VIDEO Alertă în Israel! „Plouă” cu rachete, Iron Dome a fost activat. SUA mută un portavion

DE Alin Crișan | Actualizat: 12.04.2024 - 22:49
VIDEO Alertă în Israel! „Plouă” cu rachete, Iron Dome a fost activat. SUA mută un portavion - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Alertă în Israel! Zeci de rachete au fost lansate de Hezbollah către Israel. Sistemul defensiv Iron Dome a fost activat. SUA mută un portavion pentru a descuraja Iranul să acționeze.

SHARE

Ameninţările unui atac iranian împotriva Israelului sunt „credibile” şi „reale”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe, care nu a dat mai multe detalii asupra momentului sau ţintelor.

VIDEO Alertă în Israel! „Plouă” cu rachete, Iron Dome a fost activat. SUA mută un portavion

La începutul acestei săptămâni, Iranul a avertizat SUA să nu se amestece în conflict, pentru că, în caz contrar, forțele americane din regiune vor fi atacate, relateză Axios. 

UPDATE 21:09 Portavionul USS Dwight Eisenhower e în drum spre nord prin Marea Roșie, în direcția Israelului, într-o demonstrație de descurajare din partea administrației Biden. Portavionul ar fi capabil să intercepteze rachete și drone lansate de Iran. 

UPDATE 21:05 Forțele de apărare israeliene spun că aproximativ 40 de rachete au fost lansate vineri din Liban spre nordul Israelului, relatează Times of Israel. Unele dintre ele au fost interceptate, în timp ce altele au lovit zone deschise sau au căzut în Liban, mai precizează sursa citată. 

Citește și: VIDEO Atentat cu bombă la Moscova! Mașina unui spion ucrainean care lucra pentru ruși a sărit în aer

Nu s-au înregistrat răniți în urma ataculului revendicat de Hezbollah. Anterior, FDI afirma că apărarea aeriană a doborât două drone încărcate cu explozibil lansate de Hezbollah spre nordul Israelului.

ȘTIREA INIȚIALĂ Iranul a trimis un mesaj administrației Biden prin intermediul mai multor țări arabe la începutul acestei săptămâni: dacă SUA se implică în luptele dintre Israel și Iran, forțele americane din regiune vor fi atacate, au declarat pentru Axios trei oficiali americani.

Preşedintele Joe Biden „a fost informat în numeroase rânduri de către echipa sa de securitate naţională”, iar SUA intenţionează „să facă tot ce este posibil pentru a se asigura că Israelul se poate apăra”, a spus și John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

„Ar fi imprudent să nu ne evaluăm propria postură în regiune, pentru a ne asigura că şi noi suntem pregătiţi corespunzător”, a adăugat el, potrivit AFP, preluată de Agerpres. 

Cu toate acestea, John Kirby nu a oferit detalii despre eventuale mişcări ale forţelor americane în regiune. Riscurile unei extinderi a conflictului în desfăşurare în Fâşia Gaza au crescut odată cu ameninţările Iranului la adresa Israelului, acuzat de un atac care a distrus consulatul său din Damasc la 1 aprilie, provocând - potrivit unei organizaţii neguvernamentale - moartea a 16 persoane, între care doi generali ai Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului de la Teheran.

Citește și: VIDEO Zelenski a aterizat în România. Președintele ucrainean era păzit până-n dinți. Ce a făcut?

Iranul şi Siria au atribuit atacul Israelului, care nu şi-a confirmat implicarea, dar care este totuşi considerat responsabil, inclusiv de către proprii aliaţi. Inamic declarat al Israelului şi aliat al Hamas, Iranul a ameninţat „să pedepsească” Israelul după distrugerea consulatului său din capitala siriană.

Pe fondul ameninţărilor iraniene, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că Israelul şi SUA stau „umăr la umăr” pentru a face faţă Iranului. 

„Inamicii noştri cred că pot separa Israelul şi SUA, dar se întâmplă contrariul: ei ne apropie şi ne întăresc legăturile”, a dat asigurări ministrul într-un comunicat de presă, în urma unei întâlniri cu generalul american Michael Erik Kurilla, aflat în vizită în Israel.

„Suntem pregătiţi să ne apărăm la sol şi în aer, în strânsă colaborare cu partenerii noştri, şi vom şti cum să reacţionăm”, a adăugat Gallant. Aflat de joi într-o vizită în Israel, responsabilul militar american urma să discute despre „ameninţările în materie de securitate în regiune”, conform Departamentului Apărării din SUA. Preşedintele american Joe Biden a promis Israelului un sprijin de „neclintit” în faţa Iranului, potrivit digi24.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te