, în timp ce Xi și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la retorica din interiorul Statelor Unite despre China.

Potrivit lecturilor furnizate de oficialii americani și de mass-media de stat chineză, s-a dovedit că ambii lideri au fost foarte sinceri unul cu celălalt.

Biden și Xi, despre problema Taiwanului

La un moment dat, Xi a făcut apel la Statele Unite să "nu se pună în cale pentru a suprima sau constrânge China", a relatat presa de stat chineză.

"China nu are planuri de a depăși sau de a desființa Statele Unite, iar Statele Unite nu ar trebui să comploteze pentru a suprima sau a constrânge China", a spus Xi, potrivit agenției de știri de stat chineză Xinhua.

Bărbații au avut un schimb de replici "substanțiale" despre Taiwan, iar Xi a precizat că preocupările legate de insulă reprezintă cea mai mare și cea mai periculoasă problemă în relațiile dintre SUA și China. Xi a spus că preferința Chinei este reunificarea pașnică și a prezentat condițiile în care se va recurge la folosirea forței. Biden a răspuns reiterând că poziția SUA a fost de a menține pacea și stabilitatea în regiune.

"Președintele Xi a răspuns: Uite, pacea este foarte bine, dar la un moment dat trebuie să ne îndreptăm spre o rezoluție mai generală", a declarat înaltul oficial american. Xi a îndemnat, de asemenea, SUA să înceteze să înarmeze Taiwanul și să sprijine "reunificarea pașnică" a Chinei, potrivit unui comunicat de presă publicat de Xinhua.

În cadrul întâlnirii, SUA au cerut Chinei să respecte procesul electoral din Taiwan în perspectiva unui vot în ianuarie. În pofida preocupărilor continue legate de consolidarea militară masivă a Chinei în jurul Taiwanului, oficialii americani au ieșit de la întâlnire cu convingerea că Xi nu se pregătește pentru o invazie masivă.

"Uite, am reiterat ceea ce am spus de când am devenit președinte și ceea ce a spus fiecare președinte anterior din ultima vreme: Că menținem un acord că există o politică a unei singure Chine și că nu voi schimba acest lucru. Asta nu se va schimba", a declarat Biden "Și deci cam asta este măsura în care am discutat despre asta".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te