VIDEO A mai fost descoperit un superiaht al lui Putin, de 50 milioane $. Iubita lui îl folosește

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.11.2023 - 18:35
A mai fost descoperit un superiaht al lui Putin, de 50 milioane $ - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

A mai fost descoperit un superiaht al lui Putin, de 50 milioane $. Iubita lui îl folosește. Investigațiile Dossier Centre au descoperit încă două nave folosite de președintele rus, Vladimir Putin, și de cercul său apropiat, aducând flota acestuia la 10.

SHARE

A mai fost descoperit un superiaht al lui Putin, de 50 milioane $. Iubita lui îl folosește.

Noile nave dezvăluite sunt iahtul Victoria, de 71 de metri și Orion, de 38 de metri, o navă de escortă.

Victoria a fost construit la șantierele navale ale uzinei militare Sevmaș împreună cu iahtul Graceful. 

A mai fost descoperit un superiaht al lui Putin, de 50 milioane $. Iubita lui îl folosește

În prezent, este în curs de reparații la un șantier naval turc ce pregătește nave pentru Marina Turciei, stat membru NATO, potrivit pravda.com.ua.

Iahtul Victoria a fost descris drept nava amiral a flotilei lui Putin la Marea Neagră.

Victoria a părăsit portul rusesc Soci la 21 octombrie și a andocat la vest de șantierul naval din Istanbul două zile mai târziu. 

Nava s-a mutat la docuri la 25 octombrie și a oprit transmițătorul AIS pentru a nu mai putea fi localizată pe hărțile serviciilor maritime.

Investigatorii Dossier, centru fondat de exilatul politic rus Mihail Hodorkovski, au reușit să vadă iahtul folosind o dronă.

O trăsătură distinctivă a navei, litera masivă V, a fost capturată.  

În timpul celui de-al doilea mandat prezidențial al lui Putin, uzina militară Sevmaș, care construia submarine nucleare, inclusiv proiectele moderne Iasen și Borei de generația a patra, a fost implicată în construcția de iahturi.

Cele două iahturi ale proiectului A-1331 au fost singurele produse de șantierul naval militar.

Primul a fost Victoria, în 2005, urmată de Graceful, a cărei construcție a început în 2006.

Graceful a avut nevoie de 8 ani pentru a fi terminat, în timp ce iahtul Victoria  14 ani.

Contractul cu Sevmaș a fost încheiat de compania omului de afaceri Serghei Maslov, Julesburg Corp, situată în Insulele Virgine Britanice.

Sevmaș a raportat teste de succes la sfârșitul anului 2013.

Victoria a fost dus în Italia, dar șantierul naval ISA Yachts nu l-a luat în lucru, iar nava a fost mutată în Turcia în 2015.

Victoria a fost finalizat la șantierul naval turc AES Yachts la 24 iulie 2019.

Poate lua 28 de persoane la bord, dar rapoartele arată că, de obicei, pe vas sunt 11-15 membri ai echipajului și până la șase pasageri.

Costul navei, așa cum este menționat în declarația vamală din 2019, se ridică la 50,1 milioane dolari și are două apartamente de elită. 

Graceful are tot atâtea apartamente master, iar cel al președintelui rus are întotdeauna două dormitoare separate: unul pentru el și unul pentru iubită, a notat Dossier.

Victoria este staționat la Soci și ajunge periodic la Capul Idokopas, unde se află palatul lui Putin.

Nava își oprește AIS și dispare de pe radar chiar înainte de a ajunge.

Citește și: VIDEO Vladimir Putin deține prin interpuși proprietăți și bunuri de peste 4,5 miliarde de dolari

Nava însoțitoare Orion, de 38,5 metri, a însoțit iahtul în Crimeea, în 2021. Orion a fost construit în 2009 în Viareggio, Italia.

Dossier, fondat de exilatul politic rus Mihail Hodorkovski,  a reperat Victoria din Soci într-o fotografie postată pe contul Nataliei Belugina, gimnastă ritmică și coregrafă a Festivalului Alina, organizat anual de Alina Kabaeva, o altă gimnastă rusă, iubita lui Putin.

Citește și: În timp ce Putin invadează Ucraina, patriarhul rus Kiril binecuvântează dintr-un vapor de lux

Belugina este o prietenă a Alinei și călătoresc împreună. O sursă din cercul gimnstei a declarat pentru Dossier că Alina Kabaeva și familia ei folosesc într-adevăr barca.

„Vladimir Putin nu a fost niciodată fotografiat pe Victoria, așa că nu există dovezi directe că iahtul îi aparține. Cu toate acestea, ca și în cazul altor iahturi ale președintelui rus, există o mulțime de dovezi indirecte: un echipaj special selectat, traseul navei, trecerea aproape de palatul prezidențial, proprietarul nominal și istoria neobișnuită a construcției”, scrie Dossier.

După arestarea iahtului Scheherazade în Italia, Victoria a devenit cel mai mare iaht al lui Putin din Marea Neagră.

El mai are iahtul Ceaika de 54 de metri și 30 de milioane euro (fostul Sirius), singura navă aflată în bilanțul Direcției pentru afaceri prezidențiale ruse.

Iahtul Shellest de 46 de metri valorează 23,9 milioane de dolari. Shellest navighează la palatul lui Putin de pe Capul Idokopas și între Soci și Gelenjhik din noiembrie 2022.

Nava amiral a lui Putin în Marea Baltică este Graceful, iar flota nordică include și Aldoga de 37 de metri, finalizată la Viareggio în 2009. Costul exact al iahtului nu se știe, dar nave similare costă 14-16 milioane USD.

Nega de 32 de metri, a fost construită în 2013 de compania britanică Princess Yachts, costând 12,2 milioane USD.

În mai 2022, au apărut informații potrivit cărora autoritățile italiene au ordonat arestarea superiahtului Scheherazade de 140 de metri, ca fiind al președintelui Putin.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te