VIDEO Avionul fără pilot al Chinei transportă 100 drone și o tonă de muniție. Ajunge până în SUA

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 24.07.2025 - 15:07
VIDEO Avionul fără pilot al Chinei transportă 100 drone și o tonă de muniție. Ajunge până în SUA- Foto: Profimedia images
VIDEO Avionul fără pilot al Chinei transportă 100 drone și o tonă de muniție. Ajunge până în SUA- Foto: Profimedia images

Recent, China a dezvăluit și drona Jiutian SS-UAV la cea de-a 15-a ediție a Salonului Aerian Zhuhai. Dezvoltată de AVIC în parteneriat cu Shaanxi Unmanned Equipment Technology și Haige Communications, Jiutian intră într-o nouă categorie: drone mamă de altitudine super-mare.

SHARE

 Are o greutate maximă la decolare de 16 tone, o anvergură a aripilor de 25 de metri și poate atinge o altitudine de zbor de 15.000 de metri, peste raza de acțiune a multor sisteme tradiționale de apărare aeriană, și se așteaptă să efectueze primul zbor de testare în curând.

VIDEO Avionul fără pilot al Chinei transportă 100 drone și o tonă de muniție. Ajunge până în SUA

Mass-media chineză susține că drona mamă este propulsată de un motor turbofan de mare tracțiune și are o rază de acțiune de 7.000 de kilometri (extensibilă la 36 de ore de autonomie). Se pare că Jiutian are opt puncte de ancorare sub aripi și un compartiment modular capabil să lanseze drone mai mici pentru misiuni de recunoaștere, atac sau bruiaj. Integrează tehnologii de ultimă generație, precum comunicațiile criptate, propulsia cu hidrogen, controlul roiurilor de inteligență artificială și designul stealth cu supermateriale, arată economictimes.indiatimes.com.

Stilul wingman

Pe de altă parte, un nou videoclip arată drona de lupta (UCAV) stealth CCA a Chinei zburând cu o aeronavă Y-8 marcând primul semn clar de progres în programul de aeronave fără pilot al Beijingului.

Distribuită pe platforma chineză Weibo și evidențiată de analistul OSINT @RupprechtDeino, filmarea oferă o imagine rară a unui test de zbor, semnalând că Beijingul ar putea intra în faza de testare operațională a programului său de drone în stilul wingman. Această evoluție sugerează un efort rapid din partea Forțelor Aeriene ale Chinei de a integra sisteme fără pilot în doctrina sa viitoare de luptă.

Avionul de luptă colaborativ (CCA), așa cum este denumit neoficial, reprezintă un pas îndrăzneț în eforturile Chinei de a-și moderniza forțele aeriene cu tehnologie de ultimă generație, fără pilot. Conceput pentru a opera ca parte a viitoarelor escadrile ale Forțelor Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare (PLAAF), CCA este un vehicul aerian de luptă fără pilot stealth, adaptat pentru misiuni cu miză mare.

Probabil dezvoltat de Hongdu Aviation Industry Group din cadrul AVIC, o putere în sectorul aerospațial din China, CCA se mândrește cu o configurație cu aripă zburătoare, optimizată pentru o secțiune transversală radar redusă pentru a evita detectarea. În special, drona arată elegant, fără senzori externi vizibili, ceea ce îi sporește profilul stealth, arată bulgarianmilitary.com.

Rolul principal al CCA este așteptat să fie acela de „companion loial”, o dronă care lucrează alături de aeronavele cu pilot, oferind sprijin tactic și partajare de date. Dincolo de acestea, analiștii speculează că CCA este construit pentru misiuni de atac la mare adâncime, capabile să penetreze apărarea inamică și operațiuni de suprimare/distrugere a apărării aeriene inamice, vizând sistemele radar și de rachete.

Versatilitatea sa sugerează că Beijingul își propune să integreze CCA în strategii de luptă complexe, cu mai multe straturi, amplificând raza de acțiune operațională a PLAAF. Această primă filmare a CCA zburând cu un avion de transport Y-8 sau Y-9 subliniază progresul rapid al Chinei în domeniul sistemelor fără pilot, poziționând Beijingul ca un jucător formidabil în războiul aerian de generație următoare.

Un videoclip scurt, dar captivant, postat de utilizatorul Weibo @lyman2003, a stârnit un interes larg în rândul pasionaților de apărare, dezvăluind prima observare publică a UCAV-ului CCA al Chinei zburând prin cer. Aceste imagini rare, amplificate rapid de @RupprechtDeino, un analist OSINT de încredere specializat în aviație militară, arată drona discretă zburând în formație strânsă alături de o aeronavă de transport Y-8 sau Y-9, un element de bază al Forțelor Aeriene PLA.

Prezența Y-8/Y-9, care probabil acționează ca un centru de comandă sau control, sugerează că acesta nu a fost un zbor obișnuit, ci un test operațional. Această asociere indică faptul că China evaluează riguros capacitatea CCA de a se integra cu platformele cu pilot, o piatră de temelie a războiului modern în rețea. Acest test evaluează probabil modul în care drona comunică, partajează date în timp real sau execută manevre coordonate cu omologul său cu pilot, deschizând calea pentru scenarii tactice complexe.

Apariția videoclipului pe Weibo, o platformă adesea folosită pentru scurgeri strategice ale progreselor militare ale Chinei, ridică întrebări cu privire la faptul dacă această dezvăluire a fost intenționată, semnalând încredere în programul CCA.

„Roi inteligent”

Analiștii văd acest lucru ca o dovadă a eforturilor accelerate ale Chinei de a dezvolta sisteme fără pilot capabile să sporească eficacitatea în luptă, de la recunoaștere la atacuri de precizie.

Avioanele de luptă colaborative [CCA] din China sunt pe cale să devină o piatră de temelie a Forțelor Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare [PLAAF], concepute să opereze într-un cadru de „roi inteligent” care maximizează eficiența câmpului de luptă prin intermediul unor sisteme autonome, conectate în rețea.

Citește și: Europa are nevoie de 4.200 rachete să se protejeze de Rusia. România nu are niciuna

Versatilitatea CCA o poziționează ca o platformă multirol, capabilă să execute o serie de misiuni cu impact ridicat. Este concepută pentru Suprimarea Apărării Aeriene Inamice angajând sistemele antiaeriene pentru a deschide calea pentru aeronavele cu pilot. În plus, CCA poate servi ca momeală, atrăgând atenția inamicului și îndepărtând focul de la avioanele pilotate, sporind astfel supraviețuirea acestora în medii contestate.

Citește și: General SUA: NATO trebuie să fie gata pentru un conflict cu Rusia și China. Data limită, 2027

Designul permite, de asemenea, misiuni ca supravegherea și războiul electronic, permițându-i să adune informații critice sau să perturbe comunicațiile și radarul inamic. În plus, CCA este probabil echipat cu echipamente pentru desemnarea țintelor, ghidând rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi active de mare valoare în adâncul teritoriului inamic.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te