Amiralul Kuznetsov a stat „pe uscat” atât de mult timp încât în prezent nu are echipaj. Marina rusă va trebui să depună eforturi uriașe să recruteze și să antreneze marinari care să fie adepți ai operațiunilor speciale în largul mării.
Portavionul „Amiral Kuznetsov”, un vis interzis pentru Putin
Asta înseamnă experți pe puntea de zbor care pot ajuta la lansarea și arestarea avioanelor, ca să nu mai vorbim de piloți de vânătoare care au ceea ce trebuie pentru a face aterizări pe portavioane, pe mări, periculoase și pe timp de noapte.
Rușii speră ca nava să poată fi lansată cândva în 2024, dar acest lucru este „prea optimist”, judecând după trecutul său zbuciumat și lipsa unui echipaj instruit.
Mai mult, în acest moment nu există niciun alt portavion pentru a exersa decolările și aterizările.
Citește și: 600.000 de români, așteptați să își facă vacanța în 2023 pe litoralul bulgăresc
Nava se află în reparații de cinci ani, astfel încât stabilirea unor date pentru când va fi gata nu va fi probabil exactă din cauza numeroaselor accidente de pe navă, inclusiv incendii, epave de macara și scufundări în docurile care au ucis și mutilat mii de muncitori care au lucrat pe navă.
Eforturile industriale actuale, timpul, banii și resursele sunt acum dedicate fabricării de tancuri, achiziționării de muniție de artilerie și producerii de rachete de atac terestru pentru a putea menține războiul din Ucraina. Construcția de nave nu este o preocupare prioritară, astfel încât vor exista întârzieri inevitabile în lucrările la portavion.
Noi sisteme de armament au fost anunțate cu „surle și trâmbițe” de organul de presă de la Kremlin, Izvestia, susținea într-un articol din 24 aprilie că Kuznetsov va avea apărări aeriene elaborate pentru o mai bună protecție.
Citește și: Vine vacanța de vară, prețurile biletelor de avion au crescut și cu aproape 30% într-un an
Aceasta include apărători aerieni Pantsir-M. Pantsir-M este un sistem de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune reprofilat dintr-un vehicul cu șenile pentru a fi amplasat pe nave.
Versiunea navală a celor opt rachete Pantsir-M a fost testată cu succes pe o corvetă rusă în 2020. Se pretinde că este "rezistent la bruiaj" și poate fi folosit pentru situații critice, atunci când un intrus care se apropie se infiltrează în alte sisteme de apărare.
Portavionul va avea, de asemenea, diverse alte sisteme de apărare cu rachete sol-aer, cum ar fi Kinjal și sistemele de armament close-in cu șase țevi Kortik.
De asemenea, Kuznetsov va fi dotat cu senzori avansați și cu un sistem de luptă pe care rușii îl consideră comparabil cu sistemul de luptă Aegis al marinei americane.
Versiunea rusă a acestui software de control al luptei și a suitei de calculatoare va fi mai capabilă să găsească, să fixeze și să termine amenințările care se apropie. Acest lucru ar trebui să protejeze portavionul de rachetele anti-navă inamice, de bombardamentele aeriene, de rachetele de croazieră ale submarinelor și de drone.
Portavionul rusesc, la stadiul de „vise”
În mod clar, nava nu este pregătită să plece pe mare, în ciuda prezentării entuziaste a noilor sale sisteme de armament de către un ziar guvernamental.
Dacă nu există un echipaj pregătit să se ocupe de acest hardware, când va putea fi antrenat?
Ar putea găsi marinari cu experiență pe alte nave și apoi să-i transfere pe Kuznetsov, dar acest lucru presupune că nu portavionul va fi apt pentru navigație până în 2024. Testarea armelor într-o croazieră de testare ar putea dura luni suplimentare înainte ca portavionul să fie gata de luptă.
Astfel, Kuznetsov are un drum lung de parcurs. Nu este în mod clar o prioritate, altfel ar fi fost deja finalizat și gata să navigheze până acum.
Noile sisteme de armament sunt optimiste în ceea ce privește termenul de eficacitate și trebuie recrutat și antrenat un nou echipaj. Prin urmare, este posibil ca marina rusă să nu respecte termenul limită din 2024, iar nava va fi amânată din nou.