"Victima tăcută" a războiului din Ucraina. Impactul dezastrului ecologic depășește granițele Ucrainei, având implicații globale uriașe.
"Victima tăcută" a războiului din Ucraina. Peste 71.000.000.000$ daune asupra mediului
Invazia rusă nu a distrus doar infrastructura Ucrainei, ci a provocat și daune ecologice uriașe. Ministrul protecției mediului și resurselor naturale, Svetlana Grinciuk, a declarat în cadrul COP29 că natura a devenit o "victimă tăcută" a războiului.
"Impactul distrugerii pădurilor, care echilibrează natural emisiile de carbon, arată că acest război nu afectează doar Ucraina, ci întreaga lume", a declarat oficialul ucrainean.
Potrivit guvernului ucrainean, conflictul a generat 180 de milioane de tone de emisii de carbon, iar costul total al pagubelor asupra mediului a ajuns la 71 de miliarde de dolari.
Activitățile militare în sine au contribuit cu 51,6 milioane de tone de emisii, iar incendiile provocate de bombardamente au eliberat în atmosferă 27,2 milioane de tone de CO2 echivalent. Estimările includ și emisiile potențiale din reconstrucția infrastructurii, care ar putea ajunge la 56 de milioane de tone.
Citește și: S-a cutremurat pământul în Rusia după primul atac ucrainean cu ATACMS. Depozit de rachete, distrus
3.000.000 de hectare de pădure, afectate de războiul lui Putin
Distrugerile asupra pădurilor au fost masive, trei milioane de hectare fiind afectate. În comparație, Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD) estimase anterior daunele asupra mediului la 56 de miliarde de dolari în 2023, însă ultimele date arată o creștere considerabilă a impactului ecologic al conflictului.
Războiul lui Putin continuă să pună presiune pe infrastructura critică a Ucrainei. Noi bombardamente rusești asupra instalațiilor energetice au lăsat milioane de oameni fără electricitate. În acest context, Svetlana Grinciuk a declarat că "toți ucrainenii au devenit, în foarte puțin timp, foarte economi în energie".
Citește și: Decizia SUA de a autoriza Ucraina să folosescă rachete ATACMS de 1.500.000$. 245 de ținte în Kursk
Ucraina a promis să își refacă infrastructura într-un mod durabil, prin proiecte de energie regenerabilă la scară mică, pentru a diminua vulnerabilitatea față de atacurile rusești.
Totodată, țara își menține angajamentul de a atinge neutralitatea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050, un pas important în perspectiva aderării la Uniunea Europeană.