VIDEO Bătălia de la Zaporijie: Toată armata rusă comasată în regiune se retrage sub atacul Ucrainei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.12.2022 - 13:01

Bătălia de la Zaporijie este o bătălie desfășurată pe teritoriul regiunii Zaporijie. La această bătălie se face referire atunci când se vorbește despre operațiunea ofensivă a armatei ucrainene pe toată axa Melitopol.

SHARE

Paralele istorice 

Paritatea Stalingradului a fost stabilită pe toate fronturile la sfârșitul lunii iunie, după un asalt îndelungat al forțelor rusești de la Sievierodonetsk și cucerirea orașului Lysychansk. Adică a devenit evidentă imposibilitatea ulterioară a Rusiei de a desfășura operațiuni ofensive care să ducă la cucerirea de noi teritorii ale Ucrainei.

În același timp, am observat că o bătălie similară cu cea care a avut loc pe platoul Kursk Bulge în timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu va avea loc în regiunile Luhansk și Donețk. Vă reamintesc că principalul rezultat al bătăliei este distrugerea completă a oricărei capacități ofensive a armatei germane, demoralizarea unei părți a elitei conducătoare, a comandamentului, a trupelor și a societății germane în ansamblu.

Semnificația bătăliei de la Stalingrad și paralela cu Zaporojie

Imagine

Bătălia de la Stalingrad este începutul unei cotituri strategice în război (oprirea avansării), bătălia de la Kursk este finalizarea acestei cotituri.

Principalul rezultat al Bătăliei de la Stalingrad este distrugerea completă a oricărei capacități ofensive a armatei germane, demoralizarea unei părți a elitei conducătoare, a comandamentului, a trupelor și a societății germane în ansamblu.

În actualul război ucrainean, bătălia de la Zaporojie (pe frontul Zaporojie-Donetsk) este cea care va fi identică în conținut și, probabil, în caracter cu bătălia de la Kursk.

Condițiile geografice, combinația factorilor geografici, semnificațiile politice, logica militară și situația de pe fronturi fac ca Bătălia de la Zaporojie să fie incontestabilă.

Imagine

Despre bătălia de la Zaporojie

1) Principalele lupte au loc pe teritoriul regiunii Zaporojie. Principalul obiectiv strategic al trupelor ucrainene este de a tăia coridorul terestru care leagă regiunile ocupate Crimeea și Kherson de Rusia. Este necesar să se elibereze Melitopolul și să se ajungă la Marea Azov pentru a atinge obiectivul. Pentru a asigura stabilitatea rezultatului, este de asemenea important să se elibereze orașul portuar Berdyansk.

2) Controlul asupra orașului Berdyansk oferă acces la frontiera administrativă a regiunilor Zaporizhzhia și Donețk. Trupele rusești care avansează pe pozițiile ucrainene la vest de Donețk vor fi atacate. Toată partea din spate a trupelor rusești la sud și est de Donețk și până la linia de frontieră dintre Ucraina și Federația Rusă va fi atacată de Forțele Armate ale Ucrainei.

Se pare că comandamentul rus se teme serios să piardă controlul asupra Melitopolului și Berdyanskului, de aceea echipează liniile fortificate din nord-vestul Mariupolului ocupat.

3) Controlul Forțelor Armate ale Ucrainei asupra Melitopolului și Berdyanskului reprezintă distrugerea capacităților marine ale Federației Ruse de a aproviziona gruparea sa din partea stângă a Khersonului.

4) Suprimarea Novobogdanivka și apoi a Melitopolului de către forțele ucrainene ar crea o amenințare de încercuire pentru forțele rusești la ZNPP, iar Rusia ar trebui să își retragă trupele de la Enerhodar. Acest lucru înseamnă eliberarea completă a regiunii Zaporojie.

Kakhovka, Noua Kakhovka din regiunea Kherson vor fi sub amenințarea încercuirii.

Imagine

Rușii sunt încercuiți. Se trage concomitent din nord și vest

Gruparea rusă dintr-o parte a acestei zone va fi supusă atacurilor încrucișate ale Forțelor Armate ale Ucrainei dinspre nord și dinspre vest (de pe malul drept al râului Dnipro).

În cazul în care trupele ucrainene vor elibera Melitopol și Berdyansk, acesta va fi un rezultat durabil, semnificând prăbușirea ideii rusești de coridor terestru. În plus, va însemna anularea câștigurilor obținute de Kremlin în Ucraina începând cu 24 februarie.

5) Cu siguranță, vor trata lovituri auxiliare din partea malului drept, inclusiv debarcări și o forțare pe scară largă a râului Nipru.

6) Dacă trupele ucrainene vor elibera Melitopol și Berdyansk, acesta va fi un rezultat durabil, însemnând prăbușirea ideii rusești de coridor terestru.

Mai mult chiar, ar însemna anularea câștigurilor obținute de Kremlin în Ucraina începând cu 24 februarie. Aceasta va fi o lovitură pentru Putin personal, pentru anturajul său, plus o demoralizare pe scară largă în Federația Rusă. Aceasta ar putea fi cea mai importantă catastrofă politico-militară pentru regimul Putin și pentru societatea rusă.

Evident, din punct de vedere al consecințelor totale, semnificația eliberării Melitopolului și Berdyanskului este mult mai importantă, mai mult decât dacă Forțele Armate ale Ucrainei ar fi eliberat regiunea Luhansk până la granițe înainte de 24 februarie.

Bătălia de la Zaporojie va fi foarte aprigă și grea

Bătălia de la Zaporojie va fi foarte aprigă și grea. Federația Rusă construiește mai multe linii, desfășoară resurse semnificative de forță de muncă. Ca și cum ar încerca să creeze un "scut uman" în fiecare dintre așezările din partea ocupată a regiunii Zaporojie.

8) De aceea, bătălia din Zaporojie va fi foarte aprigă și dură. Federația Rusă construiește mai multe linii și desfășoară importante resurse umane. Ca și cum ar încerca să creeze un "scut uman" în fiecare dintre așezările din partea ocupată a regiunii Zaporojie.

De aceea, așa cum am menționat mai devreme, există o mare probabilitate ca forțele ucrainene să fie nevoite să cheltuiască mult timp și resurse pentru a lua nodurile de apărare rusești.

Acest lucru înseamnă că ieșirea trupelor ucrainene la Marea Azov, eliberarea Zaporojie și a părții de pe malul stâng al regiunii Kherson sunt posibile înainte de începutul primăverii sau până la mijlocul acesteia. Este posibil ca acest lucru să se întâmple în 2 etape.

9) Spargerea apărării rusești "pasive" din regiunea Zaporojie se va realiza printr-o combinație de 2-3 operațiuni ofensive.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te